Ako si mladá rodina splnila svoj sen o bývaní mimo centra veľkomesta

Ako si mladá rodina splnila svoj sen o bývaní mimo centra veľkomesta

02. 05. 2012
Zdieľať

Do zelene lukratívnej viedenskej štvrte Rodaun, mimo rušné centrum veľkomesta, privial mladú rodinu vietor ich spoločného sna o bývaní. Ich motto „Užívať si voľné chvíle v kruhu priateľov a pozorovať pritom deti hrajúce sa na lúke našej vlastnej záhrady“ sa stalo leitmotívom aj pre architektov, ktorých pred stavbou domu oslovili. Sen o rodinnom bývaní sa im podarilo zrealizovať za menej ako osem mesiacov na parcele s plochou necelých 500 m2.

Na začiatku bol sen jednej mladej rodiny o bývaní. Najskôr si skúsili, čo znamená žiť uprostred rušného veľkomesta, so všetkým dobrým i zlým, čo takéto bývanie prináša. Potom prišla túžba po dieťati a spolu s ňou aj predstava spoločného nažívania si v kruhu rodiny. Obaja mladí rodičia vyrastali na okraji Viedne – v štvrti Rodaun, preto svoj pohľad celkom prirodzene upriamili práve sem. Tu – v dnes už lukratívnej časti veľkomesta – sa im podarilo odkúpiť od niekdajších susedov neveľký pozemok, ktorý vznikol predelením pôvodnej parcely, a tešili sa, ako s ním v mene spoločného sna naložia.

K architektom sa nedostali náhodou. Vyberali si dôkladne – vo dvoch kolách sa zhovárali s asi tuctom zástupcov architektonických ateliérov. Dôveru aj pomerne štedrý rozpočet nakoniec vložili do rúk viedenského tímu Caramel Architekten.


Dom stojí na východnej strane pozemku. Mäkko zaoblený juhozápadný roh zvonka ohraničuje kuchynskú linku a tá zasa zvnútra kopíruje krivku sklenenej fasády. Zasklenie na prízemí zabezpečuje ničím nerušený prechod medzi obytným interiérom domu a obytnou záhradou a predsunuté horné poschodie chráni dennú zónu v dome pred poludňajším slnkom.

Dom stojí na východnej strane pozemku. Mäkko zaoblený juhozápadný roh zvonka ohraničuje kuchynskú linku a tá zasa zvnútra kopíruje krivku sklenenej fasády. Zasklenie na prízemí zabezpečuje ničím nerušený prechod medzi obytným interiérom domu a obytnou záhradou a predsunuté horné poschodie chráni dennú zónu v dome pred poludňajším slnkom.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

I keď je pozemok pomerne malý, vzhľadom na lukratívnosť i zastavanosť štvrte je aj veľmi vzácny. Úloha architektov bola preto neľahká. Ako zrealizovať sen o bývaní, voľnosti a záhrade a zastavať pritom čo možno najmenšiu plochu drahocenného pozemku? Dodržať regulatívy územia nebolo až také ťažké, väčším problémom bolo prísť s niečím originálnym do uličnej zástavby s tradičnými šikmými strechami, pokrytými keramickou škridlou. Našťastie sa ich cítenie pre súčasnú architektúru stretlo s pochopením tamojších úradov a v ceste za vysnívaným bývaním uprostred zelene vlastnej záhrady tak už nič nebránilo.


Dom zrealizovali za pomerne krátky čas: železobetónová konštrukcia a promptné dodávky umožnili dokončiť stavbu za menej ako osem mesiacov. Záhrada, bazén, obývačka a veľkorysá kuchyňa sľubujúca gurmánske pôžitky – všetko tu tvorí jeden celok, pre potešenie rodiny i priateľov. Za letných večerov pripomína táto kombinácia skôr ponuku exkluzívneho letoviska.

Dom zrealizovali za pomerne krátky čas: železobetónová konštrukcia a promptné dodávky umožnili dokončiť stavbu za menej ako osem mesiacov. Záhrada, bazén, obývačka a veľkorysá kuchyňa sľubujúca gurmánske pôžitky – všetko tu tvorí jeden celok, pre potešenie rodiny i priateľov. Za letných večerov pripomína táto kombinácia skôr ponuku exkluzívneho letoviska.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Exteriér – interiér

Na pozemok sa vstupuje z južnej strany, preto je aj vchod do domu orientovaný k juhu. Dom je pritom na parcele umiestnený tak, aby sa záhrada otvárala smerom na juh a západ – aj západy slnka tu majú svoje čaro a západný horizont, ktorý vymedzuje línia mierne svahovitého lesa, vytvára záhrade prírodnú kulisu.


Za sklenenou fasádou prízemia sa nachádza denná časť domu – obývačka a kuchyňa s jedálenským stolom. Počas teplých mesiacov sa stávajú súčasťou záhrady alebo naopak. Umožňuje to systém posuvných zasklení, ktoré možno jednoduchým pohybom otvoriť tak, aby nič nestálo v ceste pohybu po zjednotenom priestore domu so záhradou.

Za sklenenou fasádou prízemia sa nachádza denná časť domu – obývačka a kuchyňa s jedálenským stolom. Počas teplých mesiacov sa stávajú súčasťou záhrady alebo naopak. Umožňuje to systém posuvných zasklení, ktoré možno jednoduchým pohybom otvoriť tak, aby nič nestálo v ceste pohybu po zjednotenom priestore domu so záhradou.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Architekti obohnali dom plotom z priehľadného lexanu, ktorý vďaka svojej svetlosti na ulici zaujímavo vyniká. Zároveň sa s neprerušenou líniou plota pohrali ako v exteriéri, tak aj v interiéri domu: v dome vytvára hranicu medzi „vonkajším“ a „vnútorným“ interiérom – oddeľuje vstupné a komunikačné priestory od dennej zóny s obývačkou a kuchyňou, na ktorú ďalej nadväzuje „interiér“ obytnej záhrady. V rovnakom duchu pokračuje lexanový plot aj mimo domu – ako súvislá línia, vymedzujúca súkromný a verejný priestor. Oddeľuje nielen verejný priestor ulice od súkromného priestoru záhrady, ale aj v rámci vlastného pozemku odčleňuje od záhradnej „obývačky“ vstupnú časť a parkovacie miesto na hranici so susedom.


Vo veľkoryso koncipovanej kuchyni sa myslelo aj na čerstvé bylinky – vyrastajú rovno z nádob zapustených do pracovnej dosky.

Vo veľkoryso koncipovanej kuchyni sa myslelo aj na čerstvé bylinky – vyrastajú rovno z nádob zapustených do pracovnej dosky.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Obývačka: 500 m2

Koncept oddelenia „vnútorného“ a „vonkajšieho“ rovnako v dome, ako aj mimo neho, umožnil vznik jednotného obytného priestoru, ktorý zahŕňa jednak dennú časť interiéru, jednak aj záhradu s bazénom – ich prepojenie a ničím nerušený výhľad zabezpečuje železobetónová konštrukcia domu a celosklenená fasáda prízemia.

Obývačka s kuchyňou tvoria jeden priestorový celok, len čiastočne ich od seba oddeľuje biely nábytkový prvok – z jednej strany je na ňom umiestnený televízor, z druhej slúži ako vitrína v jedálni. Nosný prvok nábytku sa využil aj na vedenie komína ku kozubu, ktorý vidieť ako z jedálne, tak aj z obývačky.


Obývačka a kuchyňa s jedálňou tvoria jeden priestorový celok. Len čiastočne ich od seba oddeľuje biely nábytkový prvok – z jednej strany je na ňom umiestnený televízor, z druhej slúži ako vitrína v jedálni. Nosný prvok nábytku sa využil aj na vedenie komína ku kozubu.

Obývačka a kuchyňa s jedálňou tvoria jeden priestorový celok. Len čiastočne ich od seba oddeľuje biely nábytkový prvok – z jednej strany je na ňom umiestnený televízor, z druhej slúži ako vitrína v jedálni. Nosný prvok nábytku sa využil aj na vedenie komína ku kozubu.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Veľkorysá kuchyňa s jedálenským stolom je orientovaná na juhozápad. Juhozápadný roh domu, ktorý sa mäkko zaobľuje, zvonka ohraničuje kuchynskú linku, a tá zasa zvnútra detailne kopíruje krivku sklenenej fasády. Veľkorysosti kuchyne nasvedčuje i jej vybavenie. O gurmánstve obyvateľov domu vypovedajú dve rúry na pečenie, zaujímavým prvkom je aj skrytá nádoba na bioodpad, do ktorej možno biologicky odbúrateľné odpadky zmiesť rovno z pracovnej dosky. Dokonca sa tu myslelo i na čestné miesto na čerstvé bylinky – vyrastajú rovno z nádob zapustených do pracovnej dosky a tvoria tak nespochybniteľnú súčasť domácej kuchyne.


V interiéri je všetko navrhnuté ergonomicky a dôsledne až do detailov, s dôrazom na oblé línie. Podlaha obývačky je oproti kuchyni znížená, čím sa vytvorí more možností na sedenie aj príjemné miesto na hry s batoľaťom. Aj tu si možno užiť výhľad do záhrady či vychutnať si pohľad na západ slnka.

V interiéri je všetko navrhnuté ergonomicky a dôsledne až do detailov, s dôrazom na oblé línie. Podlaha obývačky je oproti kuchyni znížená, čím sa vytvorí more možností na sedenie aj príjemné miesto na hry s batoľaťom. Aj tu si možno užiť výhľad do záhrady či vychutnať si pohľad na západ slnka.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Na kuchyňu nadväzuje obývačka, ktorá na prvý pohľad upúta nekonvenčným sedením. Pochvaľuje si ju najmä domáca pani, lebo pri malom dieťati oceňuje výhody, keďže poskytuje – zelený koberec farebne i mäkkosťou nadväzuje na zeleň záhrady a znížená podlaha vytvára akúsi hranicu, kde je radosť byť a hrať sa s batoľaťom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Za severnou stenou obývačky sa nachádza priestranná kúpeľňa, poňatá skôr ako domáce wellnes či fitnes. Keďže je v jednopodlažnej prístavbe k hlavnému objektu, mohli architekti vpustiť denné svetlo priamo do jej stredu pomocou strešného svetlíka. Na ploche 50 m2 si možno oddýchnuť vo vani alebo si zacvičiť, v lete je kúpeľňa sklenými dverami priamo spojená so záhradou a k bazénu je to naozaj len na skok.


Biele schodisko prepája všetky tri podlažia. Na zábere vidno pohľad do nočnej časti domu na poschodí, kde sú situované spolu štyri izby: Na samom konci chodby rodičovská spálňa, ku ktorej prislúcha originálne riešená kúpeľňa, na jej začiatku izba pre hostí a medzi oboma veľká detská izba, z ktorej raz môžu byť izby dve. Na najvyššom poschodí je pracovňa domáceho pána.

Biele schodisko prepája všetky tri podlažia. Na zábere vidno pohľad do nočnej časti domu na poschodí, kde sú situované spolu štyri izby: Na samom konci chodby rodičovská spálňa, ku ktorej prislúcha originálne riešená kúpeľňa, na jej začiatku izba pre hostí a medzi oboma veľká detská izba, z ktorej raz môžu byť izby dve. Na najvyššom poschodí je pracovňa domáceho pána.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Na poschodí

Nočnú časť domu tvoria štyri izby na poschodí, zoradené vedľa seba do jedného traktu, všetky s oknami do záhrady. Vychádza sa k nim po jednoramennom schodisku. Na severnom konci je izba pre hostí, vedľa nej, v strede dispozície, veľká detská izba, ktorú architekti koncipovali tak, aby ju bolo možné v budúcnosti predeliť priečkou a vytvoriť z nej dve rovnocenné miestnosti. Má preto už dnes dva vstupy a dve okná. Z chodby je prístupná aj malá kúpeľňa medzi hosťovskou a detskou izbou.


Pracovňa, kde práca je zároveň aj oddychom. Je jej venovaný celý priestor najvyššieho podlažia, na ktoré nadväzuje terasa so strešnou záhradou. Svetlo sem vstupuje cez veľké zasklenie smerujúce na terasu, ktorú architekti situovali na južnú stranu domu, i pracovne, a cez menšie okno orientované na západ.

Pracovňa, kde práca je zároveň aj oddychom. Je jej venovaný celý priestor najvyššieho podlažia, na ktoré nadväzuje terasa so strešnou záhradou. Svetlo sem vstupuje cez veľké zasklenie smerujúce na terasu, ktorú architekti situovali na južnú stranu domu, i pracovne, a cez menšie okno orientované na západ.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Na opačnom konci má miesto rodičovská spálňa s vlastnou kúpeľňou – z originálne umiestnenej vane sa tu otvára výhľad do priestoru horného podlažia. Do spálne sa vstupuje cez šatník, ktorý spolu s kúpeľnou a izbou vytvára jeden funkčný celok.


Architekti si dali záležať i na riešení strechy, pričom mysleli aj na jej zobytnenie. Pri ploche pozemku 500 m<sup>2</sup> to určite stálo za to. Dnes tak neslúži len ako ochrana domu, ale je aj rozšírením záhrady s úžasným výhľadom do okolia – keďže dom stojí v štvrti bohatej na zeleň, je sa zo strešnej terasy na čo pozerať.

Architekti si dali záležať i na riešení strechy, pričom mysleli aj na jej zobytnenie. Pri ploche pozemku 500 m2 to určite stálo za to. Dnes tak neslúži len ako ochrana domu, ale je aj rozšírením záhrady s úžasným výhľadom do okolia – keďže dom stojí v štvrti bohatej na zeleň, je sa zo strešnej terasy na čo pozerať.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)


Architekti si dali záležať i na riešení strechy, pričom mysleli aj na jej zobytnenie. Pri ploche pozemku 500 m<sup>2</sup> to určite stálo za to. Dnes tak neslúži len ako ochrana domu, ale je aj rozšírením záhrady s úžasným výhľadom do okolia – keďže dom stojí v štvrti bohatej na zeleň, je sa zo strešnej terasy na čo pozerať.

Na najvyššom poschodí je pracovňa domáceho pána. Je to miesto na kreatívnu prácu i oddych – výhľad na strešnú krajinu a okolitú zeleň ju predurčuje na chvíle príjemného podvečerného rozjímania či premýšľania pri práci neskoro večer. Možno z nej aj kedykoľvek vyjsť na južne orientovanú strešnú terasu, nadýchať sa čerstvého vzduchu a pokochať sa pohľadom na okolie.

Viacúrovňová zelená

Zeleň vstupuje do domu na viacerých úrovniach – ako zelený trávnik záhrady či koruny okolitých stromov, na streche má zas podobu popínavých rastlín. Záhrada mala byť od začiatku lúkou, na ktorej môžu voľne behať hrajúce sa deti. Jej návrh a realizácia prebehli zároveň so stavbou domu pod taktovkou vedúceho architekta Martina Hallera. Vyššia zeleň pomáha vytvoriť prirodzenú hranicu so susedom na západnej strane pozemku, či zvýrazniť mierne zvýšenie terénu. Miesto na stromy sa našlo dokonca aj na plochej streche. Dom sa tak začlenil do bujnej zelene okolia a prispieva svojou troškou k miestnej biodiverzite.


Po zotmení sa exteriérové osvetlenie postará o nové zážitky zo záhrady: Odraz svetla spod hladiny bazéna zafarbí pôvodne bielu fasádu do modra a svetlo v interiéri spolu s nasvietením presahujúceho poschodia ešte viac zvýraznia otvorenosť interiéru do záhrady. Takéto odrazy svetla umožnila predsadená fasáda z lexanových panelov uložených do hliníkového rámu.

Po zotmení sa exteriérové osvetlenie postará o nové zážitky zo záhrady: Odraz svetla spod hladiny bazéna zafarbí pôvodne bielu fasádu do modra a svetlo v interiéri spolu s nasvietením presahujúceho poschodia ešte viac zvýraznia otvorenosť interiéru do záhrady. Takéto odrazy svetla umožnila predsadená fasáda z lexanových panelov uložených do hliníkového rámu.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

V interiéri si zelená našla miesto najmä na stenách – vo forme mozaikového obkladu v domácom wellnes, ale aj ako hlavná farba druhého podlažia. Zelená tu odlišuje spoločnú chodbu od jednotlivých izieb, ktorých spoločným menovateľom je útulnosť.


Exkluzívnym výhľadom do záhrady sa môžete kochať aj vo veľkoryso koncipovanej kúpeľni. Jej rozmery a poloha ju predurčili stať sa domácim wellnes, obzvlášť počas teplých letných mesiacov, keď sa jej možnosti rozšíria o záhradný bazén. V zime poskytuje obyvateľom domu dostatok miesta na oddych a fitnes s potrebnou dávkou denného svetla. Mozaikový obklad s ľahkosťou kopíruje oblé línie, svetlo a rastliny dodávajú priestoru ľahkosť a pozitívnu energiu.

Exkluzívnym výhľadom do záhrady sa môžete kochať aj vo veľkoryso koncipovanej kúpeľni. Jej rozmery a poloha ju predurčili stať sa domácim wellnes, obzvlášť počas teplých letných mesiacov, keď sa jej možnosti rozšíria o záhradný bazén. V zime poskytuje obyvateľom domu dostatok miesta na oddych a fitnes s potrebnou dávkou denného svetla. Mozaikový obklad s ľahkosťou kopíruje oblé línie, svetlo a rastliny dodávajú priestoru ľahkosť a pozitívnu energiu.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)


Za horúcich letných popoludní pomáhajú zatieniť obytný interiér biele závesy, namontované pred sklenenou fasádou prízemia. Biela farba odráža slnečné lúče a zároveň prepožičiava domu zaujímavý (vz)letný vzhľad.   

Za horúcich letných popoludní pomáhajú zatieniť obytný interiér biele závesy, namontované pred sklenenou fasádou prízemia. Biela farba odráža slnečné lúče a zároveň prepožičiava domu zaujímavý (vz)letný vzhľad.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)


Na reze domom vidno, že celý priestor je podpivničený. Tu sa nachádzajú ďalšie praktické miestnosti – najmä technické zázemie domu, ale aj vínna pivnica, sklad športových potrieb či domáce kino.

Na reze domom vidno, že celý priestor je podpivničený. Tu sa nachádzajú ďalšie praktické miestnosti – najmä technické zázemie domu, ale aj vínna pivnica, sklad športových potrieb či domáce kino.
Hertha Hurnaus (hehu@hurnaus.com)

Dom v skratke:

Vedúci architekt: Dipl. Ing. Martin Haller
Spolupráca: Dipl. Ing. Günter Katherl, Dipl. Ing. Ulrich Aspetsberger, Dipl. Ing. Kolja Janiszewski
Plocha parcely: 500 m2
Zastavaná plocha: 200 m2
Obytná plocha: 300 m2
Celkové náklady na realizáciu: približne 660 000 €
Začiatok projektu: máj 2009
Začiatok výstavby: máj 2010
Dokončenie výstavby: december 2010

Vizitka architektov:

Caramel Architekten,
Viedeň, Rakúsko

www.caramel.at

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dome návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia