Ako sa architektke podarilo na malú plochu bytu umiestniť všetko, čo si mladý pár želal

13. 09. 2016
Zdieľať

Namiesto dvoch miestností vznikol vzdušný obytný priestor s veľkým „zálivom“ na modernú kuchyňu a malým na spálňu – pri rozsiahlej rekonštrukcii vytvorili príjemné svieže bývanie, kde sa na malú plochu podarilo umiestniť všetko, čo si domáci pár želal. Elegantne a bez tlačenice.


Cieľom prestavby bolo zmeniť dispozíciu tak, aby vznikol čo najväčší otvorený obytný priestor – v tomto prípade na úkor spálne a zbytočných priečok. Dokonca sa v ňom našlo miesto aj na malú pracovňu.

Cieľom prestavby bolo zmeniť dispozíciu tak, aby vznikol čo najväčší otvorený obytný priestor – v tomto prípade na úkor spálne a zbytočných priečok. Dokonca sa v ňom našlo miesto aj na malú pracovňu.
Robert Žákovič

Praktické riešenie. Aby sa maximálne využil priestor, architektka navrhla do výklenkov, ktoré vznikli pri prestavbe, atypický, na mieru vyrobený nábytok. 

Osvedčené triky na vytvorenie príjemne vzdušného, zaujímavého a opticky čo najpriestrannejšieho interiéru zafungovali aj v tomto prípade: odľahčený základ vytvorili steny a vstavaný nábytok, ktorý vďaka bielej farbe nenápadne splýva s okolím. Doplnila ho podlaha so svetlým dreveným dekorom a zopár kúskov výrazných farebných doplnkov a originálneho nábytku, ktoré priestor príjemne oživili.


Odkladacích priestorov nie je nikdy dosť a v malom byte to platí dvojnásobne. Tu ich hľadali tak, aby nenarušili pocit vzdušnosti.

Odkladacích priestorov nie je nikdy dosť a v malom byte to platí dvojnásobne. Tu ich hľadali tak, aby nenarušili pocit vzdušnosti.
Robert Žákovič

Malý byt mal klasickú dispozíciu z 30. rokov minulého storočia – z predsiene sa vstupovalo do obytnej kuchyne, cez ktorú ste prešli do pomerne veľkorysej spálne. Obytná kuchyňa bola ako hlavný denný priestor veľmi malá, spálňa zas, naopak, zbytočne veľká. Takéto usporiadanie, pochopiteľne, dnešnému mladému páru nevyhovovalo. Obrátili sa preto na architektku Veroniku Zimkovú z ateliéru Magion, aby im pomohla zmeniť starý byt na moderné bývanie podľa ich predstáv.


Minimálna spálňa. Zo zbytočne veľkej miestnosti sa scvrkla na niku na posteľ a veľkú vstavanú šatníkovú skriňu – nič menej, ale ani nič viac, než potrebuje mladý pár.

Minimálna spálňa. Zo zbytočne veľkej miestnosti sa scvrkla na niku na posteľ a veľkú vstavanú šatníkovú skriňu – nič menej, ale ani nič viac, než potrebuje mladý pár.
Robert Žákovič

Premyslené zásahy

I keď sa byt nachádza v Kráľovom Poli, v kolónii mesta Brna, ktorej autorom je významný brniansky architekt Josef Polášek, nič z pôvodných prvkov sa v ňom nezachovalo. Architektka preto navrhla kompletnú rekonštrukciu. Dôležitým krokom bola pritom zmena dispozície – tak, aby vznikol čo najväčší otvorený obytný priestor. Veľkú premenu priestoru tu priniesli malé, ale premyslené zmeny v stavebných konštrukciách. Časť priečky medzi spálňou a kuchyňou zbúrali a o kúsok skrátili aj vstupnú chodbu.

Vytvoril sa tak pomerne veľký preslnený priestor s prístupom na balkón, voľne plynúci celou dĺžkou bytu. V „zálive“ v jeho prednej časti, na mieste pôvodnej kuchyne, je dostatok miesta na kuchynskú linku v tvare U, s množstvom odkladacích priestorov. V druhom „zálive“, ktorý zaberá asi polovicu niekdajšej spálne, je nová, minimalizovaná – tvorí ju len nika na posteľ a veľká vstavaná šatníková skriňa. Výsledkom hry „škatule, hýbte sa“ je tak celkom iný priestor – omnoho vzdušnejší, modernejší a praktickejší.


Nerozdelené znamená priestranné. Odstránením priečok a zmenou dispozície vznikol vzdušný otvorený priestor, ktorý plynie takmer naprieč celým bytom.

Nerozdelené znamená priestranné. Odstránením priečok a zmenou dispozície vznikol vzdušný otvorený priestor, ktorý plynie takmer naprieč celým bytom.
Robert Žákovič

Dominantným prvkom obytného priestoru je veľká knižnica, ktorú po oboch stranách lemujú „skryté“ dvere – jedny vedú do malej miestnosti s kotlom a práčkou, druhé do chodby.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Vďaka otvoreniu priestoru sa vytvorilo dosť miesta na veľký jedálenský stôl, pri ktorom sa môžu stretnúť aj početnejšie návštevy. Priehľadné stoličky nenarúšajú dojem vzdušnosti.


Kuchyňa  vo väčšom „zálive“ pri vstupnej chodbe poskytuje dostatok miesta na prácu aj na odkladanie. Prakticky na ňu nadväzuje jedálenský stôl.

Kuchyňa vo väčšom „zálive“ pri vstupnej chodbe poskytuje dostatok miesta na prácu aj na odkladanie. Prakticky na ňu nadväzuje jedálenský stôl.
Robert Žákovič


Aj dispozícia kúpeľne sa celkom zmenila. Výklenok, kde bolo predtým umiestnené WC, dnes slúži ako sprcha, ktorá voľne nadväzuje na priestor kúpeľne.

Aj dispozícia kúpeľne sa celkom zmenila. Výklenok, kde bolo predtým umiestnené WC, dnes slúži ako sprcha, ktorá voľne nadväzuje na priestor kúpeľne.
Robert Žákovič


Obývačka je na konci obytného priestoru. Jej zariadenie tvorí  sivá rozkladacia sedačka doplnená dvoma originálnymi príručnými stolíkmi, ktoré možno zložiť do rôznych tvarov.

Obývačka je na konci obytného priestoru. Jej zariadenie tvorí sivá rozkladacia sedačka doplnená dvoma originálnymi príručnými stolíkmi, ktoré možno zložiť do rôznych tvarov.
Robert Žákovič

DOM V KOCKE

Rekonštrukcia bytu v Brne, v Kráľovom Poli

Obytná plocha: približne 45 m2
Realizácia: 2012
Stavebné práce: svojpomocou
Stolárske práce: Truhlářství Zlín
Rozvody: Elmoda – elektromontáže Dražan

Ing. arch. Veronika Zimková (Dobešová)
Magion architekti
www.magion-architekti.cz

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ROBERT ŽÁKOVIČ
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2016

Kategória: Bývanie
Tagy: architektúra brno byt
Zdieľať článok

Diskusia