Zdroj: Tomáš Manina

Nadštandardné bývanie na malom pozemku? Pri Horskom parku vyrástol nezvyčajný rodinný dom

20. 12. 2022
Zdieľať

Mladá štvorčlenná rodina oslovila architektov z ateliéru NOIZ architekti s požiadavkou na pohodlné bývanie. Miestom „činu“ bol relatívne malý pozemok pri bratislavskom Horskom parku, na ktorom stáli dve pôvodné stavby. Otázok sa vynorilo hneď viac: bude možné existujúce stavby zrekonštruovať a použiť, alebo sa bude stavať nanovo? Ak novostavba, tak aká, aby vyhovovala potrebám rodiny, nerušila prostredie a dodržiavala regulatívy?

Architekti sa netaja tým, že rozlúsknuť tento oriešok, bolo aj pre nich výzva. Projekt riešili citlivo v kontexte lokality, okolitých stavieb a existujúcej zástavby pozemku.

Pôvodné stavby sa nedali použiť

Vo vyššej časti parcely pôvodne stál jednopodlažný rodinný dom, ktorý mal spoločnú štítovú stenu so susedným objektom. V spodnej časti, za domom, bol murovaný záhradný domček.

Exteriér - Rodinný dom Na rade v Bratislave

Funkcie objektu sa na základe daností parcely nachádzajú na rôznych výškových úrovniach. Zdroj: Tomáš Manina

Hoci najskôr architekti uvažovali o zachovaní pôvodných stavieb, po analýze nosných konštrukcií a legislatívnych možností sa rozhodli zvoliť cestu novostavby. Avšak tak, aby nadväzovala na pôvodné riešenie a zároveň, aby bolo možné vytvoriť pre investora nadštandardnú užívateľskú hodnotu bývania. To všetko na malom pozemku a s citlivým prístupom k prostrediu.

Dve základné východiská

„Cieľom koncepcie novotvaru na stope pôvodných objektov bola snaha nezaťažiť parcelu a jej okolie v stabilizovanom území, zachovať mierku a charakter pôvodnej zástavby. Po analýze sme pristúpili k dvom základným východiskám. Prvé východisko riešenia predstavovalo naviazanie na pôvodnú hmotu objektov, druhým bolo vytvorenie novej dispozičnej schémy na ich pôvodnej stope,“ opisujú finálne riešenie autori projektu.

Prečítajte si tiež
Štýlová rekonštrukcia bratislavského domu z 50. rokov: Nové prvky dopĺňajú staré, inde ich drzo ignorujú

Ako prepojiť objekty v rôznych výškach?

Základom nového riešenia bolo nájsť spôsob, ako prepojiť samostatné objekty v rôznych výškových úrovniach do uceleného tvaru – časť stavby položili nižšie (tam, kde bol pôvodný záhradný domček) a hlavná hmota domu stojí na vyššie položenej časti pozemku.

Exteriér so vstupným vchodom - Rodinný dom Na rade v Bratislave

Vďaka odobratiu hmoty z hlavnej časti vznikol priestor pre väčšiu predzáhradku s hlavným vstupom do domu, ktorý tak získal závetrie a väčšiu intimitu. Zdroj: Tomáš Manina

Výzvou tiež bolo vytvoriť maximálnu úžitkovú plochu na pôdoryse, ktorý už na začiatku prekračoval limit povolenej zastavanosti. A nakoniec architekti museli zhodnotiť potenciál exteriérových plôch pri dome a prepojiť ich s interiérom – priamo aj vizuálne.

Dve úrovne prízemia

Výsledkom dômyselného návrhu je úžitková plocha 190 metrov štvorcových na viacerých úrovniach, ktoré sa čiastočne prelínajú. Spojené sú výrazným červeno-oranžovým schodiskom, ktoré dáva dynamiku celému interiéru.

Ani prvé podlažie nie je v jednej rovine – časť, ktorá slúži ako hlavný vchod a sklad, architekti ponechali na úrovni ulice. Druhá časť prízemia je o dva a pol metra nižšie, na úrovni záhrady. Vďaka tomuto triku vznikol hlavný priestor dennej zóny s dvojnásobnou výškou.

Denný priestor na dvoch podlažiach

Výsledkom dômyselného návrhu je úžitková plocha 190 metrov štvorcových na viacerých úrovniach, ktoré sa čiastočne prelínajú. Zdroj: Tomáš Manina

Átrium ako chránený vonkajší priestor

Aby autori návrhu dosiahli požadovanú zastavanosť, z hmoty od ulice odobrali časť objemu a posunuli ju k druhému objektu, ktorý stál na záhrade. Vďaka tomu sa podarilo maximalizovať plochu obytného podlažia i jej prepojenie so záhradou.

Hlavné funkcie domu sú umiestnené okolo otvoreného átria s terasou, ktorá je takto prirodzene ochránená od nežiaduceho kontaktu s ulicou a od susediacich stavieb. Vďaka odobratiu hmoty z hlavnej časti vznikol priestor pre väčšiu predzáhradku s hlavným vstupom do domu, ktorý tak získal závetrie a väčšiu intimitu.

Obývačka - Rodinný dom Na rade v Bratislave

Hlavné funkcie domu sú umiestnené okolo otvoreného átria s terasou, ktorá je takto prirodzene ochránená od nežiaduceho kontaktu s ulicou a od susediacich stavieb. Zdroj: Tomáš Manina

Vďaka tomuto šikovnému riešeniu mohli autori netradičného domu presvetliť časť zapusteného podlažia zo západu a vizuálne ho prepojiť so vstupom na pozemok o poschodie vyššie.

Do detských izieb vedie oranžové schodisko

Zvyšok potrebného obytného priestoru – dve detské izby – autori novostavby poukladali v rôznych výškových úrovniach nad prízemie a sprístupnili výrazným schodiskom.

„Funkcie objektu sa na základe daností parcely nachádzajú na rôznych výškových úrovniach. Rezová schéma v zmysle ´raum planu´ nám definovala tvar schodiska, ktoré sa stalo vizuálnou dominantou objektu,“ dopĺňajú architekti z ateliéru NOIZ.

Detská izba - Rodinný dom Na rade v Bratislave

Zvyšok potrebného obytného priestoru – dve detské izby – autori novostavby poukladali v rôznych výškových úrovniach nad prízemie. Zdroj: Tomáš Manina

Výrazné schodisko je na najvyššom podlaží ukončené čitárňou s výstupom na terasu. Vďaka terase prichádza prirodzené svetlo zhora priamo do stredu dispozície – cez schodisko „pretečie“ až na prízemie.

Rodinný dom NA RADE

architektonický ateliér: NOIZ architekti
autori: Samuel Zeman, Andrej Šabo, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
lokalita: Bratislava
zastavaná plocha: 140 m²
úžitková plocha: 190 m²
plocha pozemku: 395 m²
realizácia: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium minimalizmus novostavby rodinný dom schodiská trojpodlažný dom
Zdieľať článok

Diskusia