Pravidlá zvyčajne obmedzujú, ale v prípade kuchyne je to práve naopak. Sú nevyhnutné na to, aby sa v nej zabezpečil plynulý chod a všetci členovia domácnosti ju mohli pohodlne využívať.
Správne rozvrhnutie
Základom dobrého fungovania kuchyne je jej správne rozvrhnutie, ktoré vychádza zo samotného postupu prípravy jedla. Prinesiete nákup, odložíte ho na pracovnú plochu a uložíte do chladničky alebo komory. Varenie sa začína umývaním a čistením potravín, ktoré sa následne spracúvajú a tepelne upravujú. Na základe týchto činností možno kuchyňu rozdeliť na niekoľko zón – zónu umývania, varenia, prípravnú zónu a zónu odkladania a uskladnenia. Aby bol pohyb medzi nimi pohodlný a plynulý, súčet ich spojovacích strán by nemal presiahnuť 6,5 m. Dôležité je aj výškové členenie jednotlivých zón tak, aby tu nevznikali zbytočné obmedzenia.
Osvetlenie kuchyne by malo tvoriť premyslený systém. Nad pracovnú dosku zvoľte výkonné bodové svietidlo, varnú dosku zase dobre osvieti svetlo zabudované do digestora a zabúdať netreba ani na centrálne osvetlenie. Nad jedálenský stôl môžete použiť efektné lustre, napríklad od značky Gie El, ktoré kúpite na www.bonami.sk. www.bonami.sk
Osvetlenie kuchyne by malo tvoriť premyslený systém. Nad pracovnú dosku zvoľte výkonné bodové svietidlo, varnú dosku zase dobre osvieti svetlo zabudované do digestora a zabúdať netreba ani na centrálne osvetlenie. Nad jedálenský stôl môžete použiť efektné lustre, napríklad od značky Gie El, ktoré kúpite na www.bonami.sk.
{R1}
Zóna umývania
Centrom umývacej zóny je drez, ktorý je najviac využívaným miestom v kuchyni. Voda a umývanie sú potrebné pri všetkých činnostiach spojených s varením, a preto sa pri dreze trávi väčšina času. Aby ste sa nemuseli neustále neprirodzene zohýbať, je veľmi dôležitá najmä jeho výška. Ideálne je, ak je drez umiestnený vo výške 5 cm nad úrovňou zohnutej ruky mierne nad pásom. Umývacia zóna je preto najvyššie položeným pracovným priestorom (od 85 do 106 cm), pričom jej rovina sa počíta od dna drezu. Do zóny umývania patrí aj umývačka riadu, odkladacia plocha na riad, priestor na odpadový kôš, čistiace a umývacie prostriedky, ako aj drvič odpadu.
Závesné lišty, tyče a koše sú obľúbeným odkladacím priestorom a možno ich osadiť takmer po celej dĺžke kuchynskej linky. Poslúžia na odloženie kuchynského náradia, koreničiek, dosiek na krájanie, chňapiek i kuchárskych kníh. Decodom
Závesné lišty, tyče a koše sú obľúbeným odkladacím priestorom a možno ich osadiť takmer po celej dĺžke kuchynskej linky. Poslúžia na odloženie kuchynského náradia, koreničiek, dosiek na krájanie, chňapiek i kuchárskych kníh.
Do malých kuchýň postačí aj menší zabudovaný drez, ktorý nezaberie veľa miesta. Čo sa týka materiálov, stále sú veľmi obľúbené drezy z nehrdzavejúcej ocele, ktorých povrch je odolný proti nečistotám aj vysokým teplotám. IKEA a.s.
Do malých kuchýň postačí aj menší zabudovaný drez, ktorý nezaberie veľa miesta. Čo sa týka materiálov, stále sú veľmi obľúbené drezy z nehrdzavejúcej ocele, ktorých povrch je odolný proti nečistotám aj vysokým teplotám.
Kuchynský ostrov môže poslúžiť, okrem iného, aj ako umývacie centrum. Aby sa dalo okolo neho pohodlne pohybovať, mal by byť od protiľahlých stien vzdialený aspoň 120 cm. Franke
Typy kuchýň podľa tvaru
Lineárna – umiestnená pozdĺž jednej steny
Paralelná – dve zostavy umiestnené oproti sebe
Rohová v tvare L – umiestnená v rohu v tvare písmena L
Rohová v tvare U – umiestnená v rohu v tvare písmena U
Polostrovná – zostava s pridaným ramenom v otvorenom priestore v tvare písmena T alebo G
S pracovným ostrovom
Kuchyňa v tvare L je veľmi populárne a mimoriadne praktické riešenie – umožňuje rozmiestnenie elektrospotrebičov po oboch stranách. Možno ju doplniť jedálenským stolom, prípadne kuchynským ostrovom. Oceníte ju aj v otvorených priestoroch, v rámci ktorých sa spája s obývacou izbou. Decodom
Zóna prípravy a zóna odkladania
Spojovacím prvkom kuchynských zón je prípravná zóna. Ideálne je, ak sa nachádza po oboch stranách umývacej a varnej zóny v šírke aspoň 60 cm. Na pohodlnú prípravu jedla by mala byť výška pracovnej plochy 86 až 92 cm. Odkladací priestor zaberá v kuchyni najväčší priestor, preto je dôležitá jeho systematická organizácia. Najčastejšie používané predmety a potraviny by mali byť uložené v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch pod pracovnou doskou, resp. v prvej úrovni horných skriniek. Menej potrebné predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň, tie najmenej používané zase do najvyššej alebo do najnižšej úrovne horných, prípadne spodných skriniek.
Otváranie horných skriniek pomocou výklopných dvierok je vhodné najmä do malých kuchýň. Jednotlivé poličky sa dajú ľahko prispôsobiť výške porcelánu či skla. Hanák
Lineárna kuchyňa je základným typom usporiadania pozdĺž jednej steny. Je vhodná najmä do dlhých úzkych miestností (ideálna dĺžka je aspoň 3 m). Riešenie bez spodného sokla oceníte najmä pri čistení podlahy. Next125
Plynulý chod v paralelnej kuchyni dosiahnete zabezpečením dostatočnej šírky – aspoň 1,2 m od protiľahlej strany, vďaka čomu môžete bez problémov prechádzať aj okolo otvorenej umývačky riadu. Hotpoint
Plynulý chod v paralelnej kuchyni dosiahnete zabezpečením dostatočnej šírky – aspoň 1,2 m od protiľahlej strany, vďaka čomu môžete bez problémov prechádzať aj okolo otvorenej umývačky riadu.
Kuchyňa v tvare U poskytne maximálny priestor s množstvom úložných možností. V prípade menších kuchýň je potrebné, aby sa dodržala vzdialenosť medzi protiľahlými stenami minimálne 2 m. Veneta cucine
Kuchyňa v tvare U poskytne maximálny priestor s množstvom úložných možností. V prípade menších kuchýň je potrebné, aby sa dodržala vzdialenosť medzi protiľahlými stenami minimálne 2 m.
Zóna varenia
Varná zóna by mala byť situovaná v blízkosti drezu a odkladacej plochy. Jej súčasťou je varná doska a rúra, ktoré môžu byť zabudované alebo voľne stojace (v ponuke nájdete rôzne moderné riešenia). Aby ste mohli pohodlne kontrolovať priebeh varenia, mala by sa varná plocha nachádzať vo výške 75 – 87 cm. Vhodné je mať po oboch jej stranách odkladací priestor široký aspoň 40 cm. Zónu varenia neumiestňujte do rohov kuchyne. Ak je to nevyhnutné, odstup od steny musí byť aspoň 20 cm. Varnú zónu dopĺňa odsávač pár, ktorý odstraňuje vodnú paru i zápach a predchádza aj usádzaniu mastnoty na skrinkách. Pri jeho osádzaní je potrebné dodržať vzdialenosť medzi ním a varnou doskou aspoň 65 cm, v prípade plynovej až 75 cm.
Doska na krájanie zabudovaná priamo do varného ostrova predstavuje mimoriadne praktické riešenie, dosku máte hneď na dosah. Team7
Varné centrum nemusí tvoriť len klasická kombinácia varnej dosky a rúry. Tí náročnejší isto ocenia CombiSet od spoločnosti Miele, ktorý pozostáva z indukčnej varnej dosky a tepanu Yaki so stredovým odsávačom pár. Ideálny je aj do malých kuchýň. Miele
Úložný priestor pod varnou doskou je ideálny na odkladanie pomôcok nevyhnutných najmä pri tepelnej príprave. Okrem hrncov a panvíc sem môžete umiestniť trvanlivé potraviny, ale aj rôzne dochucovadlá. Pedini
Japonské nože od značky MAC sa vyznačujú vysokou kvalitou a presnosťou. Trojdielna súprava obsahuje nôž šéfkuchára (dĺžka 21 cm), kuchynský nôž (dĺžka 12,5 cm) a keramickú ocieľku na brúsenie. Dostupné na www.bellatavola.sk. BELLA Tavola
PRIPRAVILA MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 10/2016