Zdroj: VELUX

Ako chrániť deti pred nezdravým bývaním a deficitom prírody?

20. 01. 2022 Zdieľať

Väčšina detí trávi svoj čas prevažne v interiéri a značnú časť dňa sa pozerá na obrazovku mobilných zariadení. Nová štúdia „HEAD-DOWNERS 2021“ spoločnosti VELUX o kontakte človeka s prírodou ukázala, že deti sú v oveľa menšom kontakte s prírodou ako predchádzajúce generácie. Perspektíva pobytu prevažne v interiéri s pohľadom na obrazovku má vplyv na zdravie dieťaťa. Ako to môžeme zmeniť?

Početné štúdie potvrdzujú, že pobyt v prírode znižuje agresivitu, príznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou a posilňuje imunitný systém detí. Pobyt vonku nie je len formou trávenia času, ale aj miestom, kde sa rozvíjajú schopnosti pomáhať a spolupracovať. Aj pozorovanie prírodných scenérií cez okno môže znížiť stres a regulovať srdcovú frekvenciu. Sú však deti, ktoré nemajú kontakt s prírodou. Ich rodičia bojujú s problémami, ktoré sa v súhrne nazývajú syndróm deficitu prírody.
Predstavuje fenomén straty kontaktu detí s prírodou a problémy v správaní vyplývajúce z nedostatku času stráveného vonku, ako sú: ťažkosti so sústredením, hyperaktivita, strata fyzickej kondície, civilizačné ochorenia (obezita, cukrovka atď.) a dokonca krátkozrakosť.

Prečo nie je príroda pre deti príťažlivá?

Nová štúdia HEAD DOWNERS 2021 spoločnosti VELUX o kontakte človeka s prírodou ukázala, že deti sú v oveľa menšom kontakte s prírodou ako predchádzajúce generácie. S týmto názorom súhlasí 93 % opýtaných rodičov. Uvádzajú, že problémom, ktorý sa objavil vo veľkej miere, je závislosť od technológií. Viac ako polovica respondentov rozhodne súhlasí (61 %) s tým, že čas, ktorý deti a mládež trávia pred obrazovkami, by sa mal kontrolovať. Odpútať dospievajúcich od technológií je ťažké.

Chlapci s tabletom a smartfonom na gauči

Zdroj: VELUX

Čo je „HEAD-DOWNERS 2021

Správa „HEAD-DOWNERS 2021“ bola vypracovaná na základe štúdie CAWI, ktorú pripravila výskumná agentúra Kantar na objednávku spoločnosti VELUX v septembri 2021. Štúdia sa zameriava na obyvateľstvo 8 stredoeurópskych krajín – Chorvátska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Srbska, Slovenska a Slovinska. Poskytuje údaje o životnom štýle súčasných Európanov a poukazuje na napätie medzi civilizačnými návykmi a potrebou komunikácie s prírodou.

Priblížte sa prírode aj cez okno

Nemôžeme sa od technológií len tak odstrihnúť, preto je veľmi dôležité nájsť rovnováhu. V tomto smere sa oplatí vpustiť viac prírody aj do nášho interiéru. Prirodzené svetlo, čerstvý vzduch a upokojujúci kontakt s prírodou zlepšujú biorytmus organizmu, ovplyvňujú aj kreativitu, inovácie
a pocit šťastia. Základným a vlastne najdôležitejším faktorom opätovného spojenia s prírodou je prístup k svetlu, čerstvému vzduchu a výhľad na rozľahlý priestor. Keď nemáme dom so záhradou, oplatí sa vytvoriť si takzvané „svetonázorové okno“- pohľad z okna (alebo strešného okna
v podkroví) môže byť momentom hlbokého uvoľnenia a sebareflexie. Pre deti to môže byť vzácna príležitosť pozorovať stromy, vtáky, hviezdy alebo oblaky.

Deti v prírode

Zdroj: VELUX

Pestovanie = skutočný kontakt s prírodou

Na prírodu a rastliny sa však nemusíte len pozerať, aj keď je to dobrý začiatok. Zasaďte si vlastné rastliny spolu s deťmi: vyberanie zeminy do kvetináča, spoločné pestovanie rastlín na parapete a pozorovanie ich
rastu doma prináša deťom veľa radosti a uspokojenia. Každé zelené
prostredie – od rastlín v kvetináčoch až po burinu – poskytuje ľuďom výhody kontaktu s prírodou.

Viac informácií nájdete na webovej
stránke www.velux.sk/o-spolocnosti/zmente-svoj-pohlad 

Zdroj: PR článok spoločnosti VELUX

Kategória: Okná
Tagy: príroda solárna energia strešné okná vetranie zdravie zelena domácnosť
Zdieľať článok