Zdroj: Daniel Čáha

Priznaný krov ako dominanta bytu a špecialita, ktorú by ste tu rozhodne nečakali

25. 12. 2021
Zdieľať

Podkrovný byt v pražskej mestskej časti Bubeneč, ktorá sa rozprestiera na ľavom brehu Vltavy potreboval rekonštrukciu. Zariadiť alebo rekonštruovať mezonetový byt je takmer vždy výzvou, a to aj pre skúsených architektov či dizajnérov. Architekt Jan Bek si s úlohou poradil s eleganciou a vtipom. Dominantou bytu po rekonštrukcii je priznaný krov. V priestore nájdete niekoľko zaujímavých „vychytávok“.

Mezonetový byt na ulici Šmeralova v pražskom Bubenči s terasou umožnil logické členenie priestoru podľa potrebných funkcií. Spodné podlažie, ktoré je zároveň vstupné, po premene patrí obývačke s kuchynským kútom. Plne vybavená kuchyňa je vyrobená z bieleho lamina v kombinácii so skrinkami z dubovej dyhy.

Prečítajte si tiež
Za pôvodnými kamennými múrmi sa ukrýva pokojný interiér zaliaty prirodzeným svetlom

Trámy spájajú i oddeľujú, knižnica má viaceré funkcie

Kuchyňa je od obývačky opticky oddelená zvýraznenými drevenými trámami, ktoré dominujú v celom priestore a zároveň ho zútulňujú. Najvýraznejším prvkom v obývačke je biela vstavaná knižnica cez celú stenu.

Spodok mezonetového bytu s drevenými trámami a knižnicou v stene

Kuchyňa je od obývačky opticky oddelená zvýraznenými drevenými trámami, ktoré dominujú v celom priestore a zároveň ho zútulňujú. Zdroj: Daniel Čáha

A tu začínajú viacfunkčné riešenia, ktorých je v byte niekoľko: súčasťou knižnice je pódium, ktoré okrem TV stolíka slúži ako prídavné sedenie pre návštevy. Z pódia zároveň vedie schodisko na poschodie. Schodisko vďaka vzdušnej konštrukcie pôsobí odľahčene a nezaťažuje priestor. Pod schody sa perfektne vošiel čierny klavír.

Prečítajte si tiež
5 mýtov o zariaďovaní malých priestorov: Tomuto neverte!

Čo zostalo z pôvodného bytu? Parkety, dvere, trámy

„Dominantou bytu je priznaný krov. Podarilo sa nám zachovať existujúcu parketovú podlahu, bola prebrúsená a ošetrená matným náterom. Ponechali sme tiež pôvodné dvere, ale bolo potrebné vymeniť kovanie. Tieto tri výrazné prvky decentne dopĺňa dubová naolejovaná dyha, biela a šedá farba,“ vysvetľuje celkové riešenie estetiky interiéru architekt Jan Bek.

Biela moderná lamino kuchyňa

Plne vybavená kuchyňa je vyrobená z bieleho lamina v kombinácii so skrinkami z dubovej dyhy. Zdroj: Daniel Čáha

Kúpeľňa na prízemí i v podkroví je riešená v minimalistickom štýle. V oboch dominuje sivý keramický obklad a dub, batérie sú v prevedení čierna matná.

Prečítajte si tiež
Útulný mezonet v podkroví v rustikálnom štýle a s prvkami industriálu

Do kúpeľne cez skriňu

Na hornom podlaží sa nachádza spálňa s vlastnou malou kúpeľňou, šatňa a terasa. Aj tu sa prelína biela, šedá a dubová dyha. A špecialita? Do malej podkrovnej kúpeľne sa dostanete cez vstavanú bielu priechodnú skriňu v spálni. Priamo zo spálne je vstup na terasu, odkiaľ je krásny výhľad až na Pražský hrad. Do prízemia bytu sa svetlo dostáva vďaka veľkým oknám v šikmej stene.

Sivá kúpeľňa s kútom a wc

Kúpeľňa na prízemí i v podkroví je riešená v minimalistickom štýle. Zdroj: Daniel Čáha

Rekonštrukcia podkrovného bytu v Bubenči

architektonický ateliér: BekArch s.r.o

autor: Ing. arch. Jan Bek

lokalita: Praha-Bubeneč

plocha: 82 m2

realizácia: 2021

subdodávatelia: 4interior&tiles, Bonami, Monobrand s.r.o., HOTHOT Radiators, Ilumix, Javorina, Keramika Soukup, Perfecto Design, Sapho, TON, WOODECO

Sabína Zavarská

Foto: Daniel Čáha

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Prahe drevené parkety mezonety minimalizmus moderná architektúra praktický priestor trámy
Zdieľať článok

Diskusia