šťastná žena sa naťahuje v posteli s čalúneným čelom

Približne každý štvrtý človek trpí problémom so zaspávaním. Čo je ružový šum a prečo podľa odborníkov pomáha?

Galéria (4)
Zdroj: iStock
19. 04. 2023
Zdieľať

Čo je ružový šum? Takto sa označuje zvuk navodzujúci spánok, o ktorom odborníci tvrdia, že je mimoriadne príjemným spôsobom, ako zaspať. Odkiaľ ho získate?

Vypočujte si tento článok:

Asi každý máme v živote obdobie, keď sa nám ťažšie zaspáva – niektorí častejšie, iní menej. Približne každý štvrtý človek trpí nespavosťou alebo problémom so zaspávaním. Ak patríte k nim, vedzte, že aj jemný zvuk vám môže pomôcť dosiahnuť kvalitný spánok.

Ako funguje ružový šum?

Ružový šum podľa odborníkov navodzuje spánok tým, že blokuje nepríjemné zvuky a uvoľňuje myseľ neustálymi statickými tónmi.

spiace bábätko

Na upokojenie bábätiek sa používa tzv. biely šum Zdroj: iStock

Rovnako ako výber správnej farby do spálne, aj „farebné“ zvuky vám môžu pomôcť zaspať. Možno ste počuli o tom, ako sa používa biely šum na upokojenie malých detí alebo tiež na navodenie spánku. Ružový šum je na inej vlnovej dĺžke – doslova.

V čom je rozdiel medzi bielym a ružovým šumom?

Biely šum obsahuje všetky frekvencie počuteľné ľudským uchom na rovnakej úrovni intenzity, ružový šum dáva väčšiu silu nižším výškam a dodáva im hlbší zvuk. Nie je jednoduché vyjadriť, ako presne znie v uchu statický ružový šum, avšak mnohí ho opisujú ako hladšiu a jemnejšiu alternatívu bieleho šumu.

Prečítajte si tiež
Neviete, ako si môžete zlepšiť spánok? 6 tipov od interiérových dizajnérov vám môže pomôcť

Rovnako ako biely šum, aj ružový šum sa skladá zo všetkých frekvencií, ktoré počujeme, ale energia medzi nimi nie je rovnomerne rozložená. Intenzívnejšia je pri nižších frekvenciách, čo vytvára hlbší zvuk na odfiltrovanie vyšších, rušivejších zvukov. Výsledkom je, že vnímate len zvuky s nižšou frekvenciou, ktoré fungujú relaxačne.

vodopád a jazierko v prírode

Ružový šum pomáha zaspať preto, že má vlnovú dĺžku podobnú vodopádu alebo dažďu. Zdroj: iStock

Chce sa vám spať, keď prší?

Ďalším dôvodom, prečo mnohí uprednostňujú ružový šum, je jeho spojenie s prírodou. Ružový šum pomáha zaspať preto, že má vlnovú dĺžku podobnú vodopádu alebo dažďu. Mnohí poznáme sami na sebe, že zvuk dažďa upokojuje a prináša pokojný spánok.

Tieto zvuky pomáhajú prekonať iné rušivé zvuky zvonku, ktoré často narúšajú spánok. Keď si ružový šum pustíte pred spaním, ľahšie sa uvoľníte. Štúdie, ktoré sa zaoberali zvukmi pozitívne pôsobiacimi na spánok, ukázali, že keď naprogramujete zvuk s ružovým šumom tak, aby sa jeho hlasitosť postupne znižovala, rýchlejšie zaspíte a tiež rýchlejšie dosiahnete hlboký spánok. Vieme, že hlboký spánok je časť spánku najdôležitejšia na regeneráciu. Bez neho si naozaj neoddýchneme.

dievčatko s bielymi slúchadlami

Ružový šum sa skladá zo všetkých frekvencií, ktoré počujeme, ale energia medzi nimi nie je rovnomerne rozložená. Výsledkom je, že vnímate len zvuky s nižšou frekvenciou, ktoré fungujú relaxačne. Zdroj: iStock

Rýchlejšie účinky ako biely šum

Štúdie tiež preukázali, že ružový šum pomáha ľuďom zaspať rýchlejšie ako biely šum. 82 % ľudí, ktorí používajú ružový šum, uviedlo zlepšenie kvality spánku, z tých, ktorí skúšali biely šum, malo podobnú skúsenosť len 33 %.

Prečítajte si tiež
Ako si pomocou vhodného výberu matraca zabezpečiť pohodlný spánok

Ako získate ružový šum

Existujú aplikácie, ktoré sľubujú ružový šum, ale lepším spôsobom, ako relaxovať pri tomto príjemnom zvuku, je prístroj, ktorý ho vydáva. Mnohé okrem ružového šumu prehrávajú aj rôzne statické zvuky, zvuky prírody a zvuky, ktoré upokojujú bábätká.

Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock

 

Kategória: Relax Spálňa
Tagy: narušený spánok Praktické rady zdravé bývanie
Zdieľať článok
Ako správne upraviť rozmery tehál?Dom z tehly

Ako správne upraviť rozmery tehál?

Kedy začať murovať?Dom z tehly

Kedy začať murovať?

Murovanie v zime: Dá sa to aj pri nízkych teplotách?Dom z tehly

Murovanie v zime: Dá sa to aj pri nízkych teplotách?

Stenové spony – pomôcka pri spájaní murovaných stienDom z tehly

Stenové spony – pomôcka pri spájaní murovaných stien

Diskusia