Ako na kompletnú rekonštrukciu nevhodne navrhnutého bytu pri obmedzenom rozpočte?

05. 01. 2022
Zdieľať

Byt s rozlohou 80 metrov štvorcových. Jedna spálňa, dve kúpeľne nevhodne orientované do zbytočne veľkej vstupnej haly. Po technickej stránke neutešený stav, chýbalo moderné vybavenie a rozvody. Toto boli vstupné údaje, ktoré viedli k rozhodnutiu majiteľa o kompletnej rekonštrukcii priestoru. Prial si tiež vybudovať novú izbu, ktorá by slúžila ako pracovňa alebo hosťovská izba, a to všetko pri veľmi obmedzenom rozpočte.

Premenu staršieho bytu realizovali architekti z moderného ateliéru alepreda architecture, ktorý sídli v New Yorku a talianskej Brescii. Štúdio kladie silný dôraz na remeslo, pričom využíva digitálne modelovanie. Rukopis architektov je pevne vpísaný aj do rekonštruovaného bytu v Prahe.

Prečítajte si tiež
Panelákový byt pri Štrkovci zbavili nezmyselnej dispozície. Prekvapil aj kontrast jemnosti a surových materiálov

Pozornosť vyvolávajú najmä dva vstavané objekty s odstupňovaným objemom. Návrh projektu, aj samotná realizácia, sa udiali počas pandémie, takže tím dizajnérov nemal možnosť ani raz navštíviť miesto osobne a nasať jeho atmosféru. Celý proces prebiehal na diaľku, o to je výsledok cennejší.

Jednoduchosť, funkčnosť, cenová dostupnosť

„Naše riešenie je založené na hravom architektonickom návrhu ušitom na mieru konkrétnemu priestoru. Návrh pracuje s vloženými vstavbami, ktoré skrývajú nové funkcie, upravujú dispozíciu a prevádzku bytu.

Rekonštruovaná retro chodba s parketami a bielou vstavbou

Farebné riešenie umocňuje rozdiel medzi pôvodnými a novo vstavanými časťami – nové časti sú biele. Zdroj: Studio Flusser

Všade tam, kde to bolo možné, sme využili pôvodné prvky – ako napríklad dvere a podlahy. V byte vzniklo aj niekoľko priehľadov, ktoré pomáhajú presvetliť tmavšie priestory. Všetky riešenia museli byť jednoduché, funkčné a rozpočtovo prijateľné,“ vysvetľuje architekt Alessandro Preda, zakladateľ ateliéru.

Boj o priestor a svetlo, aj odkaz na talianske korene

Prvým zásahom do pôdorysu bola zmena orientácie kuchyne na juh. Vďaka nej sa podarilo získať okno pre novovzniknutú pracovňu. Kuchyňa je vybavená dvoma pracovnými doskami oproti sebe, a tak je kompaktná i funkčná. Denné svetlo do kuchyne privádza ​​okno v stene medzi kuchyňou a novou pracovňou / hosťovskou izbou.

Retro obývačka s parketami a geometrickým výrezom do kuchyne

Minimalistický štýl klienta podčiarkuje riedke zariadenie nábytkom. Zdroj: Studio Flusser

Druhým zdrojom denného svetla je vysoký priechod do obývacej izby s geometrickým výrezom v boku zárubne. Prečo takýto zvláštny výrez? Podľa autorov toto riešenie opticky zjednocuje nižšie položené nadpražie dverí do pracovne s vyšším priechodom do haly. Jednoduchú kuchynskú linku osviežujú ručne vyrábané obklady typu metro a podlaha v paladiánskom štýle, ktorá v sebe ukrýva odkaz na talianske korene tvorcov návrhu.

Prečítajte si tiež
Prvorepublikový byt, ktorý prekvapuje poetikou. Architektka spojila pražskú históriu so štýlmi etno a boho

Vstavby a nezvyčajné okienka

Pôvodná vstupná hala bola zbytočne veľká, navyše nevyužiteľná, i preto sa autori návrhu rozhodli zmenšiť jej objem vložením stupňovitého objemu. Nachádza sa v ňom samostatná šatňa. Ďalšiu stavebnú úpravu nájdete v spálni. Má rovnako stupňovitý dizajn a skrýva kúpeľňu. Zaujímavým spôsobom je do nej vtiahnuté denné svetlo, napriek tomu, že nemá žiadne okná – okrúhlym okienkom s matným sklom umiestneným v úrovni očí človeka v sprche.

Úzka geometrická kuchyňa s dvoma pracovnými doskami

Jednoduchú kuchynskú linku osviežujú ručne vyrábané obklady typu metro a podlaha v paladiánskom štýle, ktorá v sebe ukrýva odkaz na talianske korene tvorcov návrhu. Zdroj: Studio Flusser

Akú funkciu plní stupňovanie?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že stupňovitá geometria je len optickou hrou architektov. Okrem toho, že odstupňovanie jasne vizuálne oddeľuje vstavané celky od pôvodného vybavenia bytu; má i praktické
využitie – vznikli tak plochy na vystavovanie predmetov a ďalšie úložné priestory. Farebné riešenie umocňuje rozdiel medzi pôvodnými a novo vstavanými časťami – nové časti sú biele.

Geometrický stupňový objekt v bielej farbe

Okrem toho, že odstupňovanie jasne vizuálne oddeľuje vstavané celky od pôvodného vybavenia bytu; má i praktické využitie – vznikli tak plochy na vystavovanie predmetov a ďalšie úložné priestory. Zdroj: Studio Flusser

Neutrálne materiály, staré parkety

„Všade, kde to bolo možné, sme nechali pôvodnú dubovú podlahu prebrúsiť, a ošetriť novým povrchovým náterom. Vstupná hala vyžadovala inštaláciu novej drevenej podlahy, ktorú sme zámerne položili našikmo, aby sme ju odlíšili od historických parkiet uložených vo vzore rybej kosti. Interiéry menších priestorov sú hravejšie. V kúpeľniach a v kuchyni sme použili farebné skrinky, obklady, škáry aj výmaľbu, ktoré priestorom dodávajú charakter.“

Prečítajte si tiež
Pôvodne chceli presunúť len spanie, nakoniec dostal novú podobu celý byt

Minimalistický štýl klienta podčiarkuje riedke zariadenie nábytkom. Niekoľko kusov pochádza z tradičnej českej výroby; napríklad televízny stolík je český dizajnový vintage kúsok, ktorému nechali prirobiť nové kovové nohy. Aj jedálenská stolička z ohnutej preglejky s kovovými nohami patrí ku konvenčnému českému dizajnu – podobné stoličky nájdete v školách po celej krajine (a samozrejme, aj u nás). Väčšinu drevených prvkov, ktoré v byte nájdete, bežne dostať v obchodoch. Napriek tomu, osadené vo výklenkoch fungujú originálne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Veľké okno v úzkej kuchyni

Denné svetlo do kuchyne privádza ​​okno v stene medzi kuchyňou a novou pracovňou / hosťovskou izbou. Zdroj: Studio Flusser

Byt stupňovitých objemov

architektonický ateliér: alepreda architecture

autor: Alessandro Preda

lokalita: Praha

hrubá podlahová plocha: 86,4 m²

úžitková plocha: 73 m²

projekt: 2020

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Studio Flusser

Zdroj: linka.news

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Prahe farby v interiéri geometrické tvary minimalistický interiér moderná architektúra
Zdieľať článok

Diskusia