Tieto pravidlá o kuchyni by mal poznať každý! Naučte sa ich čo najskôr, ušetria vám nervy aj námahu
Mať dizajnovú kuchyňu je síce pekné, ale čo ak nedočiahnete na vrchné poličky a budete sa musieť zohýbať častejšie ako pri starej? Jedným z kľúčových princípov ergonómie je pracovný trojuholník, teda chladnička, drez a varná doska. Ako ho usporiadať, aby prinášal úžitok, nie starosti?
Podľa NKBA (National Kitchen & Bath Association) nemá súčet strán pracovného trojuholníka v kuchyni presiahnuť 7,9 m. Platí pritom, že jedna strana by nemala byť kratšia než 1,2 m ani dlhšia než 2,7 m. Každá zóna má mať priľahlú odkladaciu plochu, napríklad aspoň 38 cm pri chladničke či rúre. Trojuholník platí pre kuchyne v tvare L, U, I aj s ostrovom.
Zóna varenia
Ak máte trojuholník hotový, ďalšie zariadenie už budete plánovať skôr jedno po druhom. Umývačka riadu patrí čo najbližšie k drezu (ideálne do 1 m) a odpadkový kôš spravidla pod drez. Rúra s mikrovlnkou vo výške pásu alebo očí šetrí zohýbanie.
Pri plánovaní kuchyne si vopred premyslite, aké spotrebiče budete kupovať. Následne pre ne hľadajte najpraktickejšie umiestnenie. Pomôcť vám s tým môže bezplatný 3D plánovač od Möbelixu, ktorý vám z pohodlia domova cez webstránku vytvorí optimálny návrh kuchyne po zadaní jej pôdorysu.

Zóna prípravy
Medzi zónami majte dostatok miesta na ingrediencie a riad. Medzi drezom a varnou doskou vyhraďte plochu aspoň 90 cm na prípravu jedla.
Čo sa týka pracovnej dosky, bežná hĺbka je 60 cm, vyšší ľudia môžu zvoliť 70 cm. Umožňuje to pohodlný dosah ruky k zadnej hrane. Predná hrana má mierne prečnievať (1-2 cm) cez skrinky, aby voda nestekala na ich čelá.
Výšku dosky voľte podľa postavy, optimálne 10 až 15 cm pod úrovňou vášho ohnutého lakťa. Zaručí to vzpriamený postoj bez hrbenia. V praxi to znamená približne 82 cm pre osobu vysokú 160 cm, 86 cm pre 170 cm, 91 cm pre 180 cm a 94 cm pre 190 cm.
Moderné kuchyne často používajú výšku dosky okolo 90 až 93 cm namiesto starších štandardov 85 až 88 cm. Ak máte v kuchyni ostrovček, ponechajte aspoň 120 cm voľného priestoru od hlavného bloku kuchyne, aby vám zostal priestor na pohodlný pohyb dvoch osôb naraz.
Zóna skladovania
Časť na skladovanie potravín a kuchynských zariadení sa zvykne podceňovať. Nedovoľte, aby ste museli oleje, mlieka a múku skladovať pri svetroch, lebo kuchyňa bude už pri nasťahovaní plne obsadená.
Horné skrinky majú mať spodnú hranu vo výške okolo 135 cm, medzera medzi nimi a pracovnou doskou má byť 45 až 60 cm. Do najvyšších políc zvážte výklopné alebo posuvné systémy a namiesto klasických skriniek potravinárske alebo lekárenské. Ich hlavným princípom sú vyťahovacie police, kde jedným ťahom môžete vybrať viaceré zásuvky. Takéto dostatočné, prehľadné a ľahko prístupné priestory oceníte viac než funkciu samočistenia rúry.
Pri ťažkých predmetoch, ako hrnce, panvice či kuchynské spotrebiče, dbajte na dostatočnú nosnosť výsuvov. Kvalitné pojazdy majú nosnosť 30 kg pre bežné zásuvky a až 50+ kg pre robustné hlboké zásuvky. Vhodné je uložiť ich namiesto klasických políc do spodných skriniek s výsuvmi, kde budete všetok obsah zásuvky vidieť zhora. Odpadne vám nepríjemné zohýbanie sa a vyberanie vecí z tmavého rohu skrinky.

Kuchyňa na mieru
Pri navrhovaní kuchyne v rodinnom dome skombinujte ergonómiu, priestorové možnosti a svoje vlastné predstavy. Správne navrhnutá kuchyňa dokáže ušetriť až 60 percent času pri každodennej príprave jedál a zároveň znižovať fyzickú námahu pri práci.
Výsledkom bude nielen funkčné, ale aj pohodlné a bezpečné pracovisko. Kuchyne na mieru od Möbelixu dokážu premietnuť všetky uvedené zásady ergonómie do praxe a vytvoriť kuchyňu dokonale prispôsobenú vašej rodine.

Tip redakcie: Myslite dopredu
Kuchyňa sa navrhuje na desiatky rokov, preto sa oplatí myslieť na budúcnosť. Rátajte s tým, že spotrebiče sa časom vymenia, pribudne kávovar či väčšia chladnička. Pri plánovaní nechajte pár centimetrov rezervu, aby sa do priestoru dali osadiť aj novšie modely. Veľmi praktické je aj umiestniť dostatočný počet zásuviek a zásuvkových okruhov – neskôr ich už ťažko doplníte. A ešte jeden detail, ktorý oceníte denne: dobré osvetlenie pracovnej plochy. LED pás pod hornými skrinkami je lacný, úsporný a výrazne spríjemní varenie.
Text: Mário Šmýkal
Foto: Möbelix
Článok vznikol v spolupráci s firmou Möbelix.

























