Ako zariadiť kuchyňu pod holým nebom
Príprava pokrmov v prírode prináša všetkým uvoľnenú atmosféru a z obyčajného varenia sa razom stáva spoločenská udalosť. Či hostíte svoju rodinu alebo priateľov, jedlo jednoducho chutí omnoho viac, keď je uvarené na čerstvom vzduchu.
V jednom štýle
Kuchyňa v záhrade by mala svojím dizajnom prirodzene nadväzovať na existujúce stavby. Pri jej navrhovaní berte do úvahy bezprostredné
okolie – čiže štýl záhrady, ale aj architektúru vášho domu. Uvedomte si,
že vonkajšia kuchyňa je v podstate rozšírením vášho súčasného domova.
Všetko poruke
To, kde ju postavíte, je len na vás. Možno si nemôžete dovoliť luxusný a nezávislý priestor s kompletnou výbavou a spotrebičmi. V takom prípade sa snažte, aby bola čo najbližšie k domu.
Ak je vonkajšia kuchyňa dostatočne blízko hlavnej kuchyne, vynášanie jedál a riadu bude pre vás omnoho pohodlnejšie.
Pod strechou
Veľkú výhodu majú kuchyne, ktoré majú jednu stranu spojenú s domom. Zamurovaná strana poskytuje dostatočnú ochranu a stabilitu a je vhodná napríklad na umiestnenie drezu, pece, grilu alebo linky. Rovnako dôležitý je aj prístrešok. Oceníte ho najmä v prípade intenzívneho slnka, ale aj náhlej letnej búrky. Ponad letnú kuchyňu môžete natiahnuť pergolu, alebo postaviť klasickú strechu či altánok.
NÁŠ TIP
V letnej kuchyni si môžete splniť všetky svoje sny. Pizza z murovanej pece, šťavnatý hamburger, čerstvá zmrzlina už nie sú žiaden problém.
S chladnou hlavou
Ak máte priestor a môžete sa pripojiť na elektrinu, malá chladnička posunie vašu záhradnú párty na novú úroveň. Vďaka nej môžete svojim hosťom počas príprav servírovať dobre vychladené limonády či plechovky piva. Ak pridáte menší barový pult, ktorým príjemne rozdelíte jednotlivé zóny, vaši hostia sa budú cítiť ako na dovolenke. A vy tiež.
Dostatok miesta
Čo určite nepodceňujte, je dostatok priestoru na prípravu jedla. Dokonca aj vtedy, keď chystáte jedlo čiastočne vnútri, je dôležité urobiť si miesto aj na misky a na nádoby s prílohami či prísadami. Modulové kuchyne majú vymoženosti, ktoré tento problém vyriešia za vás. Súčasťou kuchynky od BBQtion je doplnková pracovná plocha, ktorú po skončení príprav jednoducho zasuniete pod kuchynskú dosku.
Na kolieskach
Máte malý priestor, no i tak si chcete užívať čaro varenia pod holým nebom? Zvážte kúpu menšieho grilu na kolieskach. Samostatné BBQ ušetrí miesto na kompaktnej kuchynskej linke, ktorú potrebujete na prípravu a servírovanie. Mobilný gril si navyše môžete kedykoľvek presunúť tam, kde sa vám to práve hodí. Vďaka tomu vás nebude trápiť ani štipľavý dym v očiach, ak začne fúkať vietor. Jednoducho ho odsuniete na iné miesto
Bylinky
Pre skutočného šéfkuchára nie je nič lepšie, ako možnosť pripravovať špeciality z čerstvých ingrediencií. Uľahčite si prácu a do blízkosti varnej zóny umiestnite veľké kvetináče s bylinkami a so zeleninou. Chce to viac bazalky alebo mäty? Na dochutenie už viac nemusíte behať po celej záhrade – stačí len jednoducho natiahnuť ruku.
Materiál
Kuchyňa pod holým nebom si žiada odolný materiál. Nehrdzavejúca oceľ je jednou z najlepších možností, pretože odoláva poveternostným vplyvom. Často sa používa v komerčných kuchyniach, pretože je odolná a ľahko sa čistí. Pokiaľ sa chystáte kuchyňu zabudovať, osvedčeným a obľúbeným materiálom je betón, svoju úlohu splnia aj kameň alebo tehly. Tí náročnejší môžu siahnuť po kompozite.
Modulárne kuchyne si môžete vďaka samostatným dielom poskladať presne tak, ako potrebujete. Samostatnými pracovnými plochami, skrinkami, sporákom, grilom a drezom si vytvoríte kompaktný a funkčný celok v akomkoľvek priestore.
Dostatok miesta
Čo určite nepodceňujte, je dostatok priestoru na prípravu jedla. Dokonca aj vtedy, keď chystáte jedlo čiastočne vnútri, je dôležité urobiť si miesto aj na misky a na nádoby s prílohami či prísadami.
Modulové kuchyne majú vymoženosti, ktoré tento problém vyriešia za vás. Súčasťou kuchynky od BBQtion je doplnková pracovná plocha, ktorú po skončení príprav jednoducho zasuniete pod kuchynskú dosku.
Nezabudnite na zlatý pracovný trojuholník. Len tak budete mať všetko na správnom mieste a vo správnej vzdialenosti. Podľa neho naplánujte zónu na varenie (grilovanie, rúra, varné dosky), čistenie (umývadlo, odpadky, priestor) a chladenie.
Text: Katarína Paukeje
Foto: Isifa/Shutterstock, BBqtion, Konsepti, ARCH Idea, John Lewis, Little Greene, Cuprinol, IKEA, Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom