Zdroj: Arch. Viramonte Gonzalo

Náročný terén pozemku sa rozhodli neupravovať, ale prispôsobili mu svoj jedinečný dom

03. 04. 2022
Zdieľať

Mladý pár s dvoma malými deťmi si vyhliadol pozemok v argentínskom meste Villa Allende. Neveľké mesto je obľúbenou turistickou destináciou. Leží blízko pri horách, ale má čo ponúknuť aj domácim. Parcela, ktorú rodinka kúpila, ponúka zaujímavé výhľady na mesto a impozantnú krásu pôvodnej vegetácie.

Projekt nazvaný „Terrazas de la Villa Housing“ po dokončení predstavuje terasovito usporiadanú modernú bielu hmotu s rôznorodými oknami umiestnenými tak, aby poskytovali zaujímavé výhľady, a konzolovito vysunutým horným podlažím, pod ktorým sa skrýva vonkajšia terasa s posedením.

Prečítajte si tiež
Do detailu premyslený dom: Surové fasády, luxusný interiér a prepojenie s prírodou

Osadenie stavby do prostredia reaguje na topografiu miesta. Na prístupovú cestu nadväzuje kryté parkovacie miesto a kľukaté schodisko, po ktorom vystúpite do hlavného vchodu.

Moderný biely rodinný dom s nepravidelnými oknami v terasovitom pozemku

Na prístupovú cestu nadväzuje kryté parkovacie miesto a kľukaté schodisko, po ktorom vystúpite do hlavného vchodu. Zdroj: Arch. Viramonte Gonzalo

Objemová a funkčná jednoduchosť

Východiskovou myšlienkou projektu bolo nemeniť, neupravovať, neprispôsobovať pozemok, ale naopak, stavba sa prispôsobuje prirodzenosti svahu a jeho nepravidelnostiam. Rodinný dom sa tak rozvíja v dvoch objemoch, ktoré majú rozdielne funkcie. Prízemie zahŕňa parkovanie, technickú miestnosť a vstup.

Moderný biely rodinný dom s nepravidelnými oknami v terasovitom pozemku

Materiály realizácie sú vybrané starostlivo tak, aby stavba pôsobila skromne, jednoducho a bez ozdôb. Zdroj: Arch. Viramonte Gonzalo

Hlavný objem je v priamom prepojení s exteriérom a v ňom sa odohrávajú všetky spoločenské aktivity. Horné poschodie je riešené ako súkromná nočná zóna, zahŕňa hlavnú spálňu rodičov s kúpeľnou a šatníkom a dve detské izby. Celý interiér, každá jeho miestnosť, komunikuje s terénom a okolím stavby.

Prečítajte si tiež
Obyčajný hranol? Ani náhodou! Pozrite sa, ako prispôsobili interiér svahu

Tehly, kamenný obklad, jednoduchosť

Materiály realizácie sú vybrané starostlivo tak, aby stavba pôsobila skromne, jednoducho a bez ozdôb. Dom bol postavený tradičným systémom murovania z keramických tehál a kamenného obkladu s využitím trámovej dosky a polystyrénových tehál. Okná sú hliníkové.

Moderný biely rodinný dom s nepravidelnými oknami v terasovitom pozemku

Celý interiér, každá jeho miestnosť, komunikuje s terénom a okolím stavby. Zdroj: Arch. Viramonte Gonzalo

Rozmanité okná, strešné svetlíky a clony

Autori projektu dostali dnu prirodzené svetlo nielen rôzne položenými oknami, ale aj svetlíkmi v streche. Ovládanie svetelnosti v interiéri dosiahli použitím bielych perforovaných clôn/okeníc, ktoré sa dajú úplne otvoriť.

Moderný biely rodinný dom s nepravidelnými oknami v terasovitom pozemku

Horné poschodie je riešené ako súkromná nočná zóna, zahŕňa hlavnú spálňu rodičov s kúpeľnou a šatníkom a dve detské izby. Zdroj: Arch. Viramonte Gonzalo

Vďaka týmto pohyblivým vrstvám sa prirodzené svetlo stáva zaujímavým faktorom v interiéri, meniacim sa v rôznych denných a ročných dobách.

Terrazas de la Villa Housing

architektonické štúdio: Octava Estudio Cba

lokalita: Villa Allende, Córdoba, Argentína

zastavaná plocha: 274 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Arch. Viramonte Gonzalo

Kategória: Návšteva
Tagy: biela čisté geometrické tvary domy vo svahu moderná architektúra otvorený priestor rodinný dom svahovitý pozemok svetlík
Zdieľať článok

Diskusia