Ako vyčistiť drevenú dosku na krájanie od baktérií a škvŕn? Stačia tieto jednoduché kroky
V kuchyni sú drevené dosky praktickým pomocníkom takmer pri každom varení, sekaní či krájaní. Samozrejme, môžete namietať, že existujú doštičky z rôznych materiálov, avšak práve drevené majú mnoho kladných vlastností, pre ktoré sa spomedzi ostatných materiálov považujú za najlepšiu možnosť. O drevo je však potrebné sa náležite starať. Ukážeme si preto spôsob, ako dosky na krájanie čistiť a udržiavať, aby vám dlho vydržali.
Pri kúpe drevenej dosky si vyberajte si podľa toho, čo na nej budete krájať, teda či to bude mäso, ryba, zelenina alebo chlieb. Veľkosť závisí aj od vašich osobných preferencií – malé dosky vám občas nepostačia a veľké sú ťažké a objemné. Akú veľkosť teda zvoliť? Ideálne miery dosky na krájanie sa pohybujú od 25×40 cm a vyššie.
Ako si vybrať kvalitnú drevenú dosku
Drevo je veľmi odolný materiál, a to sa ukazuje aj v prípade dosiek na krájanie. Pri rezaní síce dochádza k malým škrabancom a rezom, no tie sa časom dokážu sami zaceliť. Drevo je tiež baktericídne, čo oceníte z hľadiska hygieny. Pri použití drevenej dosky sa vám navyše netupia nože, a preto vám aj dlhšie vydržia.
Pri výbere dosky na krájanie berte do úvahy, z akého dreva pochádza. V obchode nájdete aj produkty z mäkkého dreva, ako je napríklad borovica či breza. Tie sa však ľahko rozpadávajú a absorbujú pachy aj vodu. Využitie však nájdu napríklad pri krájaní chleba.
Ak chcete staviť na kvalitnú dosku, poobzerajte sa po tvrdom dreve. Doska z dubu nepraská, nedochádza k jej deformácii ani absorbovaní pachov. Podobnou voľbou je aj akácia, z hľadiska ceny však patrí k drahším výrobkom. Lacnejšou alternatívou je prevedenie z masívneho dreva hevea, čiže kaučukovníka.
Alternatívne materiály
Vybrať si môžete aj bambusové dosky – sú rovnako praktické, vhodné aj ako dekorácia a nepoškrabú sa. Majú však aj jednu nevýhodu – bambus je bylina, a tak nemá masívne drevo. Dosky sú často vyrobené z tenkých pruhov, zlepených k sebe lepidlom obsahujúcim formaldehyd. Ten sa dokáže kumulovať v orgánoch a spôsobiť otravu. Zvážte tieto faktory pri samotnom výbere.
Pozor si dajte aj pri plastových doskách. Sú lacnejšou alternatívou k drevu a dajú sa ľahko udržiavať, avšak sa ukázalo, že na plaste ostane po použití viac baktérií ako na drevených doskách. Dôsledkom toho je aj nepríjemný zápach. Navyše plastová doska sa nikdy úplne nedezinfikuje a ostávajú na nej škrabance. Ďalším mínusom je uvoľňovanie plastových častíc pri krájaní a rezaní do samotných potravín.
Ako sa starať o dosky na krájanie
Aj pri doskách na krájanie platí, že ak sa o ne dobre postaráte, dlho vám vydržia. Navyše tým môžete predchádzať chorobám z baktérií, ktoré sa na ich povrchu hromadia. Existuje niekoľko pravidiel, ako s doskami správne zaobchádzať:
1. Dosky dlho nenamáčajte
Drevenú dosku umývajte iba ručne, v žiadnom prípade ju nevkladajte do umývačky riadu. Po jemnom umytí ju utrite a nechajte uschnúť. Vyhýbajte sa aj dlhému sušeniu, ktoré môže za vznik prasklín. Dosku najlepšie postavte do zvislej polohy, aby voda stekala rovnomerne a potom ju utrite do sucha.
2. Natrite ju olejom alebo voskom
Na to, aby doska vydržala čo najdlhšie, je potrebné ju pravidelne natrieť olejom. Dobrou voľbou je kokosový olej, má totiž antibakteriálne vlastnosti. Taktiež môžete použiť včelí vosk. Obe vedia obnoviť vlhkosť a lesk dreva a tiež vytvoriť ochrannú bariéru proti vode či škvrnám. Olej alebo vosk votrite do doštičky pomocou handričky alebo papierovej utierky a zvyšok utrite.
3. Správne ju skladujte
Ak dosku na krájanie práve nepoužívate, skladujte ju na suchom a chladnom mieste. Nikdy však na ňu neklaďte iné predmety a ani ju nenechávajte na kuchynskej linke, prípadne na inom povrchu v horizontálnej polohe. Doska tak zachytí vlhkosť a rozvinie sa v nej pleseň. Radšej ju postavte zvislo, alebo ju zaveste na háčik.
4. Odstráňte pachy a škvrny
Jednou z nevýhod dreveného povrchu dosky je absorpcia pachov. Tomu pomôže zabrániť pravidelné posypanie sódou bikarbónou. Ak sa vyskytnú okrem pachov aj škvrny, použite hrubú morskú soľ. Nasypte ju na dosku a nechajte cez noc pôsobiť. Na druhý deň dosku umyte a vysušte.
5. Opravujte praskliny
Ak sa na doske predsa vyskytnú praskliny, trhliny alebo hlboké škrabance, nečakajte a opravte ich čo najskôr. Na opravu drobných defektov môžete použiť lepidlo na drevo (praskliny, trhliny), brúsny papier alebo minerálny olej.
6. Umyte ich po každom použití
Ak sa chcete vyhnúť bakteriálnej nákaze (napr. salmonelou alebo e.coli), dosku vyčistite po každom použití. Obzvlášť to platí v prípade, ak na nej krájate surové mäso alebo ryby. Umyte ju špongiou a saponátom, opláchnite vodou a nechajte vysušiť. Tiež ju pravidelne – aspoň raz týždenne – dezinfikujte.
Ako vyčistiť drevené dosky na krájanie?
Dostávame sa k samotnému čisteniu. Je jednoduché a väčšinu z prostriedkov máte pravdepodobne poruke.
Budeme potrebovať:
- saponát na riad
- špongiu
- sódu bikarbónu
- ocot, najlepšie biely (je účinnejší)
- citrón
- peroxid vodíka (voliteľný)
Postup:
Čistenie
Na pravidelné čistenie stačí, keď drevenú dosku jemne umyjeme saponátom a špongiou. Vyhnite sa agresívnym čističom, ktoré by mohli drevo definitívne poškodiť.
Dezinfekcia
Tu máte na výber z niekoľkých možností dezinfekčných prostriedkov: jedlá sóda, ocot, citrón alebo peroxid vodíka.
Ak chcete dezinfikovať pomocou sódy, nasypte dostatočné množstvo na dosku a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom vezmite polovicu citróna a vydrhnite dosku ešte ním. Kyslosť citrónovej šťavy spôsobí zánik baktérií na povrchu a tiež zlikvidujete pachy, ktoré sa na ňom nahromadili. Po použití citróna sa škvrny z dosky zosvetlia a drevo sa rozjasnení. Hodí sa to najmä pri znečistení dosky zeleninou alebo ovocnými šťavami.
Pri destilovanom bielom octe ho jednoducho nastriekajte na povrch a utrite do sucha. Jeho kyslosť je podobná ako pri citróne a tiež zabíja baktérie aj pachy.
Na dezinfekciu peroxidom vodíka použite jeho trojpercentnú koncentráciu. Nastriekajte ho na dosku, nechajte pôsobiť a opláchnite. Peroxid zabíja baktérie tým, že rozbije ich bunkovú stenu. Pri použití šumí.
Sušenie
Po čistení, ako aj dezinfekcii dosku dôkladne vysušte handričkou alebo papierovou utierkou. Postavte ju do zvislej polohy a nechajte uschnúť. Pamätajte si aj ďalšie rady spojené s používaním dosky a jej údržbou, a pravidelne ich aplikujte aj vo vašej domácnosti.
Text: Natália Turcovská
Foto: iStock