31. 03. 2006
Zdieľať

Myšlienka, že svetlo a tma môžu mať vplyv na celkové ladenie ľudskej psychiky a prežívanie, pochádza už z dôb antiky, a písomné zmienky o používaní svetla pri liečbe depresií sú staré asi 2000 rokov. Svetlo má veľkú moc, a preto sa aj dnes pri tvorbe interiérov a nábytku venuje čoraz väčšia pozornosť jeho intenzite, farbám, chladu či teplu, ale aj tieňom, lúčom a vplyvom rôznych druhov svetla na človeka.


Svetelné línie

49773

Interiérový dizajn je zrkadlom doby a životného štýlu ľudí, ktorí v nej žijú. Dynamika súčasného života vedie k potrebe funkčného, variabilného interiéru bytu, ktorý zároveň poskytuje zázemie, intimitu, dáva možnosť relaxovať a načerpať energiu na ďalšie dni. Hektickej dobe teda prirodzene prispôsobujeme nielen životné tempo, ale aj náš domov. Dôležitým prvkom je pritom i svetlo, ktoré priamo súvisí s podstatou života – funguje ako synchronizátor biologických rytmov a funkcií organizmu. Najvýkonnejším zdrojom svetla je, samozrejme, slnko, lúče ktorého liečia a oživujú planétu, avšak zemepisná šírka našej krajiny a náš životný štýl určujú, že takmer polovicu života trávime pri umelom osvetlení.


Svetelné línie

49775

Bez umelého osvetlenia sa nezaobídeme a je neoddeliteľnou súčasťou nášho prostredia. Voľba osvetlenia je preto jednou z možností, ako sa dá interiér veľmi rýchlo zmeniť – pomocou hry svetla a tieňa, zaujímavého tvaru lámp, intenzity a farby svetla, ale aj zafarbenia okolia jeho zdroja… Odborníci poukazujú na to, že umelé svetlo by malo byť rovnomerné a nemalo by oslňovať. Okrem hlavných osvetľovacích telies sa používajú aj doplnkové – nepriame svetelné zdroje, pretože nepriame osvetlenie v rôznych formách a tvaroch má v interiéri významnú úlohu:


  • navodzuje príjemnú intímnu atmosféru,


  • svetelne zjednocuje interiér,


  • pomáha orientácii v priestore,


  • je dôležité aj zo zdravotného hľadiska – prudké prechody z tmy do svetla a naopak nadmieru namáhajú oči.



Svetelné línie

49776

Nepriame osvetlenie by teda nemalo chýbať v obývacej izbe, spálni či v detskej izbe, kde večer navodí dieťaťu pocit bezpečia. Návrhári i výrobcovia svietidiel nás stále prekvapujú novými tvarmi a materiálmi s cieľom predkladať zákazníkom hodnoty, ktoré odrážajú súčasný životný štýl. Zaujímavé sú najmä nové trendy v spôsobe zakomponovania nepriameho osvetlenia do nábytkových prvkov – tento fenomén sa v moderných interiéroch objavuje stále častejšie, v nových a nápaditých variantoch, presvedčivým dôkazom čoho sú aj novinky z tohoročných medzinárodných salónov nábytku v Kolíne nad Rýnom a Miláne.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: interiér osvetlenie
Zdieľať článok

Diskusia