Zdroj: Ian Balmorel

Mladý pár si uprostred prírody postavil dokonalý dom. Stačila by chvíľa na terase a razom by ste zabudli na stres!

17. 07. 2024
Zdieľať

V nádhernej kanadskej prírode pri meste Saguenay zatúžil mladý pár po bývaní na brehu fjordu. Z obdivu k prostrediu a miestnym stavebným zvyklostiam sa dobrovoľne zaviazal k tvorbe architektonického konceptu, ktorý bude kopírovať okolie a ponúkne nadštandardné bývanie. O premenu ich snov v realitu sa mu postaralo štúdio Matière Première. 

Projekt viacpodlažného rodinného domu vznikol v náročnejších podmienkach skalnatého terénu, obklopeného hustým porastom ihličnanov. Pozemok sa nachádza v štvrti Chicoutimi, bohatej na prírodné scenérie. Jedinečná lokalita s vysokým indexom kvality ovzdušia je pre túto nehnuteľnosť sama o sebe veľkou pridanou hodnotou.

Pohľad z dronu na skalnaté pobrežie fjordu apás stromov pri rodinnom dome.

Mesto Saguenay sa pýši vysokým indexom kvality ovzdušia, čo je pridanou hodnotou pre život v jeho okolí. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Silná paralela s prírodou

Stavba v detaile poukazuje na okolitú krajinu. Pôsobí vľúdne, ale pritom je silná a odolná vďaka použitiu kvalitných materiálov s perspektívou dlhej životnosti. Prefabrikovaná rámová konštrukcia navyše umožnila urýchliť stavebné práce z dôvodu dopadu na miestny ekosystém.

Prečítajte si tiež
Architekti sa úžasne vynašli. Príťažlivý domček s nádhernými výhľadmi postavili z dreva, ktoré iní chceli spáliť

Sklon a výšky tmavých oceľových striech, čiže celkovo obrys domu evokuje vrcholky ihličnanov. Fasáda s cédrovou krytinou časom zájde prirodzenou patinou. Bude sa premieňať podobne ako povrch skalnatého pobrežia vplyvom prílivu a odlivu. Navyše je s ním farebne identická, rovnako ako podlhovasté murivo, ktoré pokrýva menšiu časť fasády.

Bočná časť moderného domu s oknami, dreveným obložením a upraveným okolím.

Na dome boli volené prírodné farby, vďaka čomu pôsobí nenápadne a zapadá do okolitého prostredia. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Malý pozemok, veľká oblasť

Susedstvo prírody v jej najdokonalejšej podobe praje úchvatným výhľadom i celej škále prírodných výjavov. Pozemok v majetku mladého páru presahuje pôdorys domu len o málo. Je to primárne dané terénnymi možnosťami, keďže jeho približne trojuholníkový tvar sa mierne zvažuje k fjordu. Pri dome od prístupovej cesty púta pozornosť rovná plocha s trávnikom.

Prečítajte si tiež
Takýto interiér by ste v starom sídle určite nečakali. Vnútro nenápadného domu vyzerá ako z továrne Andyho Warhola

Architekti pri koncipovaní návrhu museli vychádzať aj z požiadavky investora o zachovaní súkromia a práva prechodu na vedľajší pozemok. Spočiatku pracovali s dispozíciou nehnuteľnosti v tvare U s cieľom orientovať spoločenský život do zadnej časti. Pre tvar parcely sa napokon dopracovali k rozšírenému H.

Pohľad z dronu na rodinný dom, pás stromov a skalnaté pobrežie fjordu.

Dom mal mať pôvodne tvar U, neskôr ho však architekti rozšírili a aktuálne z výšky pripomína skôr písmeno H. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Hranice z tehly a rastlinstva

Vonkajšie bočné ohraničenie vychádza z línie pozemku a otvára zadný dvor bez akýkoľvek obmedzení smerom na šíru krajinu s vodnou plochou. Objekt s okolím korešponduje aj výškovo prostredníctvom troch podlaží. Z prednej strany dom pôsobí skôr uzatvorene.

Prečítajte si tiež
Šperkárka našla ideálne miesto pre svoju tvorbu v nenápadnej chate na lesnej čistinke. Užíva si tam božský pokoj

K pozemku ohraničenom nízkym murovaným plotom vedie úzka príjazdová cesta, ktorá popri ňom pokračuje ďalej. Hranice súkromného majetku sú jasné aj bez prítomnosti brány. Miestami ich dokonca naznačuje len nový kultivovaný porast v rámci záhradnej úpravy.

Časť prednej fasády moderného rodinného domu s upraveným záhonom a vstupom do garáže.

Tento rodinný dom nie je jediný, ktorý sa nachádza na pobreží fjordu. V okolí mesta Saguenay je vystavených viacero nehnuteľností, ťažiacich z príjemného prírodného prostredia a blízkosti vody. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Inšpirovaný reštauráciou

Do domu sa vchádza cez spevnenú plochu. Malý vstupný priestor s posuvnými dverami umožňuje vojsť do otvorenej spoločenskej zóny. Obývacia izba nadchne dvojitou výškou, ukončenou dreveným stropom. Jej zariadenie sa skladá zo sedacej súpravy, stolíka a dvoch kresiel, ktoré tvoria fixné jadro izby. Doplnené sú ešte masívnym kozubom a otvorenou nábytkovou zostavou s knihami a dekoráciami, ktoré stoja oproti sebe. Veľkoformátové okná nechávajú dnu voľne prúdiť prírodu. Ponúkaný výhľad sa predsa nikdy neopozerá.

Priestranná obývacia izba s vysokým dreveným stropom, veľkými oknami a moderným kozubom pri nadčasovom sedení.

Veľkoformátové okná smerujú k skalám a vode, od domu sú však oddelené pásom stromov. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Pri tvorbe dizajnu kuchyne s jedálňou prišli majitelia s nápadom inšpirovať sa otvorenými priestormi v štýle reštaurácie. To viedlo architektov k výberu zariadenia s úpravou vo variante červený dub, ktoré doplnili bielymi keramickými obkladačkami v štýle staníc newyorského metra.

Prečítajte si tiež
Vnútro 70-ročného domu nerozoznáte od modernej vily. Neuveríte, čo všetko nájdete v jeho suteréne

Na podlhovastom pôdoryse vyniká masívny kuchynský ostrov, vybavený barovým sedením. Zhora ho osvetľuje impozantné svietidlo s mosadzným skeletom a matným sklom. Miestnosť sa končí ďalším veľkoformátovým presklením s posuvnými dverami, ktoré vedú na terasu. Tá funguje aj ako predĺženie kuchyne, keďže na jednej zo strán je vybavená ďalším jedálenským stolom i vonkajším grilom.

Kuchyňa s drevenou kuchynskou linkou a ostrovčekom s drezom pri veľkom okne vedúcom na vonkajšiu terasu s výhľadom na prírodu.

Terasa z tejto strany funguje ako predĺženie kuchyne do exteriéru. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Terasa je však sama o sebe dosť priestranná. Poskytuje miesto na relaxovanie a pôsobí aj ako dokonalé útočisko. Vrcholom pôžitku je zabudovaný plavecký bazén na úrovni obývačky.

Drevená terasa domu s bazénom a ležadlami a výhľadom na stromy a fjord.

Z terasy viete po schodoch zísť na dolné poschodie a odtiaľ na breh fjordu. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Spálňa s výhľadom na bazén

Vedľa dennej miestnosti sa nachádza spálňa, z ktorej je vďaka dvojici zúžených okien taktiež výhľad na terasu. limitovane. Jej komfort zlepšuje vlastná kúpeľňa s vaňou, sprchovacím kútom a WC. Zo spálne, ale tiež z obývačky a garáže, je prístupná aj technická miestnosť s práčovňou.

Na opačnej strane dispozície, medzi predsieňou a kuchyňou sa skrýva ešte pracovňa v hlbokých tmavých odtieňoch a samostatné WC.

Prečítajte si tiež
Chatu postavili s fasádou bez potreby pravidelnej údržby. Les a jazero vytvárajú za oknami vzácne prírodné divadlo

Ďalšie podlažia

Na prízemie o úroveň nižšie sa schádza cez malé schodisko z kuchyne. Vďaka väčším oknám sa otvára sa pod terasou do prírodného terénu. Je prístupné aj z terasy priamo cez vonkajšie schodisko, ktoré umožňuje prechod bližšie k fjordu. Vo vnútri domu na ňom nájdeme posilňovňu, domáce kino, úložné priestory a pivnicu.

Dom má ešte jedno, vyššie podlažie, na ktoré sa vstupuje cez minimalistické lomené schodisko v obývacej izbe. Nachádza sa na ňom detská herňa uprostred a dvojica izieb po jej stranách. K dispozícii je neštandardne len jedna kúpeľňa so sprchovacím kútom, vaňou a WC.

Detská hernička s hračkami a sedacími vakmi pri okne.

Medzi detskými izbami na poschodí sa nachádza herňa, kde je množstvo hračiek aj pohodlné miesto na sedenie. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Stret modernosti a prírody

Interiér domu sa vyznačuje nadčasovým dizajnom a striedmou paletou farieb v prírodných odtieňoch. Kontemplatívna atmosféra domácnosti vzhľadom na umiestnenie nehnuteľnosti do prírodného prostredia je viac než vítaná. Medzi moderné prvky možno zaradiť oceľovú strechu a veľkoformátové presklenie či minimalistické zariadenie vybrané s rozvahou.

Kovové ohnisko zapustené do zeme, ktoré obklopujú záhradné stoličky.

K domu patrí aj súkromné ohnisko, obklopené stromami. Pripomína opekanie v lese, len so všetkým pohodlím blízkosti domova. Zdroj: Ian Balmorel

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Berges Grises

Architekti: Matière Première Architecture
Lokalita: mestská štvrť Chicoutimi, mesto Saguenay, provincia Quebec, Kanada
Rozloha: 418 m2 
Realizácia:
2019

Text: Katarína Mácová
Foto: Ian Balmorel
Zdroj: v2com

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Dom s výhľadom novostavba domu rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia