Zdroj: Xella

Ytong a šikovné ruky pomohli splniť sen o novom bývaní

09. 07. 2024 Zdieľať

Rodina pána Martina po narodení syna zistila, že byt, v ktorom doteraz žili, je veľmi tesný a jej súčasným i budúcim potrebám prestal vyhovovať. „Preto sme sa rozhodli hľadať miesto, na ktorom uskutočníme náš sen. Po veľmi dlhom hľadaní sa na nás usmialo šťastie: naše vysnívané miesto sme našli asi kilometer od nášho bývalého domova. Po kúpe pozemku nič nebránilo tomu začať si plniť náš sen.“ spomína pán Martin.

Dom so sedlovou strechou je dvojpodlažný a projekt nového domova si navrhol sám majiteľ, svojpomocou potom staval aj hrubú stavbu. Na jednotlivé remeslá (okná, strecha, elektroinštalácia, fasáda, hrubé podlahy a pod.) si najímal špecializované firmy. Na prvom podlaží je zádverie, hala so schodiskom, kúpeľňa s WC, technická miestnosť, pracovňa a obývacia izba k kuchyni. Na druhom podlaží sú dve detské izby, kúpeľňa s WC, šatňa a spálňa.

Rozhodnutie pána Martina stavať z Ytongu vychádzalo z prieskumu trhu a z porovnania výhod jednotlivých murovacích materiálov či stavebných systémov. „Pre Ytong som sa rozhodol preto, že je to ideálny materiál na stavbu svojpomocou. Hrubú stavbu vrátane schodiska alebo stropu je možné vykonať s dostupným náradím a bez potreby väčšej techniky, pri zvolení tenkovrstvových omietok stavebník nepotrebuje napríklad silo a omietačku.“

Rodinný dom so sedlovou strechou počas stavby.

Zdroj: Xella

Základným stavebným prvkom domu sú tepelnoizolačné tvárnice Lambda YQ, z tvárnic Ytong sú v dome aj nenosné steny a priečky. Vďaka tvárniciam Ytong Lambda YQ sa dom radí medzi domy s takmer nulovou spotrebou energie. Z rozsiahlej ponuky stavebného systému Ytong využil pán Martin aj zakladacie tvárnice Ytong Start, nosné aj nenosné preklady, zakladaciu maltu tepelnoizolačnú a murovaciu maltu. Montovaný stropný systém Ytong Ekonom, ktorý je tu použitý, zvolil pán Martin úplne presne, pretože tento typ stropu sa hodí aj na svojpomocné stavanie. Veľkým pomocníkom pri stavbe domu bolo náradie Ytong – k slovu sa tu dostalo brúsne hladítko, drážkovač, miešadlo, gumová palička, uholník, vrták do pórobetónu alebo murárska lyžica.

Pohľad na schodisko počas stavby a po dokončení.

Zdroj: Xella

Schodisko je tiež z pórobetónu Ytong

„Z pórobetónu Ytong máme aj schodisko v našom dome. Dôvodov bolo viac – chceli sme jeden materiál pre celú hrubú stavbu, navyše sa dá aj stavba schodiska Ytong svojpomocne vo dvojici zvládnuť niekoľko hodín. Výhodou je tiež možnosť objednať si schodisko presne na mieru, čo stavbu výrazne uľahčí. Výhodou je, že schodisko sme mohli začať používať hneď po zatvrdnutí malty. Ak stavebník hľadá niečo špecifické, môže si vybrať z knižnice schodísk. Pri stavbe nášho schodiska so zatočenými stupňami nám pomohol aj podrobne popísaný postup montáže schodiska, ktorý je v podobe PDF dokumentu aj video postupu dostupný na webových stránkach firmy Xella. Stavba nášho nového domova trvala celkom rok a pol. Po celú túto dobu sme tu trávili všetok voľný čas a víkendy. Bolo to pre nás náročné, ale teraz už vieme, že to stálo za to.“ hovorí pán Martin a dodáva: „Skúsenosti s bývaním v našom novom dome sú naozaj dobré. Radosť nám robí aj zdravú klímu – Ytong spolu so sadrovou omietkou udržuje v lete aj v zime ideálnu vlhkosť vzduchu vo vnútri domu.“

Zdroj: PR článok Xella Slovensko, spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: pórobetón stavba domu tvárnice
Zdieľať článok
Je vysunutý sokel bezpečný?Dom z tehly

Je vysunutý sokel bezpečný?

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Hľadáte cenník murárskych prác? Zisťovali sme za vásDom z tehly

Hľadáte cenník murárskych prác? Zisťovali sme za vás

Čo je kolaudácia a ako prebieha?Dom z tehly

Čo je kolaudácia a ako prebieha?