15 trikov od profesionálov, ktoré oceníte nielen pri vianočnom pečení
Každá rodina má svoje obľúbené „suché“ a „mokré“ vianočné zákusky. Na tradíciách nie je nič zlé, ale určite sa oplatí z času na čas recept inovovať, alebo sa inšpirovať radami kulinárskych profíkov. Verte či nie, vždy je čo vylepšiť. Vďaka týmto šikovným tipom a trikom vyčarujete ešte chutnejšie (nielen) vianočné dobroty.
Skontrolujte čerstvosť prísad
Okrem čerstvosti vajíčok nezabudnite pred pečením skontrolovať dátum spotreby sódy bikarbóny a prášku do pečiva. Čerstvosť prášku do pečiva skontrolujete jednoducho aj bez dátumu: do misky nalejte dve polievkové lyžice horúcej vody a pridajte jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva. Ak je prášok do pečiva aktívny, začne bublať. Ak nebuble, je čas kúpiť si nový. Čerstvosť sódy bikarbóny skontrolujete podobne, len namiesto horúcej vody použijete ocot alebo citrónovú šťavu.
S maslom opatrne
Najlepšie sa pracuje s maslom zohriatym na izbovú teplotu, nemalo by byť priveľmi mäkké. Ideálne je vtedy, keď na maslo pritlačený prst vytvorí zárez, ale nedokáže prejsť stredom masla. Maslo môžete skontrolovať aj kuchynským teplomerom – mal by ukazovať hodnotu od 17 do 20 stupňov Celzia.
Použite nesolené maslo
Ubezpečte sa, že používate nesolené maslo (pokiaľ recept nevyžaduje solené maslo). Použitie slaného masla môže zmeniť chuť koláčika.
Vajíčka nesmú byť príliš studené
Maslo, ale ani vajíčka, ktoré používate do pečenia, by nemali byť veľmi studené. Preto ich nechajte aspoň 30 minút odstáť pri izbovej teplote. Vajíčka vždy dobre premiešajte, aby vaše koláčiky mali peknú nadýchanú textúru a počas pečenia zväčšili objem.
Na jemnejšie sušienky použite vaječné žĺtky
Jednoduchým spôsobom, ako urobiť suché pečivo mimoriadne bohatým a jemným, je použiť vaječné žĺtky namiesto celých vajec. Ak teda recept vyžaduje dve celé vajcia, použite namiesto nich štyri žĺtky. Koláčiky budú vláčnejšie, vlhšie.
Nemáte vajíčka? Žiaden problém
Ako alternatívu namiesto vajíčok môžete použiť smotanový syr. Okrem perfektnej konzistencie koláčiky dostanú bohatšiu chuť.
Vyskúšajte Muscovado cukor
Muscovado cukor je jemný nerafinovaný trstinový cukor, ktorý obsahuje prírodnú melasu. Vďaka tomu má plnú chuť i farbu. Jemné hnedé kryštáliky sa výborne zapracúvajú do akéhokoľvek cesta.
Pridajte pudingový prášok
Ak chcete vláčne, extra „žuvacie“ sušienky, pridajte do cesta pudingovú zmes – jedno balenie suchého instantného pudingu. Najvhodnejší na tento účel je vanilkový puding, pretože neruší ostatné chute.
Extra nadýchané koláčiky
Jednoduchý trik, vďaka ktorému budú koláčiky špeciálne nadýchané: pridajte do cesta niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny.
Použite pravý vanilkový struk
Ak chcete pripraviť skutočne výnimočné koláčiky, namiesto vanilkového cukru či extraktu použite pravý vanilkový struk. Nič sa nevyrovná jeho chuti.
Štipka soli by nemala chýbať
Každý recept na dezert by mal obsahovať štipku soli. Prečo? Soľ zvýrazňuje chute kľúčových ingrediencií.
Cesto na suché koláčiky nechajte odpočinúť v chladničke
Cestá na vianočné sušienky fungujú najlepšie, keď si aspoň jednu noc „oddýchnu“ v chladničke. Tento proces zrenia je dôležitý pre hydratáciu škrobov v ceste – múke trvá nejaký čas, kým absorbuje tekutinu z vajec, masla a iných tekutín v ceste. Ak je múka rovnomerne a úplne hydratovaná, je pravdepodobnejšie, že štruktúra koláčikov bude mäkká a vláčna, koláčiky sa upečú a zhnednú rovnomernejšie.
Neprepĺňajte plech
Pri pečení suchých dobrôt nikdy neprepĺňajte plech. Mali by byť od seba aspoň 2,5 centimetra. To umožňuje teplu rovnomerne cirkulovať okolo koláčikov.
Koláčiky vyberte pár minút pred dopečením
Sušienky sa „dopečú“ na plechu ešte niekoľko minút po vybratí z rúry. Ak ich vytiahnete trochu skôr, budú dokonalé. Zachovajú si o niečo viac vlhkosti, budú jemnejšie a vláčnejšie.
Po dopečení nechajte koláčiky odpočívať
Keď koláčiky vyberiete z rúry, nechajte ich niekoľko minút odpočívať. Nesnažte sa ich hneď preložiť z plechu. Môžu sa rozpadnúť. Suché dobroty potrebujú niekoľko minút na vychladnutie a stuhnutie.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com