Bez tohto by ste grilovačku ani nemali začínať. 8 užitočných rád, ktoré sa vám oplatí vedieť, než rozpálite gril
Ak grilovačkám iba prichádzate na chuť, zasvätíme vás do základných tajov grilovacej alchýmie.
1. Začíname
Gril, kliešte na obracanie (nikdy nie vidlička!), grilovací podnos a špeciálne mriežky patria do elementárnej výbavy každého fanúšika BBQ. A zabudnúť netreba ani na palivo. Či už grilujete na drevenom uhlí, plyne či elektrine, treba tomu prispôsobiť postup, pretože každý spôsob má svoje špecifiká.
Grilovanie na drevenom uhlí alebo briketách si vyžaduje najviac času – uhlie musí najskôr prehorieť. Suroviny sa ukladajú na rošt, až keď je pahreba na povrchu belavá, nie vtedy keď pomedzi uhlíky ešte šľahajú plamene. Na zapálenie si môžete pomôcť špeciálnym tekutým podpaľovačom, ktorý neškodí zdraviu.
Je dobré, ak má takýto gril výškovo nastaviteľný rošt. Steaky a prerastenejšie kusy mäsa potrebujú vyššiu teplotu (230 – 280 °C), preto rošt umiestnite nižšie –zhruba 8 až 10 cm nad pahrebu. Kuracie mäso grilujte zhruba 10 až 15 cm nad ohňom, ryby a mäkšiu zeleninu 15 až 20 cm.
Plynové či elektrické grily sa vďaka regulovateľnej teplote ľahšie obsluhujú, prichádzate však o nezameniteľnú vôňu a chuť, ktorú na jedle zanechá horiace drevo.
2. Uhlie alebo radšej brikety?
Klasické uhlie sa dá zapáliť rýchlejšie než brikety a pahreba je skôr pripravená na grilovanie (do 20 minút). Na druhej strane nemá takú zotrvačnosť ako brikety. Drevené uhlie je ideálne na minútky a klobásky. Na nepriame grilovanie (pri pokrmoch, ktoré si vyžadujú dlhší čas) sú vhodnejšie brikety. Tie potrebujú na „rozbeh“ aspoň 50 minút, no potom dokážu horieť aj tri hodiny. Dymová aróma však nie je taká intenzívna ako pri uhlí. Ak ich však v ohnisku skombinujete, budete profitovať z výhod oboch.
3. Čo sa hodí na gril?
Prakticky všetko. Klasikou je kuracie mäso a bravčová krkovička. Obľúbené sú aj burgery, údeniny, špízy, syry, hríby, zelenina či ovocie. Nebojte sa hovädzích steakov a, samozrejme, rýb. Niektoré pokrmy však potrebujú špeciálny prístup. Napríklad syry sa odporúčajú zabaliť do alobalu, ovociu a hríbom je lepšie v grilovacej miske, rybám zas v špeciálnej mriežke alebo v alobale. Pozor na čerstvé bylinky – sú vynikajúce do marinády, no nedávajte ich priamo na pokrm hneď na začiatku grilovania. Mohli by sa spáliť a ovplyvniť výslednú chuť jedla.
4. Ako predísť pripekaniu?
Pomôžte si olejom! Buď ho pridajte do marinády, alebo doň namočte papierovú utierku a v prípade potreby ňou potierajte rošt. Vďaka tomu sa vám nedostane do pahreby a predídete tak rôznym pachom a veľkým plameňom.
5. Čo a ako dlho?
Ak chcete grilovať rybie filety, uprednostnite skôr hrubšie kusy, ktoré sa počas prípravy nerozpadnú, napríklad lososa, steak z tuniaka alebo sviečkovú časť tresky. Nebojte sa ani celých rýb. Zvonka ich potrite olejom a osoľte, dovnútra rýb je dobré dať pár plátkov cesnaku, citróna a vystlať ho bylinkami. Osvedčený je rozmarín, petržlenová vňať, kôpor, koriander.
Filetám stačí na grile 3 až 5 minút z každej strany, celé ryby potrebujú trocha viac času – zhruba 8 minút z každej strany. Približne 3 až 5 minút potrebuje aj kuracie mäso bez kosti (prsia, vykostené stehná). Obľúbené krídelká vyžadujú viac skúseností – treba ich viackrát obracať, majú rady nepriame grilovanie, na prípravu budú potrebovať zhruba 30 minút.
Rump steak je dobré nechať pred grilovaním 30 minút odležať pri izbovej teplote. Pred úpravou stačí osoliť, okoreniť a potrieť olivovým olejom. Na rozpálenom grile pečte 5 minút z každej strany. Po preložení na tanier ho ochuťte citrónovou šťavou, prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.
6. A čo prílohy?
Jednoznačne šaláty, dipy, salsy! Vhodné sú aj opekané zemiaky, ktoré si pripravíte v rúre na pečenie.
Jeden recept na bylinkovú salsu
2 hrste čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, mäta) nadrobno nasekajte, pridajte strúčik cesnaku, lyžičku dijonskej horčice, soľ a najemno nakrájanú čili papričku zbavenú semienok. Nadrobno nakrájajte striedku chleba a tiež primiešajte. Postupne prilievajte olivový olej. Na záver ochuťte šťavou z polovice citróna a dôkladne premiešajte.
7. Zásady marinovania
Na chudé mäso a ryby sa hodia olejnaté marinády, na tučné mäso hlavne kyslé marinády s vínom, citrónom, kyslomliečnymi výrobkami či vínnym octom. Mäso sa neodporúča soliť pred grilovaním, inak stratí šťavnatosť.
8. Neobľúbené čistenie
Čistenie roštu nepatrí práve k obľúbeným činnostiam. Po vychladnutí ho dôkladne očistite drôtenkou, drôtenou kefou, no osvedčil sa aj alobal, ktorý vytvarujte do gule. Pred ďalším použitím nezabudnite jedlo potrieť olejom, aby sa vám nepripekalo.
Skúsení fanúšikovia grilovania nedajú dopustiť na teflónovú fóliu na gril, ktorá sa jednoducho položí na rošt. Možno čiastočne prídete o povestné mriežky na grilovaných jedlách, no určite tým predídete akýmkoľvek spáleninám na pokrmoch a zároveň si zachovajú šťavnatosť. Po skončení grilovania fóliu stačí vyčistiť (po odstránení veľkých nečistôt ju pokojne môžete dať aj do umývačky riadu) a znovu použiť. Vydrží vám niekoľko sezón.
Text: Denisa Slančová
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: Časopis Môj dom