Pravé linecké koláče, florentínky či švédske perníčky. Upečte si s nami drobné vianočné pečivo
Nepečte dokola to isté, ozvláštnite si Vianoce drobnosťami zo sveta – napríklad z Talianska, Rakúska či zo Švédska.
Pravé linecké koláčiky
Porcií: 36 ks, príprava 30 min plus chladenie
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky zmäknutého masla
- 1 šálka cukru
- 2 veľké vajcia, odstáte pri izbovej teplote
- 3 šálky univerzálnej múky
- 1 lyžica kakaa
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletých klinčekov
- 2 šálky mletých mandlí
- 6 polievkových lyžíc malinového džemu bez zrniečok (alebo marhuľového)
- 3 lyžice cukrárskeho cukru na ozdobu
Postup
- Vo veľkej miske mixujte maslo a cukor 5 až 7 minút, kým zmes nebude nadýchaná. Jedno po druhom pridajte vajcia, každé dobre vyšľahajte.
- Zmiešajte múku, kakao, soľ a korenie; všetko postupne pridajte do maslovej zmesi a premiešajte. 3. Pridajte mandle a na hodinu odložte do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 4 milimetre a pomúčenou formičkou v tvare kolieska vykrajujte koláčiky. Do polovice koliesok vykrojte malé koliesko aj uprostred – tie budú po zlepení navrchu.
- Vykrojené koláčiky uložte na nevymastený plech a pečte 10 až 12 minút alebo kým okraje nebudú zlatohnedé. Vyberte na mriežku a nechajte vychladnúť.
- Spodné časti koláčikov – teda plné kolieska – potrite 1/2 lyžičkou džemu. Vykrojené vrchné kolieska položte na džem a jemne zatlačte, aby sa prilepili. Hotové sušienky posypte cukrárskym cukrom.
Nutričné hodnoty
1 koláčik obsahuje: 161 kalórií, 9 g tuku (4 g nasýtených tukov), 28 mg cholesterolu, 82 mg sodíka, 17 g sacharidov (9 g cukrov, 1 g vlákniny), 3 g bielkovín.
Florentínky s orechmi a so sušeným ovocím
Porcií: 24 ks, príprava: 25 min, pečenie 10 min
Ingrediencie
- 6 lyžíc masla, nakrájaného na kocky
- 1/3 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky cukru
- 2 lyžice medu
- 1 šálka nakrájaných mandlí
- 1/2 šálky zmiešaného kandizovaného ovocia, nakrájaného najemno
- 1/4 šálky univerzálnej múky
- 3/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
- 2 polievkové lyžice smotany na šľahanie
Postup
- V hrnci zmiešajte maslo, mlieko, cukor a med. Zmes priveďte do úplného varu a odstráňte z tepla. 2. Do zmesi vmiešajte mandle a ovocie, postupne pridávajte múku.
- Lyžicou vrstvite cesto na vymastený a múkou vysypaný plech tak, aby kôpky boli asi 8 cm od seba, a rozotrite ho do tvaru kruhu.
- Pečte 6 až 9 minút pri teplote 180 °C, kým okraje jemne nezhnednú.
- Nechajte koláčiky minútu odstáť na plechu a potom ich opatrne preložte na papier na pečenie, aby vychladli.
- Polevu pripravíte z čokoládových lupienkov a smotany ohriatím v malom hrnci na miernom ohni. Každý koláčik ozdobte lyžicou polevy, a keď je čokoláda takmer stuhnutá, nakreslite vidličkou vlnovky. Uchovávajte v chladničke.
Nutričné hodnoty
1 koláčik obsahuje: 92 kalórií, 5 g tuku (1 g nasýteného tuku), 0 mg cholesterolu, 7 mg sodíka, 13 g sacharidov (10 g cukrov, 1 g vlákniny), 1 g bielkovín.
Švédske „pepparkakor“
Porcií: 36 ks, príprava:15 min plus chladenie, pečenie: 10 min/1 dávka
Ingrediencie na cesto
- 1 šálka zmäknutého masla
- 1 šálka cukru
- 1/2 šálky melasy
- 1 veľké vajce izbovej teploty
- 3 a 1/4 šálky univerzálnej múky
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 lyžica mletej škorice
- 2 lyžičky mletých klinčekov
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Na polevu
- 3 šálky cukrárskeho cukru
- 3/4 šálky stuženého tuku alebo masla
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3 až 5 lyžíc vody
Postup
- Vo veľkej miske miešajte maslo a cukor 5 až 7 minút, kým nevznikne nadýchaná zmes.
- Zašľahajte melasu a vajce.
- V inej miske premiešajte múku, zázvor, škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu a postupne zašľahajte do maslovej zmesi.
- Cesto rozdeľte na polovicu. Vytvarujte valčeky a nechajte hodinu vychladiť v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Na jemne pomúčenej ploche rozvaľkajte obe časti cesta na hrúbku približne 8 mm.
- Formičkami rôznych tvarov vykrajujte perníčky.
- Vykrojené perníky uložte zhruba 2,5 cm od seba na vymastené plechy na pečenie.
- Pečte 8 – 10 minút.
- Nechajte perníky dve minúty chladiť na plechu, potom ich opatrne vyberte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Na polevu zmiešajte cukor, tuk, vanilku a toľko vody, aby ste dosiahli želanú konzistenciu. Nakoniec perníčky ozdobte polevou a nechajte odstáť, aby uschla.
Nutričné hodnoty
1 perník obsahuje: 201 kalórií, 9 g tuku (4 g nasýtených tukov), 19 mg cholesterolu, 80 mg sodíka, 28 g sacharidov (19 g cukrov, 0 g vlákniny), 1 g bielkovín.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom