Zdroj: Shutterstock

10 najväčších chýb, ktoré robia Slováci vo svojich kuchyniach. Riešenia sú často veľmi jednoduché

18. 07. 2023
Zdieľať

Výber zaujímavých povrchových úprav, farieb a celkového dizajnu kuchyne je jedna vec, druhá vec je, či bude vaša kuchyňa aj praktická. Žiaľ, mnohí prichádzajú na chyby v organizovaní priestoru až vtedy, keď pripravujú jedlo. Čomu sa radšej vyhnúť?

1. Nedostatočný priestor na pohyb

Ak nenecháte okolo kuchynskej linky, sporáka, chladničky, jedálenského stola či ostrovčeka dostatočný priestor na pohyb, vaša kuchyňa bude stiesnená. Zároveň obmedzíte počet ľudí, ktorí môžu priestor súčasne a pohodlne využívať. Mnohé kuchyne fungujú ako centrum domácnosti, teda doslova ako dopravná tepna, preto potrebujú viac voľného priestoru.

Riešenie: Ak chcete, aby bolo v kuchyni dosť miesta, nechajte medzi jednotlivými prvkami voľných aspoň 120 cm. V malej kuchyni pre jednu či dve osoby postačí odstup 1 m.

Nedostatočný priestor na pohyb

Zdroj: Shutterstock

2. Dvierka blokujúce prechod

Nedostatok miesta môže spôsobiť aj otváranie chladničky, sporáka a umývačky riadu. Dvierka a zásuvky skriniek neraz pri otvorení zablokujú dvere či prechod z jedného miesta na druhé.

Riešenie: Vopred si premyslite, ako a ktorým smerom sa budú otvárať všetky prvky vo vašej kuchyni vrátane skriniek, zásuviek, chladničky a umývačky riadu a ako sa budú priestorom pohybovať domáci.

Dvierka blokujúce prechod

Zdroj: Shutterstock

3. Nepraktická organizácia potrieb

Mnoho majiteľov bytov či domov aj kuchyňu zariaďuje v prvom rade esteticky, pričom pozabudnú na funkčnosť. Ani tie najkrajšie súpravy šálok či riadu v poličke pri sporáku vám neurobia takú službu, ako keby ste mali na týchto miestach hore koreniny a dole hrnce.

Znakom neefektívnej kuchyne je, že počas prípravy jedla musíte pobehovať hore-dole a nič nemáte poruke.

Riešenie: Už pri plánovaní starostlivo zvážte, ako kuchyňu používate. Koreniny, oleje a hrnce majte v blízkosti varnej zóny, na skladovanie príborov a riadu je ideálny priestor v blízkosti umývačky alebo drezu.

Nepraktická organizácia potrieb v kuchyni

Zdroj: Shutterstock

Náš tip

Poznáte perforované dierkované zásteny, do ktorých ľahko zasuniete kolíky na zavesenie náčinia alebo umiestnenie políc? Šikovné riešenie aj do pracovní či dielní.

4. Nedostatočné osvetlenie

Jednou z najväčších chýb je nedostatočné alebo zle umiestnené osvetlenie pracovných pultov. Nebudete poriadne vidieť nielen na prípravu jedla, ale ani na nečistoty pri upratovaní. Žiaľ, aj v tomto prípade mnohí uprednostňujú estetickú hodnotu osvetlenia pred jeho funkčnosťou.

Riešenie: Osvetlenie pracovnej plochy by malo byť umiestnené mierne pred vami – nie priamo nad vami ani za vami. Nezabudnite si vybrať žiarovky, ktoré vyžarujú dostatočné svetlo, aby ste dobre videli na prípravu jedla, ale aj na upratovanie. Dobrým riešením sú stmievajúce LED pásy, ktoré ovládate pohybom.

Nedostatočné osvetlenie v kuchyni

Zdroj: Shutterstock

5. Málo priestoru medzi drezom a sporákom

Oblasť medzi drezom a sporákom je hlavnou zónou na prípravu jedla. Hoci neexistujú žiadne presné pokyny, je dobré, ak poskytuje dostatok miesta. Umiestnenie drezu blízko sporáka je veľmi nepraktické.

Riešenie: Pri plánovaní kuchyne opätovne skontrolujte, či je jej usporiadanie praktické pre vaše každodenné potreby.

Málo priestoru medzi drezom a sporákom

Zdroj: Shutterstock

Náš tip

Šikovným trikom je doplnkový vodovodný kohútik priamo nad varnou doskou. Nebudete musieť prenášať veľké hrnce plné vody od drezu na sporák.

6. Spotrebiče sa „bijú“

Pri výbere a umiestnení spotrebičov, skriniek aj doplnkov sa ubezpečte, že ich dvierka nebudú blokovať váš pracovný priestor alebo postup, ani keď budú otvorené. Takisto nie je veľmi vhodné umiestňovať dva spotrebiče s opačnými funkciami vedľa seba.

Prečítajte si tiež
Inšpirujte sa radami od skúsených kulinárov: Takto si zorganizujete kuchyňu ako šéfkuchár!

Napríklad chladnička by nikdy nemala byť v blízkosti sporáka či varnej dosky, ale skôr na opačnej strane. Pri príprave jedla je zvyčajne prvým krokom a sporák posledným. Aj horúca umývačka môže zaťažiť vedľa umiestnenú chladničku či mrazničku.

Riešenie: Pri plánovaní kuchyne je dobré mať spotrebiče vybrané vopred. Budete presne vedieť, aký priestor na čo potrebujete.

Výber kuchynských spotrebičov

Zdroj: Shutterstock

7. Nevyužívate steny do výšky

V malej kuchyni je potrebné počítať každý jeden centimeter. Steny ponúkajú cenný úložný priestor, preto ich neignorujte.

Riešenie: Keď na stenu umiestnite skrinky až po strop, získate množstvo možností na odkladanie potrieb. Ak sa vám nepáčia zatvorené skrinky, skombinujte ich s otvorenými policami.

Nevyužité steny do výšky v kuchyni

Zdroj: Shutterstock

8. Zlé rozmery skriniek či linky

Či už si dávate robiť kuchynskú linku, skrinku alebo ostrovček na mieru, alebo ich kupujete v obchode, vždy si vopred zistite, aké sú rozmery spotrebičov, ktoré chcete do linky umiestniť. Aj keď chcete napríklad chladničku postaviť vedľa kuchynskej linky a nie vstavať, je estetické, ak nevyčnieva, ale dodržuje líniu skriniek.

Zároveň myslite na priestor potrebný na otváranie dverí, a to nielen pred chladničkou, ale aj vedľa nej, na strane, do ktorej sa dvierka otvárajú.

Rozmery kuchynských skriniek a linky

Zdroj: Shutterstock

Tiež sa oplatí brať do úvahy rozmery malých spotrebičov, ako sú mikrovlnné rúry, mixéry a kuchynské roboty, hriankovač či kávovar. Inak budete mať na pracovnej doske chaos a nedostatok pracovného priestoru.

Riešenie: Spotrebiče si vyberte v dostatočnom predstihu, skontrolujte rozmery a spôsob, akým sa otvárajú. Ubezpečte sa, že sa dajú umiestniť tak, ako očakávate. Na rozmery treba myslieť dokonca aj pri výbere plechov, panvíc a hrncov – respektíve pri navrhovaní úložného priestoru pre ne.

Vedeli ste, že…?

Ak máte aj nad varnou doskou alebo sporákom umiestnené nástenné skrinky, platia pravidlá minimálnej vzdialenosti. Líši sa podľa typu varnej dosky, ale pokiaľ ide o elektrické a plynové, mala by byť aspoň 60 až 90 cm.

 9. Nevhodne umiestnený alebo priveľký ostrovček

Kuchynské ostrovčeky sú skvelou voľbou, keď potrebujete zväčšiť priestor na prípravu jedál alebo na odkladanie. Fungovať však bude len vtedy, ak máte dostatočne veľkú miestnosť. V prípade malej kuchyne ostrovček tento problém nevyrieši, ale znásobí.

Ďalším receptom na katastrofu je umiestnenie ostrova na nesprávne miesto – môže brániť pohybu k drezu, chladničke, sporáku, k pracovným plochám alebo k stolu.

Prečítajte si tiež
Ako do malého priestoru štýlovo vtesnať kuchyňu s veľkou pracovnou plochou, ostrovčekom a jedálenský stôl pre 6 ľudí

Riešenie: Ostrovček si zvoľte len vtedy, ak sa vám do kuchyne v pohode zmestí, alebo si vyberte úzky typ. Okolo ostrovčeka je potrebný aspoň 1 m voľného priestoru. Ak doň chcete zahrnúť varnú dosku či drez, mal by mať hĺbku 1 až 1,2 m. Ostrovček, ktorý slúži len ako pracovná doska alebo pultík, môže byť úzky približne 60 cm. Menej by nemal mať v žiadnom prípade.

Nevhodne umiestnený alebo priveľký kuchynský ostrov

Zdroj: Shutterstock

10. Nezavrhujte pôvodné usporiadanie

Aj keď sa vám pôvodné usporiadanie kuchyne nepáči, je veľmi pravdepodobné, že vzniklo z nejakých príčin, preto ho úplne nezavrhujte. Najčastejšie sa kuchyne plánujú podľa umiestnenia dverí a okien a ešte dôležitejšie sú elektrické, vodné a plynové rozvody. Keď prehodnotíte všetky tieto danosti, možno zmeníte postoj a vyberiete praktickejšiu a zvyčajne i menej nákladnú premenu priestoru.

Riešenie: Pri plánovaní kuchyne opätovne skontrolujte, či je jej usporiadanie praktické pre vaše každodenné potreby.

Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské drezy kuchynské linky kuchynské ostrovčeky spotrebiče v kuchyni zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok
Viete, prečo by ste túto činnosť nemali odkladať? Radíme, ako vyčistiť digestor od mastnoty a špinyUrob si sám

Viete, prečo by ste túto činnosť nemali odkladať? Radíme, ako vyčistiť digestor od mastnoty a špiny

Reďkovky nielen na chlieb: Naučte sa ich fermentovať a pripraviť si zdravé hranolky či polievkuZáhrada

Reďkovky nielen na chlieb: Naučte sa ich fermentovať a pripraviť si zdravé hranolky či polievku

Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov lahodného džúsu bez konzervantovZáhrada

Premeňte zásoby jabĺk a mrkvy na poriadnu dávku vitamínov! Takto získate 6 litrov lahodného džúsu bez konzervantov

Ako si pomocou reťazovej píly narezať kmeň pozdĺžne, aby ste získali nádherné dosky a fošneUrob si sám

Ako si pomocou reťazovej píly narezať kmeň pozdĺžne, aby ste získali nádherné dosky a fošne

Diskusia