Ako zbaviť drevené varechy od zápachu a škvŕn od jedla? Stačí pár surovín a tieto jednoduché kroky
Drevená vareška je dlhodobou stálicou vo vybavení každej, dokonca aj modernej kuchyne. Je skladná, odolná a spoľahlivá. Na rozdiel od kovových lyžíc sa počas varenia príliš nezahrieva a nepoškriabe ani panvice, ani hrnce.
Napriek týmto pozitívnym vlastnostiam sa dokážu drevené varechy ľahšie zafarbiť a tiež absorbujú rozličné chute a vône pochádzajúce z jedla. Aj preto sa môže zdať ich čistenie a údržba pomerne náročne. Tieto problémy a však dajú pomerne ľahko vyriešiť
Zatočte jednoducho so škvrnami a zápachom
Ak sa vám po varení karí, paradajkovej omáčky či černicového džemu varešky zafarbili, v prvom kroku ich umyte bežným spôsobom pomocou jemného saponátu a teplej vody. Ak zafarbenie pretrváva, nasypte na varešku soľ (môže byť aj hrubozrnná) a jej povrch vydrhnite rozpoleným citrónom. Citrónovú šťavu nechajte ešte 5 – 10 minút pôsobiť a na záver varechu opláchnite vodou a nechajte vysušiť. Zmes pôsobí na škvrny ako zmizík a citrón sa sviežou vôňou postará aj o nežiaduce pachy.
Naša rada
Ak by varechy ostali aj ďalej zafarbené, neznamená to, že sú stále špinavé. Výrazné škvrny od paradajkovej omáčky či kurkumy časom vyblednú aj sami. Ak chcete proces trocha urýchliť, nechajte ich na slnečnom svetle, ktoré sa postará o rýchlejšie blednutie.
V prípade naozaj odolných škvŕn môže byť voľbou aj brúsenie. Najprv vezmite brúsny papier – začnite hrubou zrnitosťou a prepracujte sa až k tej najjemnejšej, dokým nebude mať varecha opäť hladký povrch. Po brúsení drevo opláchnite a na záver ošetrite olejom. Tento postup môžete použiť aj v prípade, ak je povrch variech už drsný, prípadne sa z dreva začnú oddeľovať vlákna a pôsobiť rozstrapkane.
Ako sa zbaviť zápachu?
Máte na vareškách pretrvávajúci zápach, ktorý nechce odísť? Zmiešajte jednu polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a jednu lyžicu vody, touto zmesou varešku vydrhnite a nechajte pôsobiť asi 10 minút. Na záver ju dobre opláchnite a vysušte.
Ak zápach pretrváva, vyskúšajte do pasty zo sódy bikarbóny a vody doplniť trochu citrónovej šťavy.
Čo pomôže proti zvyškom jedla?
Nedarí sa vám zbaviť nepoddajných zvyškov jedla, ktoré sa od varechy nedajú odlepiť? Na pomoc si prizvite biely ocot, ktorý v pomere 1:1 zmiešajte s vodou. Naneste na varechu, ktorú dôkladne očistite, opláchnite vodou a vysušte. V prípade silného znečistenia ponorte varechy do roztoku na 5 – 10 minút.
Hĺbkové čistenie
Raz za čas je potrebné dopriať dreveným vareškám hĺbkovú očistu. Zmiešajte v mise jeden diel bieleho octu a jeden diel teplej vody. Prípadne môžete miesto octu použiť aj peroxid vodíka. Varechy ponorte do roztoku a nechajte ich namočené asi 20 minút.
Ak znečistenie pretrváva, prisypte k roztoku pár lyžíc jedlej sódy a varechy nechajte namočené ešte ďalších 10 minút. Po uplynutí tejto doby varechy z misy vyberte, opláchnite vo vode a nechajte vysušiť. Tento postup hĺbkovo čistí, dezinfikuje a pohlcuje aj nechcené pachy.
Prečo vyváranie radšej dvakrát zvážte?
Viaceré videonávody odporúčajú varešky v rámci čistenia vyvárať v horúcej vode, no týmito radami sa radšej neinšpirujte. Hoci sa môže zdať, že varešky sa takto zbavujú nečistôt, mastnoty a prilepených zvyškov, vysoká teplota vody zároveň pôsobí na drevo deštrukčne – deformuje ho, oslabuje a zbavuje prirodzených olejov. Kuchynské náradie sa preto rýchlejšie rozpadne.
Zásady správnej údržby
- Špinavé varechy umývajte ručne a ihneď po použití, najneskôr do 30 minút.
- Na bežné umývanie používajte teplú vodu a jemný saponát. Nezabúdajte pri tom ani na ťažšie dostupné zárezy či záhyby.
- Varešky nikdy nedávajte do umývačky riadu ani ich nenechávajte dlho namočené vo vode.
- Ak chcete dosiahnuť dlhšiu životnosť drevených varešiek, raz mesačne ich olejujte. Najlepšie je použiť minerálny olej, ktorý je bez zápachu, nepoškodí farbu a dlho vydrží. Pomôcť vie aj včelí vosk. Olej alebo vosk naneste na varechu pomocou handričky a votrite ho do dreva.
- Drevené varechy je potrebné vymeniť zakaždým, keď sa na nich objavia trhliny alebo praskliny, kde sa zhromažďuje jedlo, a tým pádom aj baktérie.
- Ak chcete, aby vaše drevené varešky vydržali skutočne dlho, poobzerajte sa namiesto bambusu a mäkkého dreva po tvrdom dreve, ako je napríklad dub, buk, orech, javor, jelša, čerešňa alebo breza.
- Vo všeobecnosti však platí, že ak sa o varechu pravidelne staráte a olejujete ju, mala by vám vydržať desiatky rokov.
Text: Natália Turcovská
Foto: iStock