Žiadne boľavé nohy a chrbát
Životný cyklus kuchyne trvá v priemere dvadsať rokov. Dvadsať rokov, počas ktorých sa zohýbate a naťahujete, pretože nemáte veci na správnom mieste. Dvadsať rokov, počas ktorých prekonáte denne v priemere 264 metrov, čiže dokopy vzdialenosť s dĺžkou 1 927 kilometrov, pretože dispozičné riešenie nezohľadňuje vaše potreby a návyky. Dvadsať rokov, počas ktorých vám pribúdajú nielen vrásky, ale aj bolesti chrbta, pretože kuchyňa nie je prispôsobená vašej postave. Toto všetko je, našťastie, minulosťou. Moderná a praktická kuchyňa spĺňa všetky ergonomické a funkčné požiadavky, ktoré vám uľahčia život a zabezpečia príjemné chvíle strávené pri varení.
Tvarujte a formujte ergonomickyMierkou pre vašu novú kuchyňu ste vy. Zbytočné „pochodovanie“ si môžete ušetriť správnym dispozičným riešením kuchyne. Dobre navrhnutá kuchyňa je rozdelená do piatich pracovných zón, usporiadaných v tomto poradí: dlhodobé zásoby, uskladňovanie, umývanie a čistenie, príprava a varenie/pečenie.
Tvar vašej budúcej kuchyne musí vychádzať z postupnosti pracovných zón a predovšetkým z dĺžky prechodov medzi jednotlivými zónami. Z tohto hľadiska sú líniové kuchyne nepraktické a kuchyňa v tvare písmena „L“ je na tom o niečo lepšie. Ideálny kuchynský tvar dosiahnete zalomením kuchynskej linky do tvaru písmena „U“ a „G“ alebo použitím tzv. ostrovčekovej dispozície. Kuchyne v tvare „U“ a „“G“ je možné umiestniť aj do tých najmenších priestorov.
Ostrovčeková kuchyňa sa uplatní iba v dostatočne veľkom priestorePatrí k najviac komunikatívnym dispozičným formám kuchýň, a preto je predurčená na spoločné alebo spoločenské varenie, keď v kruhu najbližších priateľov pripravujete a následne vychutnávate uvarené jedlo.
Všetko vychádza zo 60?V minulosti sa veľkosť kuchynskej linky odvodzovala od takpovediac (zaužívanej) základnej ergonomickej šírky 60 cm. Preto bežne v ponuke nájdete pracovnú dosku so šírkou 60 cm a spodné skrinky so šírkou, ktorá viac-menej zodpovedá väčším či menším násobkom 60 cm. Štandardná výška pracovnej dosky bola tiež odvodená od štandardnej výšky človeka a dosahovala približne 85 cm.
Keďže však do štandardu nezapadá každý človek, začala sa nielen výška pracovnej linky prispôsobovať priamo konečnému spotrebiteľovi a užívateľovi. Podľa súčasných ergonomických štúdií by mala byť pracovná plocha taká vysoká, aby stojaci človek mal pod zohnutým lakťom v pravom uhle vzdialenosť 15 cm od vrchnej plochy dosky.
Takže už žiadne boľavé nohy a chrbát
Dobre navrhnutá kuchyňa má v sebe spájať všetky dôležité plánovacie aspekty, od ergonómie počnúc a detailom končiac. Správna pracovná výška sa dosiahne vtedy, ak je chrbtica odľahčená od všetkých zbytočných zaťažení. Je rozdiel, či obsluhujete sporák, alebo čistíte zeleninu. Preto je pri návrhu novej kuchyne dôležitý nielen priebeh pracovných postupov, ale podstatná je aj otázka, ktoré predmety a ako používate najčastejšie, kde sú odložené ťažšie predmety a ako ľahko sú prístupné rukoväti dvierok z optimálnej pozície ľudskej postavy.Toto všetko zohľadňuje kuchynský koncept pod názvom „System130“, ktorý vychádza z rozmerov ľudskej postavy. Ponúka veľkú flexibilitu a tým spĺňa prísne požiadavky na ergonómiu. Umožňuje umiestniť jednotlivé pracovné plochy do presne určenej výšky podľa vás, čím sa zjednodušuje práca a zároveň šetrí chrbtica.
Princíp spočíva v rozdelení kuchynského nábytku na sekcie s výškou 13 cm. Vďaka možnosti poskladať kuchynskú skrinku z 5 alebo 6 sekcií získate rôzne výškové úrovne pracovnej dosky. Vo vhodnej kombinácii so soklom v štyroch rozdielnych výškach dosiahnete pracovnú plochu s úrovňou od 79 po 104 cm. Veľa vecí je možno v kuchyni urobiť pohodlnejšie posediačky. So správnou pracovnou výškou nie je žiadny problém. Vďaka teleskopickým vysúvacím systémom je pracovnú plochu možné prispôsobiť nielen akejkoľvek vysokej osobe, ale aj osobe sediacej.
Niečo treba dodržiavať stále
Aj keď sa v súčasnosti odvodzujú rozmery kuchynskej linky od výšky užívateľa, stále treba dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Napríklad v paralelnej dvojlíniovej kuchyni má byť vzdialenosť medzi spodnými, oproti sebe stojacimi skrinkami minimálne 120 cm.Medzi sporákom a drezom treba nechať aspoň 60 cm dlhú pracovnú plochu. Horné skrinky by mali byť umiestnené najmenej 50 cm nad pracovnou doskou. Voľná plocha na každej strane sporáka by tiež mala byť aspoň 50 cm.
Nie sú dvere ako dvereNajdôležitejším bodom v dobrej kuchyni sú odkladacie a skladovacie priestory, v ktorých „uschovávame“ rôzne predmety tak, aby boli podľa potreby ihneď poruke. Klasické spodné skrinky s dverami na závesoch však veľmi kuchyni na praktickosti nepridajú. Zásuvky a kontajnery na kolieskach sú v spodnej časti vhodnejšie a poskytujú pohodlie, prehľad a ľahký prístup.
Často používané zariadenia a nástroje v kuchyni by mali byť uskladnené v úrovni, ktorá sa nachádza medzi výškou kolien a oblasťou brucha. Podobne to platí aj o dvierkach klasických horných skriniek, ktoré nielenže pri otvorení zavadzajú, ale navyše môžu spôsobiť aj nepeknú hrču na hlave.
Ak teda neuprednostňujete „nebezpečnú“ kuchyňu plnú dvierok na závesoch alebo nepatríte k obdivovateľom poličkových a regálových kuchýň, mali by ste porozmýšľať nad dvierkami skladacími, výklopnými alebo zásuvnými. Skladacie dvierka stačí zľahka potiahnuť za úchytku, dvere sa otvoria a široké krídlo sa poskladá na polovice alebo tretiny, čo znamená viac voľného priestoru pre hlavu, pretože otvorené dvierka zaberajú menej priestoru ako tradičné. Výklopné kovanie ľahko a rýchlo vysunie dvierka smerom dohora, vďaka čomu získate úplný prehľad o obsahu skrinky a nič vám neprekáža pri pohybe pred skriňou. Kovanie zásuvných dvierok pohybuje dvernými krídlami v smere hore a dole alebo doprava a doľava. Zasunutím krídla pre ďalšie krídlo je zabezpečený ľahký prístup do skrinky, ako aj dostatok nerušeného priestoru pred skrinkou.
Tvorte skladovací priestorPočas dňa sa v kuchyni vykoná približne 360 rôznych úchopov, činností a prechodov. Ak chcete pri tejto dennej činnosti ušetriť trochu námahy alebo času, mali by ste porozmýšľať nad vhodným „strážcom“ poriadku. Už žiadne ďalšie „rámovanie“ vecí na podlahu, ale namiesto toho ergonomicky správne a pohodlne uložené a v každom momente pripravené hrnce, panvice, potraviny a kuchynské spotrebiče.
Prehľadné delenie a poriadok v skriniach pomôžu dotvoriť príjemnú atmosféru pri varení. Vysúvacie, výklopné alebo otočné systémy vám pomôžu prehľadne usporiadať hrnce i potraviny, dokonca aj s osvetlením. Veľmi nápomocné pri udržiavaní poriadku v kuchyni sú rôzne systémy uskladňovania, ktoré zabezpečia usporiadaný prehľad všetkých vecí. Patria sem napríklad deliace priečky do zásuviek, vysoké steny zásuviek, ktoré umožňujú naskladanie predmetov na seba.
OsvetlenieTéma osvetlenia by sa mala stať neoddeliteľnou súčasťou plánovania novej a predovšetkým ergonomickej kuchyne, pretože v kuchyni hrá svetlo veľmi dôležitú úlohu.
Osvetlenie pracovnej plochy je pri osvetľovaní kuchyne najdôležitejšie a nikdy by nemalo oslepovať a škodiť očiam. Bodové osvetlenie pracovnej dosky zapustené do spodnej časti horných skriniek alebo len jednoducho prichytené k „spodku“ skrinky ponúka optimálne, priame a oku lahodiace osvetlenie pracovnej plochy, varnej dosky a drezu. Rovnomerné osvetlenie pracovnej plochy zabezpečí „neónka“ zabudovaná pod horné skrinky.
Čo by nemalo chýbať v modernej ergonomickej kuchyni: 1. Rôzne výšky jednotlivých pracovných plôch. 2. Umiestnenie domácich spotrebičov do výšky očí. 3. Posuvné dvere na kuchynských skrinkách. 4. Vnútorné vybavenie zásuviek a skriniek. 5. Skrinka so zaťahovacou roletou, v ktorej môžete uschovať všetkých malých elektrických pomocníkov. 6. „Magic corner“ – vnútorný systém drôtených programov do rohových skriniek s osvetlením, ktorý vám zaručí 100 % využitie každého odkladacieho priestoru s maximálnym pohodlím pri ovládaní. 7. Výsuvný drôtený program do horných skriniek, vďaka ktorému máte poruke aj predmety uložené na najvyšších miestach. 8. Nohou ovládané pákové otváranie dvierok na spodnej skrinke s triedeným odpadom. 9. Zvukové tesnenie na skrinkách s otváracími dverami, ktoré zabezpečí tiché zatvorenie kuchynských dvierok. 10. Modul s elektrickými zásuvkami umiestnený priamo na pracovnej ploche, ktorý sa dá jednoduchým pohybom schovať. 11. Bezdotykové infračervené ovládanie osvetlenia nad pracovnou plochou. 12. Integrovaný opadkový kôš do pracovnej dosky, ktorý je prepojený s deleným odpadom. |