Zdroj: Annie Schlechter

Zariaďujeme obývaciu izbu v provensalskom štýle

20. 05. 2021
Zdieľať

Obývačka je miesto, kde radi oddychujeme a spoločne trávime voľný čas. Ak ju zariadite v štýle francúzskeho vidieka, relax a romantika na vás budú dýchať v každom kroku.

Z materiálov určite siahnite po dreve, kameni a kove – či už v podobe trámov, podlahy, nábytku, alebo dekorácií. Drevu a kovu pristane patina, ktorá do obývacieho priestoru vnesie historický nádych a prirodzenosť. Pri dominantných kusoch nábytku, ako sú pohovka, kreslá alebo konferenčný stolík, sa držte neutrálnych farieb a snažte sa, aby všetky prvky tvorili jeden harmonický celok. Jemné pastelové farby a kvetinové vzory primiešajte pomocou doplnkov.

Komoda s kvetinovou tapetou

Zdroj: WAYFAIR

Tak ako v iných miestnostiach, aj tu sa bez vhodných textílií nezaobídete. Vankúše s volánmi, kvetinové závesy, mäkké plédy a koberce by v provensalsky ladenej obývačke nemali chýbať. Okrem živých či sušených rastlín vytvoríte romantiku i pomocou plápolajúceho ohňa v kozube. Ak bývate v dome, určite mu venujte dostatok priestoru a spravte z neho dominantu. Verte nám, že pri ňom si sny o pravom francúzskom vidieku vychutnáte najlepšie.

Prečítajte si tiež
Zariaďujeme jedáleň v provensalskom štýle

Skúste sa vyhnúť nábytku s lesklými povrchmi, ako je sklo, zlato či striebro, tmavým a chladným farbám aj geometrickým vzorom. Vzhľadom na to, že k vidieckemu štýlu neodmysliteľne patria prírodné materiály, vyhýbajte sa výrobkom a doplnkom z plastu. A nakoniec – televízia či iná elektronika by v priestore tiež nemali byť dominantné. Televíziu si zaveste na stenu alebo ju schovajte do skrinky a odhaľte len v prípade, keď sa na ňu budete chcieť pozerať.

Ako na obláčiku

Pohodlná pohovka a kreslá sú základom obývačky v provensalskom štýle, pretože nám umožnia nielen dosýta relaxovať, ale aspoň v duchu sa preniesť na slnečný juh Francúzska. Najlepšími kandidátmi sú pohovky v smotanových, béžových, prípadne sivých odtieňoch. Obľúbené sú poťahy, ktoré zakrývajú celú pohovku vrátane nožičiek a končia sa až pri podlahe, a tiež čalúnenie s romantickým kvetinovým motívom.

Romantický sekretár príborník

Zdroj: THE INGALLS

Overené časom

Kúzlo tohto štýlu spočíva v tom, že nábytok a doplnky vôbec nemusia byť nové. Nádherné kusy nájdete na povale, na potulkách po bazároch alebo ich nečakane zdedíte po starých rodičoch. Nedokonalosti na ich povrchu sú žiadanou črtou. Ak sa vám nechce čakať, kým nábytok zostarne prirodzene, s malou dávkou šikovnosti a trpezlivosti si ho môžete opatinovať sami. Nakoniec nezabudnite takto upravený kúsok správne umiestniť, aby na seba nenútene strhával všetku pozornosť. 

NÁŠ TIP

Ak na vás kvietky a volány pôsobia až príliš sladko, vyvážte ich doplnkami z neopracovaného dreva a kovu. Krásne vyniknú veľké hodiny v štýle vintage, staré mapy alebo retro plagáty.

Jemné vzory a farby

Keďže provensalský štýl bývania má pôvod v slnečnom Francúzsku, sú preň typické svetlé, neutrálne farby – na stenách, nábytku i na doplnkoch. Ak chcete do takejto miestnosti vniesť rozmanitosť a štruktúru, pomôžu vám rôzne prírodné materiály (kameň, drevo, ratan i kov) a, pravdaže, textílie. Čerešničkou na torte bude jemná tapeta s prírodným či kvetinovým vzorom. Aj tu voľte skôr pastelové odtiene a jemné vzory – efekt bude napriek tomu zaručený!

Sekretár s obliečkami

Zdroj: WAYFAIR

Miesto pre všetkých

Ak sa necháte uniesť, provensalská obývačka so všetkými kvietkami a volánmi môže nakoniec pôsobiť veľmi žensky. Aby sa však aj vaša mužská polovička v takomto interiéri cítila príjemne, je dobré to príliš nepreháňať. Priestor, v ktorom sa budú dobre cítiť všetci, je vyváženou kombináciou dreveného nábytku, krémových kresiel, prútených košov, kovových doplnkov a vidieckych dekorácií. V takomto zoskupení si potom môžete dovoliť vytvoriť priestor aj pre jedno kvetinové kreslo, ktoré bude len a len vaše.

Prečítajte si tiež
Romantický malý byt, v ktorom sa mieša vidiecka romantika so severským dizajnom
Obývačka v provensalskom štýle

Zdroj: MAISONS DU MONDE

TIPY NA NÁKUP

Luxusné vintage kreslo Heritage s vankúšmi, dub, 1 270,50 €, malvarosa.sk

Malvarosa kreslo

Zdroj: Malvarosa

Príborník s nádychom starých čias, vymývaný dub, 150 × 64 × 37 cm, 267,28 €, retromaxishop.sk

Príborník

Zdroj: retromaxishop.sk

Drevený luster so žiarovkami v tvare svietnikov, 288 €, vybavenieprevadzky.sk

Luster

Zdroj: vybavenieprevadzky.sk

Prútená truhla s látkou provence, 50 × 34 × 38 cm, od 78,91 €, jipro.sk

Prútený kôš

Zdroj: jipro

Prečítajte si tiež
Aké sú najväčšie chyby Slovákov pri zariaďovaní obývačiek?

Text: Lucia Blažiová

Foto: archív firiem

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Obývacia izba
Tagy: drevený nábytok kvetinové vzory kvietky poťahy na vankúše provence provensálsky štýl romantický interiér vidiecky štýl
Zdieľať článok

Diskusia