Moderný prízemný dom na juhu Slovenska

Moderný prízemný dom na juhu Slovenska

11. 09. 2012
Zdieľať

„Nemôžete ho minúť. Je úplne iný, než ostatné domy na ulici,“ navigoval nás architekt, keď sme v mestečku na juhu Slovenska hľadali objekt našej tohtomesačnej návštevy. A navigácia to bola naozaj výstižná. Po prehliadke domov-hradov a zámkov, s fasádami v rôznych odtieňoch oranžovej, romantickými bielymi balustrádami a nezmyselne komplikovanými strechami, boli striedme tvary modernej architektúry naozaj príjemnou zmenou.

Od nízkeho plota sa vzďaľovali rovnobežky spevnených cestičiek a rezali precízne zastrihnutý trávnik na úzke pásy. Dve do garáže, jedna k dverám. Prízemný dom o sebe z tohto pohľadu viac tajil, než prezrádzal. „K ulici chrbtom, k záhrade čelom,“ zavelila totiž dvojica architektov domčeku ešte v čase, keď stál len v ich predstavách a mohol sa vrtieť ako na stračej nôžke. A od ulice pár metrov ďalej. Na každé z týchto rozhodnutí mali architekti Silvia a Pavol Husárovci dobré dôvody.

Pozemok je naozaj dlhý (asi 140 m) a v mieste, kde stojí dom, je asi o 5 metrov širší než tesne pri ulici. „Keďže tu bol na úzkom pozemku určený pomerne bohatý lokalitný program, a zároveň sme nemohli využiť poschodie, museli sme dom rozložiť viac do dĺžky,“ hovorí architekt Husár, mužská polovica autorskej dvojice. Zároveň stavbu „odsunuli“ ďalej od uličnej čiary. „Ak by sme dodržali odstupy od hraníc pozemku tak, ako ich stanovuje norma, prízemný dom by sa na začiatok parcely tak pekne nezmestil.“ Teraz popri ňom prejde dokonca aj nákladné auto: „Už sme to párkrát aj využili,“ potvrdzuje domáca pani. Pochvaľuje si aj to, že dom stojí ďalej od ulice: „Nepočuť tu autá, ani sa toľko nepráši.“

Pozemok je naozaj dlhý (asi 140 m) a v mieste, kde stojí dom, je asi o 5 metrov širší než tesne pri ulici. „Keďže tu bol na úzkom pozemku určený pomerne bohatý lokalitný program, a zároveň sme nemohli využiť poschodie, museli sme dom rozložiť viac do dĺžky,“ hovorí architekt Husár, mužská polovica autorskej dvojice. Zároveň stavbu „odsunuli“ ďalej od uličnej čiary. „Ak by sme dodržali odstupy od hraníc pozemku tak, ako ich stanovuje norma, prízemný dom by sa na začiatok parcely tak pekne nezmestil.“ Teraz popri ňom prejde dokonca aj nákladné auto: „Už sme to párkrát aj využili,“ potvrdzuje domáca pani. Pochvaľuje si aj to, že dom stojí ďalej od ulice: „Nepočuť tu autá, ani sa toľko nepráši.“
Dano Veselský


Moderný prízemný dom na juhu Slovenska

1150721
Dano Veselský

 

Ako sa našli

Ale poďme pekne po poriadku. Lindini rodičia kedysi kúpili jeden z tých typických starých, úzkych a dlhých pozemkov. Bol tu starší dom, záhrada a vinohrad. Neskôr, keď na konci záhrad začala vyrastať nová ulica, rozhodli sa Linda a Zsolt, že si tu postavia dom. Mal byť moderný, s plochou strechou a prízemný, v tom mali celkom jasno. Bolo im však jasné aj to, že na úzkom pozemku si bez architekta neporadia. Zo začiatku nemali veľmi šťastie – žiaden z oslovených architektov im neukázal dom, ktorý by ich presvedčil. Až si raz Linda všimla neďaleko ich pozemku rastúcu novostavbu: „Neviem, čím to bolo, ale ten dom ma zaujal. Bol taký iný. Na tabuli boli mená architektov, tak som im zavolala… a dobre to dopadlo,“ usmeje sa. „Mali sme šťastie, lebo so Silviou a Pavlom sme si výborne sadli.“

K prízemnému domu na úzkom pozemku mala, navyše, patriť aj dvojgaráž. Architekti sa rozhodli vyčleniť ju z hmoty domu: „Zároveň sme tu urobili nástup so stĺporadím, nasvietili ho, pridali sme pergolu... Bol to skôr výtvarný zámer, než čisto funkčná záležitosť,“ objasňujú autori. Chodník lemovaný stĺpmi a geometricky strihanými stromčekmi však funguje spoľahlivo – bez zaváhania vás privedie k vstupu do domu.

K prízemnému domu na úzkom pozemku mala, navyše, patriť aj dvojgaráž. Architekti sa rozhodli vyčleniť ju z hmoty domu: „Zároveň sme tu urobili nástup so stĺporadím, nasvietili ho, pridali sme pergolu… Bol to skôr výtvarný zámer, než čisto funkčná záležitosť,“ objasňujú autori. Chodník lemovaný stĺpmi a geometricky strihanými stromčekmi však funguje spoľahlivo – bez zaváhania vás privedie k vstupu do domu.
Dano Veselský


K prízemnému domu na úzkom pozemku mala, navyše, patriť aj dvojgaráž. Architekti sa rozhodli vyčleniť ju z hmoty domu: „Zároveň sme tu urobili nástup so stĺporadím, nasvietili ho, pridali sme pergolu… Bol to skôr výtvarný zámer, než čisto funkčná záležitosť,“ objasňujú autori. Chodník lemovaný stĺpmi a geometricky strihanými stromčekmi však funguje spoľahlivo – bez zaváhania vás privedie k vstupu do domu.


Pri pohľade od ulice prízemný dom o sebe viac tají, než prezrádza.

Pri pohľade od ulice prízemný dom o sebe viac tají, než prezrádza.
Dano Veselský

Manželia Husárovci sú zástancami jednoduchej modernej architektúry, dobre však vedia, že v malom slovenskom meste sa minimalizmus len tak ľahko neujme: „Na to sú tu ľudia pomerne konzervatívni,“ hovorí architekt Husár. „Nejaké lastovičky zaujímavej modernej architektúry sa tu však už objavili. Aj my musíme postupovať trpezlivo – začali sme takými medzistupňami, na ktorých mohli ľudia sami vidieť modernejšiu architektúru. Takto si postupne získavame dôveru aj na progresívnejšie projekty,“ vysvetľuje. Za to, že je tento dom naozaj celkom iný než ostatné na ulici, si však Husárovci všetky zásluhy nepripisujú. „Architekt sa môže akokoľvek snažiť, veľa však záleží od objednávky investora. My sme mali šťastie, že sme sa s Lindou a Zsoltom perfektne našli. Vkusom sme na jednej vlne. Už celkom na začiatku, keď sme listovali v časopisoch a knižkách, sa nám páčili rovnaké veci.“ Linda jeho slová potvrdzuje: „Hneď prvá skica domu sa nám pozdávala. Povedali sme si: super – a bolo to. Potom sa už len dolaďovali drobnosti, nič zásadné sa na návrhu domu nezmenilo.“

Z obývačky sa vychádza na slnečnú terasu – od jari do jesene sa tu dá príjemne stolovať, pri grile sa pravidelne stretáva rodina aj priatelia a drevené pieskovisko malého synčeka domácich je tiež stále v permanencii. „Dom je podľa nás najkrajší práve z tejto strany, keď vidno celú jeho dĺžku,“ upozorňujú architekti pri pohľade na dynamickú linku, ktorú vytvára stúpajúca strecha.

Z obývačky sa vychádza na slnečnú terasu – od jari do jesene sa tu dá príjemne stolovať, pri grile sa pravidelne stretáva rodina aj priatelia a drevené pieskovisko malého synčeka domácich je tiež stále v permanencii. „Dom je podľa nás najkrajší práve z tejto strany, keď vidno celú jeho dĺžku,“ upozorňujú architekti pri pohľade na dynamickú linku, ktorú vytvára stúpajúca strecha.
Dano Veselský


Moderný prízemný dom na juhu Slovenska

1150722
Dano Veselský

Na dlhý pozemok dlhý dom

Linda a Zsolt nemali nijako neobvyklé požiadavky – okrem obývačky potrebovali ešte tri izby a dve kúpeľne, Linda chcela špajzu. Čo ale zdanlivo bežnú úlohu poriadne zamotalo, bol úzky pozemok v kombinácii s tým, že investori zásadne odmietali poschodie. „Potrebovali sme tiež, aby okolo domu prešlo nákladné auto,“ pokračuje vo výpočte Linda. „Človek nikdy nevie, čo život prinesie. Keby bolo niečo treba robiť so záhradou alebo keby raz chcel v záhrade stavať náš syn…“ To ešte viac zúžilo využiteľný priestor na dom. „Ďalšou vecou, ktorá vzhľad domu zásadne ovplyvnila, bola požiadavka na dvojgaráž,“ dodáva Pavol Husár. „Našťastie sa pozemok smerom od ulice mierne rozširuje, takže sme dom posunuli viac do stredu parcely a rozložili ho skôr do dĺžky. Pozemok je dostatočne dlhý, takže za domom ešte stále ostala pekná veľká záhrada.“ 

Architekti Husárovci navrhli nielen dom, ale aj časť jeho interiérov: „Celú dennú časť sme navrhli a zrealizovali až po nábytok, ktorý sa tu robil na mieru,“ hovorí Silvia. „Do detskej izby a spálne už ale domáci mali nejaký nábytok, ktorý chceli využiť. Túto časť sme teda len usmerňovali a dolaďovali v rámci jednotného vkusu, štýlu a farebnosti.“

Architekti Husárovci navrhli nielen dom, ale aj časť jeho interiérov: „Celú dennú časť sme navrhli a zrealizovali až po nábytok, ktorý sa tu robil na mieru,“ hovorí Silvia. „Do detskej izby a spálne už ale domáci mali nejaký nábytok, ktorý chceli využiť. Túto časť sme teda len usmerňovali a dolaďovali v rámci jednotného vkusu, štýlu a farebnosti.“
Dano Veselský


Na kuchyňu nadväzuje jedáleň, ktorú domáci využívajú, keď sa zíde väčšia spoločnosť. „Stôl v jedálni je až pre ôsmich, ale nechceli sme k nemu dávať toľko stoličiek. Do kuchyne sme preto vybrali rovnaké – takto ich môžeme kedykoľvek doložiť, koľko treba, a všetko ostane pekne zladené,“ chváli šikovné riešenie Linda.

Na kuchyňu nadväzuje jedáleň, ktorú domáci využívajú, keď sa zíde väčšia spoločnosť. „Stôl v jedálni je až pre ôsmich, ale nechceli sme k nemu dávať toľko stoličiek. Do kuchyne sme preto vybrali rovnaké – takto ich môžeme kedykoľvek doložiť, koľko treba, a všetko ostane pekne zladené,“ chváli šikovné riešenie Linda.
Dano Veselský

Všetky izby sú pritom orientované do záhrady a zároveň na slnečnú stranu – na juhovýchod až juhozápad. Príjemne sem svieti slnko, a v zime je to optimálne aj z hľadiska pasívnych solárnych ziskov,“ konštatujú architekti. „Aj vďaka tomu má dom pomerne dobré parametre z hľadiska energetickej úspornosti. Stavalo sa z tradičných materiálov – konštrukcia domu je z pálenej tehly, vyberali sme však tehly, ktoré mali v tom čase najlepšie tepelnoizolačné parametre na trhu.“

Obývačka sa otvára, rozširuje a dvíha smerom do záhrady – k stene s kozubom a zasklenými dverami, ktoré vedú na terasu. Večer, keď sú ostatné svetlá zhasnuté, pekne ukáže náladové osvetlenie obloženej steny.

Obývačka sa otvára, rozširuje a dvíha smerom do záhrady – k stene s kozubom a zasklenými dverami, ktoré vedú na terasu. Večer, keď sú ostatné svetlá zhasnuté, pekne ukáže náladové osvetlenie obloženej steny.
Dano Veselský


Pri originálnom kozube bola dôležitá nielen myšlienka, ale aj jej realizácia. „Mali sme šťastie na majstra-staviteľa kozubov – bol šikovný a mal dobré nápady,“ uznáva Silvia. „Perfektne zvládol napríklad pomerne náročnú vykonzolovanú časť.“ Vrchná časť kozuba ostala čisto biela, ako súčasť architektúry domu, spodná má zaujímavú povrchovú úpravu z materiálu s názvom pandomo. „Keďže na susednej stene je kamenný obklad, akékoľvek ďalšie škáry by tu pôsobili rušivo, obklad teda neprichádzal do úvahy,“ vysvetľuje architektka. Výsledok sa dočkal uznania aj od Lindy: „Veľmi sa mi to páči. Vyzerá to zaujímavo a moderne, aj sa to dobre udržiava.“

Pri originálnom kozube bola dôležitá nielen myšlienka, ale aj jej realizácia. „Mali sme šťastie na majstra-staviteľa kozubov – bol šikovný a mal dobré nápady,“ uznáva Silvia. „Perfektne zvládol napríklad pomerne náročnú vykonzolovanú časť.“ Vrchná časť kozuba ostala čisto biela, ako súčasť architektúry domu, spodná má zaujímavú povrchovú úpravu z materiálu s názvom pandomo. „Keďže na susednej stene je kamenný obklad, akékoľvek ďalšie škáry by tu pôsobili rušivo, obklad teda neprichádzal do úvahy,“ vysvetľuje architektka. Výsledok sa dočkal uznania aj od Lindy: „Veľmi sa mi to páči. Vyzerá to zaujímavo a moderne, aj sa to dobre udržiava.“
Dano Veselský


Linda túžila po kuchyni spojenej s obývačkou, aby bola neustále v kontakte so zvyškom rodiny, zároveň však chcela mať z praktických dôvodov aj možnosť v kuchyni sa zavrieť. Architekti vyriešili obe jej želanie čisto a elegantne – veľkými posuvnými zaskleniami bez rámov. „Väčšinou je kuchyňa úplne otvorená a pri varení sa zavriem, aby sa pachy nešírili do celého domu. Funguje to veľmi dobre,“ pochvaľuje si domáca pani.

Linda túžila po kuchyni spojenej s obývačkou, aby bola neustále v kontakte so zvyškom rodiny, zároveň však chcela mať z praktických dôvodov aj možnosť v kuchyni sa zavrieť. Architekti vyriešili obe jej želanie čisto a elegantne – veľkými posuvnými zaskleniami bez rámov. „Väčšinou je kuchyňa úplne otvorená a pri varení sa zavriem, aby sa pachy nešírili do celého domu. Funguje to veľmi dobre,“ pochvaľuje si domáca pani.
Dano Veselský


Linda túžila po kuchyni spojenej s obývačkou, aby bola neustále v kontakte so zvyškom rodiny, zároveň však chcela mať z praktických dôvodov aj možnosť v kuchyni sa zavrieť. Architekti vyriešili obe jej želanie čisto a elegantne – veľkými posuvnými zaskleniami bez rámov. „Väčšinou je kuchyňa úplne otvorená a pri varení sa zavriem, aby sa pachy nešírili do celého domu. Funguje to veľmi dobre,“ pochvaľuje si domáca pani.

Linda túžila po kuchyni spojenej s obývačkou, aby bola neustále v kontakte so zvyškom rodiny, zároveň však chcela mať z praktických dôvodov aj možnosť v kuchyni sa zavrieť. Architekti vyriešili obe jej želanie čisto a elegantne – veľkými posuvnými zaskleniami bez rámov. „Väčšinou je kuchyňa úplne otvorená a pri varení sa zavriem, aby sa pachy nešírili do celého domu. Funguje to veľmi dobre,“ pochvaľuje si domáca pani.
Dano Veselský

V ústrety záhrade

Všetky hlavné priestory ako obývačka, spálňa rodičov a detské izby sú obrátené do záhrady a cez veľké zasklenia sa z nich dá vyjsť priamo na terasu. Obytný priestor sa však záhrade otvára aj svojím tvarom: „Keďže sa dom robil na mieru, obývačka je ovplyvnená pozemkom – kopíruje jeho tvar a rozširuje sa zároveň s ním. Podobne sme postupovali pri výške miestnosti, takže ako v pôdoryse, tak v reze sa priestor otvára, zdvíha a graduje smerom do záhrady,“ vysvetľuje architekt Husár. Vzhľad domu a jeho interiér však ovplyvnila aj blízkosť susedného pozemku, na ktorom zatiaľ ešte nič nestojí. „Pozemok je na predaj, takže ťažko povedať, čo tu bude stáť o pár rokov,“ vysvetľuje Silvia Husárová. „Preto sme túto stranu domu poňali tak striedmo – obývačka a kuchyňa sem majú orientovaných len minimum okien.“

Linda a Zsolti chceli dom, moderný zvonka aj zvnútra, celý v jednom štýle: „Preto sme sa obrátili na architektov, aby všetko usmernili. Pre laika totiž nie je jednoduché vybrať si z toho množstva, aké je dnes v ponuke tak, aby všetko spolu pekne ladilo, navyše, je to časovo náročné,“ hovorí Linda.

Linda a Zsolti chceli dom, moderný zvonka aj zvnútra, celý v jednom štýle: „Preto sme sa obrátili na architektov, aby všetko usmernili. Pre laika totiž nie je jednoduché vybrať si z toho množstva, aké je dnes v ponuke tak, aby všetko spolu pekne ladilo, navyše, je to časovo náročné,“ hovorí Linda.
Dano Veselský


Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.

Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.
Dano Veselský


Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.

Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.
Dano Veselský


Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.

Obe kúpeľne sú zariadené striedmo a elegantne.
Dano Veselský


Pohľad z obývačky smerom k vstupným dverám. Veľké sklené plochy oddeľujú a zároveň nedelia. Aj vďaka nim pôsobí denný priestor domu vzdušne a priestranne.

Pohľad z obývačky smerom k vstupným dverám. Veľké sklené plochy oddeľujú a zároveň nedelia. Aj vďaka nim pôsobí denný priestor domu vzdušne a priestranne.
Dano Veselský


Niektoré zo stien zdobia obrazy od Veroniky Rusňákovej z Malaciek, ktorá sa venuje dekoratívnemu a úžitkovému sklu. „Prvý bol tento zelený v chodbe,“ spomína Linda. „Objavili sme ho niekde na výstave. Obrazy nám v dome chýbali a tieto ma chytili za srdce. Chceli sme niečo moderné, a také iné, a toto sklo sa nám veľmi zapáčilo. Neskôr sme si nechali urobiť ďalšie obrazy, tak, aby ladili s farebnosťou interiéru.“

Niektoré zo stien zdobia obrazy od Veroniky Rusňákovej z Malaciek, ktorá sa venuje dekoratívnemu a úžitkovému sklu. „Prvý bol tento zelený v chodbe,“ spomína Linda. „Objavili sme ho niekde na výstave. Obrazy nám v dome chýbali a tieto ma chytili za srdce. Chceli sme niečo moderné, a také iné, a toto sklo sa nám veľmi zapáčilo. Neskôr sme si nechali urobiť ďalšie obrazy, tak, aby ladili s farebnosťou interiéru.“
Dano Veselský


01 zádverie,          02 chodba,                 03 kuchyňa,           04 komora,            05 jedáleň,           06 obývačka,           07 chodba,            08 spálňa,            09 detská izba,       10 detská izba, 11 kúpeľňa, 12 toaleta, 13 sklad, 14 práčovňa, 15 šatník, 16 kúpeľňa, toaleta, 17 pracovňa, 18 garáž

Pôdorys domu

01 zádverie
02 chodba
03 kuchyňa
04 komora
05 jedáleň
06 obývačka
07 chodba
08 spálňa
09 detská izba

10 detská izba
11 kúpeľňa
12 toaleta
13 sklad
14 práčovňa
15 šatník
16 kúpeľňa, toaleta
17 pracovňa
18 garáž
Ing. arch. Pavol Husár a Ing. arch. Silvia Husárová


01 zádverie, 02 chodba, 03 kuchyňa, 04 komora, 05 jedáleň, 06 obývačka, 07 chodba, 08 spálňa, 09 detská izba, 10 detská izba, 11 kúpeľňa, 12 toaleta, 13 sklad, 14 práčovňa, 15 šatník, 16 kúpeľňa, toaleta, 17 pracovňa, 18 garáž


Pohľady na dom

Pohľady na dom
Ing. arch. Pavol Husár a Ing. arch. Silvia Husárová

 
Autori projektu: Ing. arch. Pavol Husár, Ing. arch. Silvia Husárová
Projekt: 2007
Začiatok výstavby: 2007
Dokončenie stavby a interiéru: 2011
Pozemok: 2 560 m2
Zastavaná plocha: 294 m2
Úžitková plocha: 239 m2
Konštrukcia stien: tehly Heluz 40 – 50 cm
Konštrukcia stropov: monolitický železobetón
Strešná krytina: mPVC fólia
Vykurovanie: plynový kotol
 

Vizitka architektov

H & H architecture 
Manželia a architekti Silvia a Pavol Husárovci v rokoch 1993 – 1999 vyštudovali Fakultu architektúry STU v Bratislave. Venujú sa architektúre, projekcii a súvisiacim službám. V portfóliu ich tvorby sú zastúpené obytné aj občianske stavby, ako aj interiéry a priemyselný dizajn.
Domy aj interiéry navrhujú spoločne. Rovnako ako sú zvyknutí vnímať námety toho druhého, snažia sa pozorne načúvať aj želaniam investora. „Možno si tým niekedy komplikujeme život, ale snažíme sa vždy splniť požiadavky investora, aj tie, ktoré vyzerajú na prvý pohľad nereálne. Nejako to vymyslieť, aby sme na dané miesto dostali všetko, čo investor chce. Rodinný dom by mal predsa naplniť túžby a predstavy ľudí, ktorí v ňom budú bývať,“ vysvetľujú svoj prístup k projektu.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva prizemny
Zdieľať článok

Diskusia