Zdroj: Maxime Delvaux

Novostavba v Žiline dokazuje, že aj veľký objem možno prispôsobiť okoliu tak, aby nepôsobil rušivo. Jedno podlažie ukryli pod zemou

02. 08. 2022
Zdieľať

V prostredí pravidelne rozmiestnených rodinných domov so záhradami by masívna stavba nepôsobila vyvážene, a tak architekti našli spôsob, ako tretinu úžitkovej plochy ukryť. Nová vila nahradila pôvodný starý dom.

Keď sa prejdete ulicou, na ktorej nová vila stojí, zaujme vás kombináciou geometrických tvarov. Vo vertikálnej oblúkovej časti je ukryté točité schodisko, hlavný objem tvorí kváder so štvorcovým pôdorysom, na severnej strane si všimnete trojuholníkové prestrešenie vchodu, ktoré zároveň funguje ako strecha nad parkovacím státím. Táto výrazná geometria je pretavená aj do interiéru.

Ultramoderná geometrická vila s presklenou fasádou a minimalistickým interiérom

Fasáda je vytvorená z oceľovej konštrukcie s ťahokovom a predstavuje filter medzi ulicou a interiérom. Zdroj: Maxime Delvaux

Ako dosiahli presvetlenie podzemnej časti?

Samotný dom je trojpodlažný – dve podlažia sú nad zemou, jedno je ukryté pod úrovňou ulice a presvetlené prostredníctvom patia. Architekti na každom podlaží vytvorili inú organizáciu priestoru tak, aby čo najlepšie vyhovoval potrebným funkciám. Vďaka umiestneniu schodiska mimo štvorcový pôdorys ústrednej časti domu mohli lepšie pracovať s dispozíciou jednotlivých podlaží.

Prečítajte si tiež
Z fádnej novostavby je dnes dom, ktorý je skutočnou oslavou vzorov a farieb

Spoločenská časť s otvorenou dispozíciou

Na prvé nadzemné podlažie umiestnili spoločenskú časť. Vytvára jeden súvislý priestor, v ktorom sú voľne rozmiestnené prvky mobiliáru. Zahŕňa vstupný priestor, kuchyňu, jedálenskú časť, obývačku a tiež pracovné miesto, ktoré je možné izolovať od zvyšku otvorenej dispozície závesom.

Ultramoderná geometrická vila s presklenou fasádou a minimalistickým interiérom

Prízemie naplno využíva potenciál východo-západnej orientácie pozemku – je presvetlené z oboch strán. Zdroj: Maxime Delvaux

Prízemie naplno využíva potenciál východo-západnej orientácie
pozemku – je presvetlené z oboch strán, vďaka čomu zachytáva počas dňa rôzne svetelné atmosféry. Presklenú fasádu smerom do záhrady možno upraviť interiérovým závesom. Rovnako aj na hornom podlaží.

Ultramoderná geometrická vila s presklenou fasádou a minimalistickým interiérom

Presklenú fasádu smerom do záhrady možno upraviť interiérovým závesom. Zdroj: Maxime Delvaux

Súkromné priestory na prvom poschodí spájajú kúpeľne

Na prvom poschodí sú umiestnené súkromné izby. Miestnosti sa nachádzajú v rohoch a medzi ne sú vložené kúpeľne, prístupné vždy z dvoch priľahlých izieb. Centrálny obslužný priestor so vstupmi do jednotlivých izieb je presvetlený strešným svetlíkom. V podzemí sa skrýva podlažie, ktoré funkčne dopĺňa ostatné priestory. Nachádza sa tu viacúčelový priestor ateliéru, sauna a technické zázemie domu. Je prístupné exteriérovým schodiskom priamo zo záhrady.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Detaily na unikátnej novostavbe riešil Elvisov tesár: „Tento dom musí byť lepší ako Elvisova vila!“

Účelová fasáda chráni súkromie

Dôležitým charakteristickým prvkom vily je západná predsadená „účelová“ fasáda. Je vytvorená z oceľovej konštrukcie s ťahokovom a predstavuje filter medzi ulicou a interiérom. Chráni súkromie domácich a zároveň funguje ako predzáhradka a úložný priestor.

Ultramoderná geometrická vila s presklenou fasádou a minimalistickým interiérom

Prízemie naplno využíva potenciál východo západnej orientácie pozemku – je presvetlené z oboch strán. Zdroj: Maxime Delvaux

„Nosný systém objektu tvorí sústava monolitických železobetónových konštrukcií. Dve protiľahlé obvodové steny na juhu a severe nesú druhé nadzemné podlažie, ktorého stropy a priečky tvoria jeden súvislý priestorový nosník. Zavetrenie konštrukcie zabezpečuje vertikálny tubus schodiska,“ dopĺňajú autori projektu technické údaje.

Ultramoderná geometrická vila s presklenou fasádou a minimalistickým interiérom

Kuchyňa. Zdroj: Maxime Delvaux

Vila Bôrik

architektonickým ateliér: PLURAL

autori: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov

krajinný architekt: Michal Marcinov

statika: Katarína Kyselová

oceľové konštrukcie: Samuel Šimonovič

generálny dodávateľ stavby: Ideálne domy s.r.o.

lokalita: Žilina

úžitková plocha: 260 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Maxime Delvaux

Kategória: Návšteva
Tagy: dizajnový nábytok minimalistický interiér moderná architektúra novostavby trojpodlažný dom vily
Zdieľať článok

Diskusia