Zdroj: Uzi Porat

Čarovné bývanie pri slávnom jazere: Nešli by ste si oddýchnuť?

18. 04. 2023
Zdieľať

„Mohol som si vybrať dovolenkový apartmán pri pláži neďaleko mesta, ale rozhodol som sa pre relax pri jazere, ďaleko od svojho domova,“ povedal majiteľ neveľkého bytu v tejto oblasti architektom zo štúdia Dulu, ktorých si vybral na úpravu interiéru svojho dovolenkového bývania. Príroda v okolí jazera známeho zázrakmi je jedinečná, a tak rozhodnutie mať dovolenkový apartmán v modernej stavbe s výhľadom na jazero určite nebude ľutovať.

Výhodou architektov zo štúdia Dulu bola skutočnosť, že budovu pri Galilejskom jazere dobre poznali, pretože pri projekte sú od začiatku výstavby. Ich cieľom, pokiaľ ide o dizajn apartmánu, bolo podľa želaní klienta vytvoriť priestranné a útulné bývanie v štýle butikového hotela s čistým minimalistickým dizajnom.

sporák s retro čajníkom, biely stôl a stoličky, výhľad na jazero

Multifunkčný box z jednej strany ukrýva technické zariadenia, strana orientovaná do obývačky zahŕňa šatník, stena orientovaná do kuchyne obsahuje dva pracovné drezy a skrytý vchod. Zdroj: Uzi Porat

Čo bola najväčšia výzva?

Najkritickejším rozhodnutím počas plánovania bolo zabezpečiť úplné oddelenie medzi otvoreným obytným priestorom a súkromím spální. Architekti tento predel dosiahli postavením multifunkčnej steny, ktorá vedie pozdĺž bytu od jeho západného kúta k východnému. Biele pozadie celého interiéru zdôrazňuje výhľad na jazero, vytvára vzdušný pocit a násobí prirodzené svetlo.

biely minimalistický interiér jedálne, stôl, stoličky

Biele pozadie celého interiéru zdôrazňuje výhľad na jazero, vytvára vzdušný pocit a násobí prirodzené svetlo. Zdroj: Uzi Porat

Multifunkčná stena skrýva šatník, drez aj techniku

Multifunkčný box z jednej strany ukrýva technické zariadenia, strana orientovaná do obývačky zahŕňa šatník, stena orientovaná do kuchyne obsahuje dva pracovné drezy a skrytý vchod. Napriek tomu, že architekti nemali šancu nijak ovplyvniť veľkosť okien bytu, podarilo sa im jazero priamo vtiahnuť do interiéru. Pohľad na Galilejské jazero zdôraznili stenou, ktorá vedie k oknám a vytvára pocit, že jazero je neoddeliteľnou súčasťou obývacej izby. Tento pocit znásobil aj výber farby steny (odtieň bielej s nádychom sivej). Súčasťou obývačky sú knižnica a zrkadlo, ktoré v sebe ukrýva multimediálny systém.

biely nábytok so zrkadlovou stenou, výhľad na jazero, biely stôl a stoličky

Pocit vzdušnosti umocňuje sklo a zrkadlo Zdroj: Uzi Porat

Pocit vzdušnosti umocňuje sklo a zrkadlo

Úzke rekultivované podlahové dosky dodávajú jednotlivým priestorom súdržnosť a útulnosť. Zariadenie v celom otvorenom priestore je minimalistické, dokonca neobsahuje žiadne konferenčné stolíky, aby zbytočne neblokovali priestor. Pocit vzdušnosti umocňuje číry sklenený stôl v jedálenskom kúte.

Prečítajte si tiež
Dušou bytu je drevený modul. Čo všetko doň ukryli?

Čo skryli do zníženého stropu?

„Od začiatku sme riešili aj plán osvetlenia. Ako kľúčový moment sme použili znížený strop – nielen na ukrytie svietidiel, ale aj audio systému. Väčšina zariadení je skrytá alebo zapustená, aby sme vytvorili neutrálne pozadie malého bytu. Na zdôraznenie oblastí, ako sú jedálenský kút, pohovka a postele pre hostí ,sme zvolili dekoratívne osvetlenie od Yair Doram, ktoré dokonale dopĺňa nábytok,“ vysvetľujú autori interiéru.

sivo-biela spálňa s náladovým osvetlením

Útulný decentný priestor, ktorý pripravuje pôdu pre nádherný výhľad. Zdroj: Uzi Porat

Malý byt, ale hosťovská nechýba

Dovolenkovému apartmánu nechýba ani hosťovská izba s vlastnou kúpeľňou a hneď vedľa nej je ďalšia kúpeľňa. Hlavná spálňa pokračuje v minimalistickom dizajne hotelovej izby. Ten je zrejmý aj v materiáloch, ľahkej stolárskej výrobe, mäkkých závesoch, tkanej posteľnej bielizne a minimalistických príručných stolíkoch s chrómovou a drevenou povrchovou úpravou. Výsledkom je útulný decentný priestor, ktorý pripravuje pôdu pre nádherný výhľad.

biela kúpeľňa s čadičovými dlaždicami

Materiál dlaždíc vyplynul z umiestnenia bytu, toto miesto je totiž bohaté na čadič a iné vyvreté horniny. Zdroj: Uzi Porat

Čisté biele steny v kúpeľni zvýraznili sivé čadičové dlaždice. Nie sú tu náhodou – materiál dlaždíc vyplynul z umiestnenia bytu, toto miesto je totiž bohaté na čadič a iné vyvreté horniny.

Prečítajte si tiež
Premena hotelového apartmánu na víkendové bývanie pre rodinu s troma deťmi

Apartmán Spot of Charm by the Sea of Galilee

architektonický ateliér: Studio Dulu

lokalita: Galilejské jazero, Izrael

plocha: 65 m2 byt + 25 m2 balkón

realizácia: 2023

Text: Sabína Zavarská
Foto: Uzi Porat

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: apartmán minimalizmus zrkadlové skrinky
Zdieľať článok
Posledné práce v okrasnej záhrade pred nástupom zimy: Čo ešte vysadiť a na čo nezabudnúť v novembri?Záhrada

Posledné práce v okrasnej záhrade pred nástupom zimy: Čo ešte vysadiť a na čo nezabudnúť v novembri?

Martin Čurda odporúča: 8 okrasných krov do záhonov, ktoré kvitnú skoroZáhrada

Martin Čurda odporúča: 8 okrasných krov do záhonov, ktoré kvitnú skoro

Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásobyUrob si sám

Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásoby

Modrá orchidea – nový trend farbenia rastlín alebo kontroverzný zásah do prírody?Záhrada

Modrá orchidea – nový trend farbenia rastlín alebo kontroverzný zásah do prírody?

Diskusia