Zdroj: KIVA photography

Trojpodlažnému domu dominuje betónové schodisko so zábradlím z ocele. Má špeciálne poslanie, uhádnete aké?

06. 07. 2022
Zdieľať

Architekti z „malého veľkého“ štúdia SMLXL Klára Valová a Martin Vančura riešili interiér trojpodlažného domu v pražských Malešiciach. Investor ich prizval už vo fáze „Shell and Core“, takže mohli interiér plne prispôsobiť svojim zručnostiam a želaniam investora. Dominantným prvkom projektu sa stalo mohutné betónové schodisko so zábradlím zo surovej ocele. Jeho geometrická skulpturálna podoba je dnes srdcom celého domu.

Schodisko je zároveň miestom, ktoré vďaka svetlíku nad ním vpúšťa denné svetlo do všetkých častí stavby – do všetkých troch podlaží. Predurčuje základný koncept farieb, štruktúr a materiálov celého projektu, či už máme na mysli odhalené betónové stropy, surovú oceľ alebo betónové stierky na podlahách a stenách.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Dominantou domu je schodisko. Zdroj: KIVA photography

Drsná podoba zjemnená drevom a dyhou

Avšak v prípade tohto projektu nie je všetko len drsné, chladné a surové. „Na zjemnenie a docielenie pocitu domova sme v obytných miestnostiach použili drevenú podlahu v dekore svetlého duba a nábytok z dubovej dyhy, ktorú sme namorili do sivohnedej tmavej farby.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Jedáleň prechádza do obývacej izby. Zdroj: KIVA photography

Ako doplnkovú farbu volíme biely lak a tri odtiene sivej. Ďalším nemenej dôležitým prvkom sú štruktúry. Tie sa objavujú na nábytku v podobe perforovanej ocele na dverách alebo na obložení tvorené z MFD frézovanej dosky,“ konkretizujú autori návrhu.

Prečítajte si tiež
Nedajte sa oklamať! Navonok strohá betónová kocka v Prešove ukrýva premyslené riešenia

Maximálny minimalizmus

Vstup do domu tvorí elegantný vchod so šatňou na prízemí. Vďaka skrytým zárubniam si ani nevšimnete vstup do garáže a technického zázemia. Ďalší spôsob, akým architekti dosiahli maximálny minimalizmus, je použitie lakovanej frézovanej MDF dosky, ktorou je vstupný priestor obložený. V týchto miestach sa nachádza šatňa s nábytkom z drevenej dyhy, namorenej do tmavej farby. Jeho súčasťou sú tmavé úchytky, oceľový šuplík a vešiak.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Stol sa vyznačuje atypickým a asymetrickým podnožím, ktoré sa skladá z troch nôh, pričom každá je inak otočená a z iného materiálu. Zdroj: KIVA photography

Prvé poschodie bolo najväčšou výzvou

Druhé nadzemné podlažie (čo je vlastne prvé poschodie), bolo najkomplikovanejšou časťou projektu. A to nielen po dispozičnej a konštrukčnej stránke, ale aj z estetického hľadiska. Opäť v tejto súvislosti musíme spomenúť dominantnú črtu projektu – zvárané oceľové zábradlie vymedzujúce stred domu.

Prečítajte si tiež
Trojpodlažný dom sa zahryzol do svahu ako ozubené koleso. Aké výhody získali posunom podlaží?

Postavte sa k nemu na prízemí a zdvihne oči nahor. Čo uvidíte? Oblohu! Cez všetky podlažia – vďaka starostlivo umiestnenému svetlíku nad schodiskom. Prirodzené svetlo v noci nahrádza decentné osvetlenie v podobe nástenného svetla.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Cez knižnicu prechádza denné svetlo na chodbu a zároveň čiastočne odkrýva pohľad na schodisko. Zdroj: KIVA photography

Najdôležitejšou časťou prvého podlažia je kuchyňa

Domáci radi varia, a preto kuchyňa musí byť veľkorysá. Zaujímavým nápadom je okolo celého kuchynského priestoru umiestniť pracovné plochy. Vďaka tomu sa každý člen rodiny môže podieľať na príprave jedla bez vzájomného obmedzovania. Časť kuchyne, ktorá slúži na varenie má výhľad do záhrady. Minimalistickú bielu kuchyňu s reliéfom na dvierkach dopĺňa barový pult. Pracovná plocha linky je v dekore terazzo.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Domáci radi varia a preto je uchyňa veľkorysá. Zdroj: KIVA photography

Bielej farbe kontrastujú čierne úchytky a lištové osvetlenie, s ktorým sa architekti pohrali. Funguje ako prechod medzi stropom a stenou. Toto riešenie zdôrazňuje geometriu celého interiéru a zároveň povyšuje osvetlenie na úroveň dizajnu. Podlaha kuchynskej časti je riešená ako praktická bezškárová betónová stierka. Korešponduje s podlahou v predsieni a v pracovni.

Prečítajte si tiež
Odvážny moderný dom postavili na storočných pivniciach

Atypický jedálenský stôl

Jedálenský kút sa pýši autorským stolom od štúdia SMLXL. Tvorcovia nazývajú svoje návrhy jedálenských stolov ako „guilty pleasure“, teda „previnilé potešenie“. Tieto stoly sa vyznačujú atypickým a asymetrickým podnožím, ktoré sa skladá z troch nôh, pričom každá je inak otočená a z iného materiálu. Dve sú z masívu a jedna zo surovej ocele.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Vďaka starostlivo umiestnenému svetlíku nad schodiskom vidíte oblohu. Zdroj: KIVA photography

Obývacia izba s výhľadmi

Jedáleň prechádza do obývacej izby – na lavicu v jedálni plynule nadväzuje komoda pod televízor z rovnakého materiálu, ale s frézovanou štruktúrou na dvierkach. Neprehliadnuteľná je aj sedacia súprava na mieru. Jedna jej časť poskytuje pohodlie pri sledovaní televízie, druhá – menšia – smeruje k oknu s výhľadom na Malešice. Na prvom poschodí nájdete aj pracovňu s oddychovou zónou. Všimnite si knižnicu zo surovej ocele, ktorá nemá chrbát, teda cez ňu prechádza denné svetlo na chodbu a zároveň čiastočne odkrýva pohľad na schodisko.

Moderný rodinný dom s betónovým interiérom a dyhou

Nábytok zjemňuje priestor. Zdroj: KIVA photography

Na najvyššom podlaží sa spí

Druhé poschodie patrí spálni s hygienou, práčovňou a hosťovskou izbou. „Spálňa je menšia a nie je tu priestor pre viac nábytku, ako je posteľ, preto sme sa zamerali na vytvorenie atypického asymetrického čela postele. To je tvorené niekoľkými vrstvami v rôznych materiáloch – maľba, betónová stierka a textilné mäkké zvislé vankúše.

Prečítajte si tiež
Komfortný dom v nádhernej lokalite Horského parku, ktorého interiér sa prelína s exteriérom

Asymetriu sme podporili rôznymi typmi svetiel. Na jednej strane je to nástenná lampa a na druhej svetlo, ktoré je vďaka závesnému posuvnému systému možné rôzne polohovať,“ vysvetľujú autori projektu. K spálni prináleží šatňa vybavená vstavanými skriňami z lakovanej MDF dosky v dvoch odtieňoch sivej.

Malešice

architektonický ateliér: SMLXL

architekti: Ing. Arch. Klára Valová, Ing. Arch. Martin Vančura

lokalita: Praha-Malešice

projekt: 2019

realizácia: 2021

zastavaná plocha: 82 m2

Sabína Zavarská

Foto: KIVA photography

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: betónové plochy drevená dyha drevené podlahy industriál minimalizmus moderné domy schodiská trojpodlažný dom
Zdieľať článok

Diskusia