Zdroj: Shutterstock

Nebezpečná solárna plachta i nafukovacie hračky. Majitelia bazénov zbystrite pozornosť, na týchto miestach číha najviac nástrah!

27. 07. 2024
Zdieľať

Relax v súkromí, osvieženie, športové aktivity, socializačný element. Záhradný bazén prináša majiteľom nesporne veľa príjemných výhod. Má však aj svoje bezpečnostné pravidlá, ktoré je dobré zohľadniť už pri jeho plánovaní. 

1. Vodná hladina

Blankytná hladina je veľkým lákadlom obzvlášť pre zvedavé ratolesti, ale aj domácich miláčikov. Preto im nikdy nedovoľte pohybovať sa v jej okolí bez dozoru dospelého. Veľa ľudí práve z tohto dôvodu preventívne uprednostňuje nadzemné bazény. Nemajú síce takú estetickú hodnotu ako zapustené, no ak vám záleží na bezpečnosti, môže to byť lepšou voľbou.

Ak predsa len radšej investujete do bazéna s trvácnejšou hodnotou a rozhodnete sa pre zapustený, na ochranu pred nečakanými vstupmi ho môžete zaopatriť prestrešením s uzamykaním, prípadne použiť okolo bazéna plot s bránkou.

Prečítajte si tiež
Príprava bazéna na sezónu krok za krokom: Ako vyčistiť zelenú vodu a čo vám pomôže zbaviť sa rias?

Solárna plachta naozaj nie je dostatočnou bezpečnostnou bariérou. Skákať na ľahkú a pružnú natiahnutú plachtu je veľmi nebezpečné. Ak do nej niekto skočí, uzavrie a obalí celé jeho telo. Vyslobodiť sa z nej nie je jednoduché, divoké pohyby situáciu ešte zhoršujú. Platí to aj pre domácich miláčikov. Nedovoľte im, aby sa po plachte prechádzali.

Zopár samozrejmých rád ku kúpaniu:

  • Neskáčte šípky do malých bazénov – odhadnúť presný uhol skoku nie je možné, táto hra sa môže veľmi zdramatizovať. Rovnaká rada platí i pre nie príliš hlboké bazény a pre bazény s plochým dnom.
  • Pri kúpaní malých detí je vždy potrebná maximálna ostražitosť dospelého (skúseného plavca) a hlavne jeho plná pozornosť! Plávacie koleso, rukávniky alebo vesta by mali byť pri deťoch neplavcoch samozrejmosťou.

Náš tip

Najlacnejšou formou ochrany v prípade nekrytého bazéna je bazénový alarm. Pomôže identifikovať pád predmetu nad 5 kíl do bazéna, pričom upozornenie sa prenáša na sirénu v dome. Dokáže pokryť bazén s rozmermi približne 50 štvorcových metrov. Nevyžaduje dodatočnú inštaláciu elektriny. Jeho montáž je pomerne jednoduchá s výnimkou bazénov s tenkým okrajom.

2. Zastrešenie

Pri posuvnom zastrešení je dobré už pred jeho výberom myslieť na drobný, no praktický detail: uprednostnite zapustené koľajnice, predídete tak prípadnému zakopnutiu a zbytočnej bolesti nôh. Pri kúpaní hlavne v horúcich dňoch otvorte čo najviac segmentov. Zabránite tým prehriatiu organizmu.

Prečítajte si tiež
7 nápadov na najkrajšie vonkajšie sedenie. Takto si ho podľa odborníkov vytvoríte aj u seba doma

3. Vstup

V prípade nadzemných bazénov pravdepodobne siahnete po protišmykovom rebríku, ktorý môžete mimo prevádzky bazéna vždy jednoducho odložiť. Takýto rebrík by mal mať dostatočnú stabilitu a nosnosť. K väčším nadzemným alebo zabudovaným bazénom sú najbežnejšou voľbou antikorové varianty schodíkov kombinované s protišmykovou gumou na nášľapných častiach.

4. Okolie bazéna

Zvláštnu pozornosť venujte výberu rastlín v okolí bazéna. Vyhnite sa ostnatým rastlinám a kríkom, kúpajúci by sa o ne mohli zraniť pri vodných hrách. I tu treba počítať s tým, že deti sú živé a nemajú dostatok predvídavosti. Takisto nie je príliš bezpečné umiestňovať sem predmety s ostrými hranami, napríklad kvetináče. Mohli by byť nebezpečné pri hrách v prípade pádu alebo pošmyknutia.

Klzká a vlhká podlaha okolo bazéna môže byť rovnako nebezpečná ako samotný bazén. Pri výbere materiálu myslite na to, že pôjde o exponovanú plochu, často s funkciou ihriska. Ak preferujete dlažbu, určite zainvestujte do protišmykovej úpravy.

Detail na svetlú dlažbu pri bazéne.

Svetlá dlažba pri bazéne je vždy lepší nápad ako tmavá. Zdroj: Shutterstock

Kameninové dlažby sú mimoriadne protišmykové, upravujú sa zväčša brokovaním a brúsením. Na ich vzhľade sa to však neodzrkadľuje. Takisto napríklad platne z vymývaného betónu pripomínajú kamienkové pláže.

Údržba štruktúrovanej dlažby nie je náročná – hrubé nečistoty ľahko odstránite tlakovým čističom. V okolí bazéna sa v tomto ohľade veľmi dobre osvedčili exotické dreviny alebo kompozity.

Náš tip

V prípade dlažby voľte skôr bledšie odtiene, ktoré sa menej prehrievajú. Pohybovať sa suchými nohami po rozhorúčenom povrchu nie je nič príjemné. Kompozity a prírodné drevo sú v tomto aspekte oproti keramike či kameňu vo výhode, pretože sa neprehrievajú.

5. Voda a elektrina nikdy nebudú kamaráti

Ak sú elektrické čistiace zariadenia v chode, kúpanie môže byť veľmi nebezpečné!  Upozorňujú na to aj výrobcovia elektrických čistiacich zariadení. Voda je dobrý elektrický vodič a môže sa stať, že sa prístroj pokazí. Kúpať sa pri práve spustenej filtrácii nie je dobré ani pre čerpadlo: prudké pohyby alebo skákanie môžu spôsobiť, že sa do filtrácie dostane priveľa vzduchu, čím stráca účinnosť.

Prečítajte si tiež
Týchto 7 vecí musíte zvážiť pri výbere správnej kosačky. Aké chyby podľa odborníka robíme najčastejšie?

Rovnako obozretní buďte aj pri manipulácii s elektrickými prístrojmi v okolí bazéna, napríklad pri kosení. Prívodná šnúra alebo zásuvka predlžovacej šnúry nesmú prísť do kontaktu s vodou. Dajte si pozor na provizórne elektrické zapojenia.

Detail na nohy človeka pri bazéne, z ktorých jednu namáča do vody

Nevstupujte do bazéna, ak sú zapnuté elektrické prístroje. Zdroj: Shutterstock

6. Nebezpečné lákadlá

Nafukovacie hračky a plávacie pomôcky v bazéne mimo kúpania predstavujú potenciálne nebezpečenstvo – či už pre vaše ratolesti, alebo štvornohých členov domácnosti. Po každom použití bazéna ich nezabudnite odpratať, môžu totiž ľahko pritiahnuť pozornosť. Dobrým pravidlom je vkladať ich do bazéna, až keď sa idete spolu kúpať.

Voľne prístupná by nemala byť ani bazénová chémia. Tak ako ste zvyknutí odkladať v kuchyni z dosahu detí čistiace prostriedky, robte to i v prípade bazéna. Chemické prípravky sú po požití zdraviu škodlivé. Majte na pamäti, že zdravie môžu ohroziť aj výpary chlóru.

Text: Denisa Slančová
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Hurá do záhrady
Tagy: bazénové zastrešenie návrhy bazénov záhradné bazény
Zdieľať článok
Ako pripraviť bazén na sezónu? Odpovede na najčastejšie otázky a praktické rady, ako ušetriťUrob si sám

Ako pripraviť bazén na sezónu? Odpovede na najčastejšie otázky a praktické rady, ako ušetriť

Aké nebezpečenstvá striehnu na záhrade? Niektoré len ťažko dostať pod kontroluUrob si sám

Aké nebezpečenstvá striehnu na záhrade? Niektoré len ťažko dostať pod kontrolu

Majster roka 2023: Detský domček na prespanie aj zábavuUrob si sám

Majster roka 2023: Detský domček na prespanie aj zábavu

KNBD architekti: V architektúre je to niekedy ako v móde. Nie každý model, ktorý vás ohúri v časopise, by ste si obliekliASB.sk

KNBD architekti: V architektúre je to niekedy ako v móde. Nie každý model, ktorý vás ohúri v časopise, by ste si obliekli

Diskusia