Ako uskladňovať potraviny, aby nám vydržali čo najdlhšie

02. 07. 2016
Zdieľať

Viac ako 60 % rodín vyhadzuje zvyšky jedla minimálne raz do mesiaca. Najčastejším dôvodom, prečo jedlo končí v koši, je, že je uskladnené neprehľadne, ľudia nevedia, kde čo majú, a nádobám s potravinami často chýba popis. Potom sa ľahko stane, že otvoria dve rovnaké balenia potravín alebo že nakúpia niečo zbytočne a potom to nestihnú všetko spotrebovať.


ABY BANÁNY VYDRŽALI ČERSTVÉ a chutné čo najdlhšie, uchovávajte ich pri teplote 13 až 15 °C. Ak ich dáte do chladničky, šupka rýchlejšie zhnedne. Prezreté banány môžete uložiť ošúpané do mrazničky a neskôr z nich vyrobiť napríklad koktail alebo ich použiť na vynikajúci domáci banánový chlieb.

ABY BANÁNY VYDRŽALI ČERSTVÉ a chutné čo najdlhšie, uchovávajte ich pri teplote 13 až 15 °C. Ak ich dáte do chladničky, šupka rýchlejšie zhnedne. Prezreté banány môžete uložiť ošúpané do mrazničky a neskôr z nich vyrobiť napríklad koktail alebo ich použiť na vynikajúci domáci banánový chlieb.
isifa/shutterstock

ABY BANÁNY VYDRŽALI ČERSTVÉ a chutné čo najdlhšie, uchovávajte ich pri teplote 13 až 15 °C. Ak ich dáte do chladničky, šupka rýchlejšie zhnedne. Prezreté banány môžete uložiť ošúpané do mrazničky a neskôr z nich vyrobiť napríklad koktail alebo ich použiť na vynikajúci domáci banánový chlieb.


KÁVA Mletú kávu presypte z pôvodného obalu do uzatvárateľnej tmavej dózy alebo pohára a uložte ju na suchom, ideálne aj na chladnom mieste. Jej aróma tak vydrží najdlhšie. Kávu môžete skladovať aj v chladničke, ale len vtedy, ak je pohár pevne uzatvorený a nedostane sa doň vlhkosť.

KÁVA Mletú kávu presypte z pôvodného obalu do uzatvárateľnej tmavej dózy alebo pohára a uložte ju na suchom, ideálne aj na chladnom mieste. Jej aróma tak vydrží najdlhšie. Kávu môžete skladovať aj v chladničke, ale len vtedy, ak je pohár pevne uzatvorený a nedostane sa doň vlhkosť.
isifa/shutterstock

KÁVA Mletú kávu presypte z pôvodného obalu do uzatvárateľnej tmavej dózy alebo pohára a uložte ju na suchom, ideálne aj na chladnom mieste. Jej aróma tak vydrží najdlhšie. Kávu môžete skladovať aj v chladničke, ale len vtedy, ak je pohár pevne uzatvorený a nedostane sa doň vlhkosť.


Bežnou praxou v slovenských domácnostiach je zabaliť chlieb do plastového vrecka a nechať ho spoľahlivo „dusiť sa“ v presvedčení, že tak vydrží dlhšie. Omyl. Najlepší spôsob, ako udržať chlieb čerstvý, je zabaliť ho do čistej utierky (neperte ju v aviváži) a vložiť do chlebníka. Tak bude môcť „dýchať“ a nesplesnivie. Ak k nemu pridáte aj rozkrojené jabĺčko alebo ošúpaný zemiak, vydrží dlhšie. Ak už viete, že chlieb nespotrebujete včas, rozkrojte ho na menšie časti (lepšie sa tak potom rozmrazuje) a vložte ich do mrazničky v plastovej dóze alebo vo vrecku, napríklad v špeciálnych vreckách na zmrazovanie potravín. To isté platí aj o rožkoch. Zmrazené pečivo spotrebujte priebežne, neskladujte ho dlhšie ako mesiac. A nezabudnite: čerstvé pečivo zamrazujte vždy vychladnuté!

Bežnou praxou v slovenských domácnostiach je zabaliť chlieb do plastového vrecka a nechať ho spoľahlivo „dusiť sa“ v presvedčení, že tak vydrží dlhšie. Omyl. Najlepší spôsob, ako udržať chlieb čerstvý, je zabaliť ho do čistej utierky (neperte ju v aviváži) a vložiť do chlebníka. Tak bude môcť „dýchať“ a nesplesnivie. Ak k nemu pridáte aj rozkrojené jabĺčko alebo ošúpaný zemiak, vydrží dlhšie. Ak už viete, že chlieb nespotrebujete včas, rozkrojte ho na menšie časti (lepšie sa tak potom rozmrazuje) a vložte ich do mrazničky v plastovej dóze alebo vo vrecku, napríklad v špeciálnych vreckách na zmrazovanie potravín. To isté platí aj o rožkoch. Zmrazené pečivo spotrebujte priebežne, neskladujte ho dlhšie ako mesiac. A nezabudnite: čerstvé pečivo zamrazujte vždy vychladnuté!
isifa/shutterstock

Ako uskladniť chlieb

Bežnou praxou v slovenských domácnostiach je zabaliť chlieb do plastového vrecka a nechať ho spoľahlivo „dusiť sa“ v presvedčení, že tak vydrží dlhšie. Omyl. Najlepší spôsob, ako udržať chlieb čerstvý, je zabaliť ho do čistej utierky (neperte ju v aviváži) a vložiť do chlebníka. Tak bude môcť „dýchať“ a nesplesnivie. Ak k nemu pridáte aj rozkrojené jabĺčko alebo ošúpaný zemiak, vydrží dlhšie. Ak už viete, že chlieb nespotrebujete včas, rozkrojte ho na menšie časti (lepšie sa tak potom rozmrazuje) a vložte ich do mrazničky v plastovej dóze alebo vo vrecku, napríklad v špeciálnych vreckách na zmrazovanie potravín. To isté platí aj o rožkoch. Zmrazené pečivo spotrebujte priebežne, neskladujte ho dlhšie ako mesiac. A nezabudnite: čerstvé pečivo zamrazujte vždy vychladnuté!


PARADAJKY skladujte v chlade pri teplote okolo 14 °C alebo pri izbovej teplote. V chladničke rýchlo strácajú svoju arómu a chuť. Neprospieva im uloženie vedľa ovocia a zeleniny, ktoré produkujú etylén (napr. jablká či broskyne).

PARADAJKY skladujte v chlade pri teplote okolo 14 °C alebo pri izbovej teplote. V chladničke rýchlo strácajú svoju arómu a chuť. Neprospieva im uloženie vedľa ovocia a zeleniny, ktoré produkujú etylén (napr. jablká či broskyne).
isifa/shutterstock

PARADAJKY skladujte v chlade pri teplote okolo 14 °C alebo pri izbovej teplote. V chladničke rýchlo strácajú svoju arómu a chuť. Neprospieva im uloženie vedľa ovocia a zeleniny, ktoré produkujú etylén (napr. jablká či broskyne).


MRKVA A KOREŇOVÁ ZELENINA vyžaduje chlad a nižšiu vlhkosť vzduchu. Preto jej pri krátkodobom skladovaní odkrojte listy a stonky, vložte ju do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky. Mrkvu sa neodporúča ukladať vedľa ovocia s veľkým množstvom etylénu, inak zhorkne.

MRKVA A KOREŇOVÁ ZELENINA vyžaduje chlad a nižšiu vlhkosť vzduchu. Preto jej pri krátkodobom skladovaní odkrojte listy a stonky, vložte ju do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky. Mrkvu sa neodporúča ukladať vedľa ovocia s veľkým množstvom etylénu, inak zhorkne.
isifa/shutterstock

MRKVA A KOREŇOVÁ ZELENINA vyžaduje chlad a nižšiu vlhkosť vzduchu. Preto jej pri krátkodobom skladovaní odkrojte listy a stonky, vložte ju do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky. Mrkvu sa neodporúča ukladať vedľa ovocia s veľkým množstvom etylénu, inak zhorkne.


VAJCIA Máte vo zvyku ukladať vajíčka do chladničky v pôvodnom kartónovom obale z obchodu? Tento obal môže byť zdrojom množstva mikroorganizmov. Lepšie je preložiť vajíčka do pripravených stojanov v chladničke užším koncom smerom nadol – tu majú pevnejšiu škrupinku. A nezabudnite: kartónový obal od vajíčok patrí do zmiešaného odpadu,  nie do papiera!

VAJCIA Máte vo zvyku ukladať vajíčka do chladničky v pôvodnom kartónovom obale z obchodu? Tento obal môže byť zdrojom množstva mikroorganizmov. Lepšie je preložiť vajíčka do pripravených stojanov v chladničke užším koncom smerom nadol – tu majú pevnejšiu škrupinku. A nezabudnite: kartónový obal od vajíčok patrí do zmiešaného odpadu, nie do papiera!
isifa/shutterstock

VAJCIA Máte vo zvyku ukladať vajíčka do chladničky v pôvodnom kartónovom obale z obchodu? Tento obal môže byť zdrojom množstva mikroorganizmov. Lepšie je preložiť vajíčka do pripravených stojanov v chladničke užším koncom smerom nadol – tu majú pevnejšiu škrupinku. A nezabudnite: kartónový obal od vajíčok patrí do zmiešaného odpadu, nie do papiera!


Prečítajte si tiež:

26 tipov, ako ušetriť v kuchyni


ŠAMPIŇÓNY skladujte v chladničke v priedušnej nádobe či vo fólii v maximálne dvoch vrstvách pri teplote 0 až 6 °C. Dôležité je, aby sa nezaparovali, preto huby pred uložením do chladu neumývajte. Inak by mohlo dôjsť k tvorbe toxických látok.


HLÁVKOVÝ ŠALÁT Ak neplánujete spotrebovať hlávkový šalát v deň, keď ste ho kúpili, vybaľte ho a odrežte z neho hlúb. Rozložte ho na jednotlivé listy, tie vložte do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky.

HLÁVKOVÝ ŠALÁT Ak neplánujete spotrebovať hlávkový šalát v deň, keď ste ho kúpili, vybaľte ho a odrežte z neho hlúb. Rozložte ho na jednotlivé listy, tie vložte do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky.
isifa/shutterstock

HLÁVKOVÝ ŠALÁT Ak neplánujete spotrebovať hlávkový šalát v deň, keď ste ho kúpili, vybaľte ho a odrežte z neho hlúb. Rozložte ho na jednotlivé listy, tie vložte do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte ju do chladničky. 


SYRY Tvrdé syry skladujte v chlade a tme v chladničke pod poklopom alebo vo voskovanom papieri (nebaľte ich do plastovej fólie, ľahšie tak splesnivejú). Mäkké syry typu mozzarella vydržia vo svojom pôvodnom náleve najdlhšie a aromatické syry je najlepšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

SYRY Tvrdé syry skladujte v chlade a tme v chladničke pod poklopom alebo vo voskovanom papieri (nebaľte ich do plastovej fólie, ľahšie tak splesnivejú). Mäkké syry typu mozzarella vydržia vo svojom pôvodnom náleve najdlhšie a aromatické syry je najlepšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe.
isifa/shutterstock

SYRY Tvrdé syry skladujte v chlade a tme v chladničke pod poklopom alebo vo voskovanom papieri (nebaľte ich do plastovej fólie, ľahšie tak splesnivejú). Mäkké syry typu mozzarella vydržia vo svojom pôvodnom náleve najdlhšie a aromatické syry je najlepšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

ČERSTVÉ BYLINKY nedávajte do vody. Lepšie je skladovať ich v perforovanom plastovom vrecku v priehradke na zeleninu v chladničke. Šikovné je aj natrhať ich, vložiť do dózy a dať do mrazničky. Dobrý nápad je zamraziť si bylinky do ľadových kociek. 


Ak cesnak nespotrebujete ihneď, zaveste ho v priedušnom obale alebo vo zväzkoch na dobre vetrané, suché a chladné miesto.

Ak cesnak nespotrebujete ihneď, zaveste ho v priedušnom obale alebo vo zväzkoch na dobre vetrané, suché a chladné miesto.
isifa/shutterstock

tip

Ak cesnak nespotrebujete ihneď, zaveste ho v priedušnom obale alebo vo zväzkoch na dobre vetrané, suché a chladné miesto. 


Sklenené dózy s vrchnákom KORKEN, od 1,99 €, IKEA; plastové nádoby na suché potraviny 365+, od 1,49 €, IKEA; sklená fľaša so zátkou KORKEN, 1,49 €, IKEA

MÚKU A PODOBNÉ SYPKÉ POTRAVINY je dobré presypať z pôvodného obalu do uzatvárateľnej nádoby. Často sa v ňom totiž môžu vyskytovať zárodky škodcov, ktoré sa môžu rozšíriť a kontaminovať aj ostatné skladované potraviny. Navyše, v označených priesvitných nádobách získate väčší prehľad o uskladnených potravinách a budete vedieť, čo treba dokúpiť.
IKEA


Sklenené dózy s vrchnákom KORKEN, od 1,99 €, IKEA; plastové nádoby na suché potraviny 365+, od 1,49 €, IKEA; sklená fľaša so zátkou KORKEN, 1,49 €, IKEA

MÚKU A PODOBNÉ SYPKÉ POTRAVINY je dobré presypať z pôvodného obalu do uzatvárateľnej nádoby. Často sa v ňom totiž môžu vyskytovať zárodky škodcov, ktoré sa môžu rozšíriť a kontaminovať aj ostatné skladované potraviny. Navyše, v označených priesvitných nádobách získate väčší prehľad o uskladnených potravinách a budete vedieť, čo treba dokúpiť. 


Aj vy máte vo zvyku dávať citróny, pomaranče a mandarínky do chladničky? Aj keď na vzduchu rýchlejšie starnú, skladujte ich mimo chladničky, aby sa nepoškodili chladom. Aj preto sa neoplatí robiť si veľké zásoby. Rozkrojené plody skladujte na tanieriku v chladničke rezom nadol a rýchlo spotrebujte. Ďalším grifom je vytlačiť z nich šťavu, naliať ju do formičky na ľad a zamraziť.

Aj vy máte vo zvyku dávať citróny, pomaranče a mandarínky do chladničky? Aj keď na vzduchu rýchlejšie starnú, skladujte ich mimo chladničky, aby sa nepoškodili chladom. Aj preto sa neoplatí robiť si veľké zásoby. Rozkrojené plody skladujte na tanieriku v chladničke rezom nadol a rýchlo spotrebujte. Ďalším grifom je vytlačiť z nich šťavu, naliať ju do formičky na ľad a zamraziť.
isifa/shutterstock

Aj vy máte vo zvyku dávať citróny, pomaranče a mandarínky do chladničky? Aj keď na vzduchu rýchlejšie starnú, skladujte ich mimo chladničky, aby sa nepoškodili chladom. Aj preto sa neoplatí robiť si veľké zásoby. Rozkrojené plody skladujte na tanieriku v chladničke rezom nadol a rýchlo spotrebujte. Ďalším grifom je vytlačiť z nich šťavu, naliať ju do formičky na ľad a zamraziť. 

pripravila Martina Deríková podľa materiálov IKEA 
foto isifa/Shutterstock, IKEA
zdroj časopis Tvorivé bývanie 2/2016

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: potraviny
Zdieľať článok

Diskusia