Zdroj: iStock

Ako funguje spojenie tepelného čerpadla a radiátorov

07. 02. 2022
Zdieľať

Tepelné čerpadlá sa pre svoju ekologickú a úspornú prevádzku tešia čoraz väčšej obľube a v nových domoch sa obvykle využívajú ako zdroj tepla pre podlahové vykurovanie. Ako je to ale pri vykurovacej sústave s radiátormi?

Aj kombinácia tepelného čerpadla a radiátorov je možná, oproti podlahovému vykurovaniu je však o niečo komplikovanejšia. Tepelné čerpadlo navyše funguje najúspornejšie pri nižších výstupných teplotách vykurovacej vody, ideálne je preň teda spojenie s nízkoteplotnými vykurovacími systémami, napríklad s tzv. podlahovkou. Väčšina projektov tepelných čerpadiel pre radiátory sa dnes preto týka už existujúcich vykurovacích telies, ktoré boli navrhnuté pre kotol – či už plynový, elektrický, alebo na pevné palivo.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia rodinného domu do energetickej triedy A0

Pri kondenzačných kotloch sa teplota vykurovacej vody väčšinou nastavuje do 60 °C (teplotný spád 55/45 °C), pri pevnom palive až do 90 °C, počítalo sa však s nerovnomerným kúrením, keď teplota počas noci klesala a objekt sa tak vychladzoval. Tepelné čerpadlo pracuje pri nižšom teplotnom spáde, no je v prevádzke nepretržite a vykurovací systém sa reguluje oveľa účinnejšie, čím sa dosahujú podstatne nižšie prevádzkové náklady a vyšší komfort.

Kladú sa v tomto prípade nejaké špeciálne požiadavky na vykurovacie telesá alebo na tepelné čerpadlo?

Pre nižší teplotný spád tepelné čerpadlá optimálne spolupracujú s veľkoobjemovými radiátormi.Tie sú však nákladnejšie, preto sa pri nových rodinných domoch obvykle počíta s podlahovým vykurovaním. Samozrejme, keď sa vychádza z existujúceho vykurovacieho systému, kladú sa požiadavky na tepelné čerpadlo.

Prečítajte si tiež
Výnimočný rodinný dom v Trnave: Teplá atmosféra domova i napriek surovým materiálom

Medzi hlavné parametre patrí COP, teda výkonové číslo, resp. účinnosť. To, jednoducho povedané, udáva, koľ ko kW tepla vyrobí TČ z 1 kW spotrebovanej elektrickej energie. Čím je táto hodnota vyššia, tým je tepelné čerpadlo účinnejšie a vyššia účinnosť znamená nižšie prevádzkové náklady. Treba si však všímať aj to, pre aké podmienky sa COP udáva. Najčastejšie je to A2/W35, čo znamená teplotu vzduchu 2 °C a vodu ohriatu na teplotu 35 °C.

Ak si vyberiete zariadenie podporované programom Zelená domácnostiam, vďaka dotácii môžete ušetriť až 3 400 €.

Ďalší dôležitý parameter je maximálna teplota vody, ktorá je pri moderných tepelných čerpadlách s chladivom R32 do 65 °C, pri vysokoteplotných až do 70 °C, a to bez použitia záložného elektrického ohrevu. Prevádzkový rozsah (napr. -25 až +35 °C) udáva rozsah teplôt, pri ktorých tepelné čerpadlo dokáže pracovať – vyrábať teplú vodu alebo chladiť. Všímať si však treba aj hlučnosť, nočný režim, rozmery, podporu solárneho ohrevu, ovládanie rôznych teplotných zón, možnosť pripojenia na web a ďalšie.

Schéma vykurovania domuSchéma fungovania tepelného čerpadla. Systém EHS Split poskytuje efektívny výkon v každom ročnom období. Vykurovací výkon je optimalizovaný podľa aktuálnej prevádzkovej teploty, potenciál systému možno maximalizovať pripojením k inteligentnej sieti (Smart Grid) alebo k fotovoltickým solárnym panelom.

Prečítajte si tiež
Ako správne kúriť v krbe a krbových kachliach

Na čo si treba dať pozor?

Veľmi dôležité je správne zapojenie a dodržanie vhodných prietokov, čím sa zabezpečí bezporuchovosť a dlhá životnosť zariadenia. Po inštalácii a spustení je potrebné tepelné čerpadlo a vykurovanie v rodinnom dome správne vyregulovať. Dôležitým údajom je elektrické istenie, ktoré musí rodinný dom podporovať. Najmä pri vonkajšej jednotke je potrebné vhodné umiestnenie, pri ktorom sa dodržia určené odstupové vzdialenosti. Zaujímať by vás mala aj záruka, ktorej dĺžka sa pri rôznych značkách môže líšiť.

Tepelné čerpadlo Samsung

Zdroj: KLIMAK

Tepelné čerpadlo EHS ClimateHub Split Samsung. Konfigurácia ClimateHub pozostáva z jednej vonkajšej jednotky (vľavo), ktorá je spojená potrubím obsahujúcim chladivo s vnútornou jednotkou s integrovaným zásobníkom OPV (ohriatej pitnej vody) s objemom 200 l. Teplota vykurovacej vody je až 65 °C, teplota chladiacej vody od 5 °C.

Pripravila: Erika Kuhnová

Foto: KLIMAK Slovakia

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Energia
Tagy: radiátor tepelné čerpadlá vykurovacie telesá vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia