Zdroj: iStock

Ako vyčistiť drevenú dosku na krájanie od baktérií a škvŕn? Stačia tieto jednoduché kroky

04. 11. 2023
Zdieľať

V kuchyni sú drevené dosky praktickým pomocníkom takmer pri každom varení, sekaní či krájaní. Samozrejme, môžete namietať, že existujú doštičky z rôznych materiálov, avšak práve drevené majú mnoho kladných vlastností, pre ktoré sa spomedzi ostatných materiálov považujú za najlepšiu možnosť. O drevo je však potrebné sa náležite starať. Ukážeme si preto spôsob, ako dosky na krájanie čistiť a udržiavať, aby vám dlho vydržali.

Pri kúpe drevenej dosky si vyberajte si podľa toho, čo na nej budete krájať, teda či to bude mäso, ryba, zelenina alebo chlieb. Veľkosť závisí aj od vašich osobných preferencií – malé dosky vám občas nepostačia a veľké sú ťažké a objemné. Akú veľkosť teda zvoliť? Ideálne miery dosky na krájanie sa pohybujú od 25×40 cm a vyššie.

Ako si vybrať kvalitnú drevenú dosku

Drevo je veľmi odolný materiál, a to sa ukazuje aj v prípade dosiek na krájanie. Pri rezaní síce dochádza k malým škrabancom a rezom, no tie sa časom dokážu sami zaceliť. Drevo je tiež baktericídne, čo oceníte z hľadiska hygieny. Pri použití drevenej dosky sa vám navyše netupia nože, a preto vám aj dlhšie vydržia.

Prečítajte si tiež
10 najväčších chýb, ktoré robia Slováci vo svojich kuchyniach. Riešenia sú často veľmi jednoduché

Pri výbere dosky na krájanie berte do úvahy, z akého dreva pochádza. V obchode nájdete aj produkty z mäkkého dreva, ako je napríklad borovica či breza. Tie sa však ľahko rozpadávajú a absorbujú pachy aj vodu. Využitie však nájdu napríklad pri krájaní chleba.

Ak chcete staviť na kvalitnú dosku, poobzerajte sa po tvrdom dreve. Doska z dubu nepraská, nedochádza k jej deformácii ani absorbovaní pachov. Podobnou voľbou je aj akácia, z hľadiska ceny však patrí k drahším výrobkom. Lacnejšou alternatívou je prevedenie z masívneho dreva hevea, čiže kaučukovníka.

Nakrájaný chlieb na drevenej doske.

Dosku z mäkkého dreva oceníte napríklad pri krájaní chleba. Zdroj: iStock

Alternatívne materiály

Vybrať si môžete aj bambusové dosky – sú rovnako praktické, vhodné aj ako dekorácia a nepoškrabú sa. Majú však aj jednu nevýhodu – bambus je bylina, a tak nemá masívne drevo. Dosky sú často vyrobené z tenkých pruhov, zlepených k sebe lepidlom obsahujúcim formaldehyd. Ten sa dokáže kumulovať v orgánoch a spôsobiť otravu. Zvážte tieto faktory pri samotnom výbere.

Prečítajte si tiež
7 dôležitých zásad, ako navrhnúť praktickú kuchyňu

Pozor si dajte aj pri plastových doskách. Sú lacnejšou alternatívou k drevu a dajú sa ľahko udržiavať, avšak sa ukázalo, že na plaste ostane po použití viac baktérií ako na drevených doskách. Dôsledkom toho je aj nepríjemný zápach. Navyše plastová doska sa nikdy úplne nedezinfikuje a ostávajú na nej škrabance. Ďalším mínusom je uvoľňovanie plastových častíc pri krájaní a rezaní do samotných potravín.

Žena krája zeleninu na plastovej doske.

Na plastových doskách na krájanie zostáva viac baktérií ako na drevených, navyše sa pri jej používaní môžu do jedla uvoľňovať plastové mikročastice. Zdroj: iStock

Ako sa starať o dosky na krájanie

Aj pri doskách na krájanie platí, že ak sa o ne dobre postaráte, dlho vám vydržia. Navyše tým môžete predchádzať chorobám z baktérií, ktoré sa na ich povrchu hromadia. Existuje niekoľko pravidiel, ako s doskami správne zaobchádzať:

Prečítajte si tiež
Ako ochrániť drevo na terase či v záhrade?

1. Dosky dlho nenamáčajte

Drevenú dosku umývajte iba ručne, v žiadnom prípade ju nevkladajte do umývačky riadu. Po jemnom umytí ju utrite a nechajte uschnúť. Vyhýbajte sa aj dlhému sušeniu, ktoré môže za vznik prasklín. Dosku najlepšie postavte do zvislej polohy, aby voda stekala rovnomerne a potom ju utrite do sucha.

2. Natrite ju olejom alebo voskom

Na to, aby doska vydržala čo najdlhšie, je potrebné ju pravidelne natrieť olejom. Dobrou voľbou je kokosový olej, má totiž antibakteriálne vlastnosti. Taktiež môžete použiť včelí vosk. Obe vedia obnoviť vlhkosť a lesk dreva a tiež vytvoriť ochrannú bariéru proti vode či škvrnám. Olej alebo vosk votrite do doštičky pomocou handričky alebo papierovej utierky a zvyšok utrite.

Natieranie drevenej dosky na krájanie včelím voskom.

Ošetrenie včelím voskom predĺži životnosť doštičky. Zdroj: iStock

3. Správne ju skladujte

Ak dosku na krájanie práve nepoužívate, skladujte ju na suchom a chladnom mieste. Nikdy však na ňu neklaďte iné predmety a ani ju nenechávajte na kuchynskej linke, prípadne na inom povrchu v horizontálnej polohe. Doska tak zachytí vlhkosť a rozvinie sa v nej pleseň. Radšej ju postavte zvislo, alebo ju zaveste na háčik.

4. Odstráňte pachy a škvrny

Jednou z nevýhod dreveného povrchu dosky je absorpcia pachov. Tomu pomôže zabrániť pravidelné posypanie sódou bikarbónou. Ak sa vyskytnú okrem pachov aj škvrny, použite hrubú morskú soľ. Nasypte ju na dosku a nechajte cez noc pôsobiť. Na druhý deň dosku umyte a vysušte.

Prečítajte si tiež
Pracovná doska v kuchyni znesie všetko, najmä poriadok. Akým chybám sa vyhnúť, aby ste si ho udržali?

5. Opravujte praskliny

Ak sa na doske predsa vyskytnú praskliny, trhliny alebo hlboké škrabance, nečakajte a opravte ich čo najskôr. Na opravu drobných defektov môžete použiť lepidlo na drevo (praskliny, trhliny), brúsny papier alebo minerálny olej.

6. Umyte ich po každom použití

Ak sa chcete vyhnúť bakteriálnej nákaze (napr. salmonelou alebo e.coli), dosku vyčistite po každom použití. Obzvlášť to platí v prípade, ak na nej krájate surové mäso alebo ryby. Umyte ju špongiou a saponátom, opláchnite vodou a nechajte vysušiť. Tiež ju pravidelne – aspoň raz týždenne – dezinfikujte.

Umývanie drevenej dosky vodou a saponátom.

Pri čistení dosky začnite najprv teplou vodou a saponátom na riad. Zdroj: iStock

Ako vyčistiť drevené dosky na krájanie?

Dostávame sa k samotnému čisteniu. Je jednoduché a väčšinu z prostriedkov máte pravdepodobne poruke.

Budeme potrebovať:

  • saponát na riad
  • špongiu
  • sódu bikarbónu
  • ocot, najlepšie biely (je účinnejší)
  • citrón
  • peroxid vodíka (voliteľný)

Postup:

Čistenie

Na pravidelné čistenie stačí, keď drevenú dosku jemne umyjeme saponátom a špongiou. Vyhnite sa agresívnym čističom, ktoré by mohli drevo definitívne poškodiť.

Dezinfekcia

Tu máte na výber z niekoľkých možností dezinfekčných prostriedkov: jedlá sóda, ocot, citrón alebo peroxid vodíka.

Ak chcete dezinfikovať pomocou sódy, nasypte dostatočné množstvo na dosku a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom vezmite polovicu citróna a vydrhnite dosku ešte ním. Kyslosť citrónovej šťavy spôsobí zánik baktérií na povrchu a tiež zlikvidujete pachy, ktoré sa na ňom nahromadili. Po použití citróna sa škvrny z dosky zosvetlia a drevo sa rozjasnení. Hodí sa to najmä pri znečistení dosky zeleninou alebo ovocnými šťavami.

Prečítajte si tiež
Na čistenie a dezinfekciu domácnosti stačí ocot. Je to fakt alebo mýtus? Čo na to odborníci?

Pri destilovanom bielom octe ho jednoducho nastriekajte na povrch a utrite do sucha. Jeho kyslosť  je podobná ako pri citróne a tiež zabíja baktérie aj pachy.

Na dezinfekciu peroxidom vodíka použite jeho trojpercentnú koncentráciu. Nastriekajte ho na dosku, nechajte pôsobiť a opláchnite. Peroxid zabíja baktérie tým, že rozbije ich bunkovú stenu. Pri použití šumí.

Pomôcky na čistenie – citrón a soľ na drevenej doske.

Pomocníkov na čistenie nájdete v kuchyni. Zdroj: iStock

Sušenie

Po čistení, ako aj dezinfekcii dosku dôkladne vysušte handričkou alebo papierovou utierkou. Postavte ju do zvislej polohy a nechajte uschnúť. Pamätajte si aj ďalšie rady spojené s používaním dosky a jej údržbou, a pravidelne ich aplikujte aj vo vašej domácnosti.

Text: Natália Turcovská
Foto: iStock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: čistenie kuchyne drevo ako nové kuchynský riad
Zdieľať článok
Martin Čurda radí: V ktorých oblastiach Slovenska úspešne dopestujeme brusnice?Záhrada

Martin Čurda radí: V ktorých oblastiach Slovenska úspešne dopestujeme brusnice?

Praktický postup, ako rozmraziť mrazničku bez veľkej námahy a dlhého čakaniaUrob si sám

Praktický postup, ako rozmraziť mrazničku bez veľkej námahy a dlhého čakania

Aký význam má pre stavebníka Blower Door test?Dom z tehly

Aký význam má pre stavebníka Blower Door test?

Prečo je dobré rezať vinič v zime a ako správne postupovaťUrob si sám

Prečo je dobré rezať vinič v zime a ako správne postupovať

Diskusia