Moderný, príjemný a praktický: O zútulňovaní jedného bratislavského bytu

05. 09. 2018
Zdieľať

Moderný, ale pritom útulný, praktický a zároveň príjemný. Práve na taký chcela mladá rodina premeniť svoj byt. Vedeli síce, ako by mal ich domov pôsobiť, netušili však, ako presne by mal vyzerať. A tak sa obrátili na dve Lucie, ktoré si hovoria Hausmaus.


Zasklená stena, ktorá oddelila priestor novej pracovne od dennej zóny, bola dôležitá z funkčného aj estetického hľadiska. Cieľom ateliéru Hausmaus bolo navrhnúť flexibilný deliaci systém, ktorý do koncepcie bytu zapadne vizuálne aj materiálovo. Z viacerých návrhov si majitelia vybrali čiernu oceľovú konštrukciu, ktorú potom dali vyrobiť na mieru.

Zasklená stena, ktorá oddelila priestor novej pracovne od dennej zóny, bola dôležitá z funkčného aj estetického hľadiska. Cieľom ateliéru Hausmaus bolo navrhnúť flexibilný deliaci systém, ktorý do koncepcie bytu zapadne vizuálne aj materiálovo. Z viacerých návrhov si majitelia vybrali čiernu oceľovú konštrukciu, ktorú potom dali vyrobiť na mieru.
LUCIA HÔ-CHÍ

Prútené a pletené doplnky sa v byte opakujú na viacerých miestach a ich hlavnou úlohou je priestor zútulniť. Makramé viazané z povrazov, ktoré zdobí pohľadovú stenu, aj prvky na zavesenie kvetináčov do policovej steny vyrobili autorky – dve Lucie z ateliéru Hausmaus.

Industriálny prvok – čierna kovová konštrukcia deliacej steny ovplyvnila štýl, materiál a farebnosť ďalších prvkov v celom interiéri.


Pracovňu včlenili do otvorenej dennej zóny tak, aby sa neobmedzil prístup denného svetla. K výhodám denného priestoru patrilo totiž práve prijemné presvetlenie z dvoch strán, ktoré Lucie nechceli narušiť.

Pracovňu včlenili do otvorenej dennej zóny tak, aby sa neobmedzil prístup denného svetla. K výhodám denného priestoru patrilo totiž práve prijemné presvetlenie z dvoch strán, ktoré Lucie nechceli narušiť.
LUCIA HÔ-CHÍ

 

Za všetkým hľadaj stenu

Štvorčlenná rodina chcela svoj byt najmä zútulniť, okrem toho ešte potrebovali nájsť vhodné miesto na pracovňu. S týmto zadaním sa majitelia obrátili na dve kreatívne Lucie, ktoré pod značkou Hausmaus vytvárajú originálne interiéry. A tie začali úpravy v byte zásahom do jeho dispozície. Z veľkého denného priestoru odčlenili miesto na pracovňu a zároveň o niečo zväčšili susediacu rodičovskú spálňu, do ktorej tak mohli vložiť šatník. Práve ten vytvoril deliaci prvok medzi spálňou a pracovňou.​

Od denného priestoru zas oddeľuje novovytvorenú miestnosť zasklená stena, ktorá nebráni prístupu svetla a súčasne tieto dve zóny spája. Umiestnenie čo najbližšie k rodičovskej spálni, pritom v kontakte s dennou zónou a zároveň čo najďalej od kuchyne bolo najvhodnejšie aj z pohľadu jej fungovania. Rozsiahla denná miestnosť odčlenením pracovne priestorovo veľmi neutrpela, nadväzovali naň však ďalšie zmeny.

Obývačka sa presunula naproti kuchyni, do vhodnejšej, väčšej časti členitého priestoru, jedálenský stôl sa zas z preň zbytočne veľkého „zálivu“ premiestnil do menšieho. Výmena pozícií obývačky a jedálne umožnila praktickejšie využiť členitú plochu, ktorá tu bola k dispozícii. 


Kúpeľňu vo vstupnej časti bytu jednak zväčšili, jednak znížili na úroveň podlahy v hale. Pôvodná kúpeľňa bola totiž celá na nezmyselnom stupienku. V novej vyriešili odpad zo sprchovacieho kúta len v rámci zvýšenej vaničky. Aj tu nechali naplno vyniknúť zaujímavý materiál – terazzo.

Kúpeľňu vo vstupnej časti bytu jednak zväčšili, jednak znížili na úroveň podlahy v hale. Pôvodná kúpeľňa bola totiž celá na nezmyselnom stupienku. V novej vyriešili odpad zo sprchovacieho kúta len v rámci zvýšenej vaničky. Aj tu nechali naplno vyniknúť zaujímavý materiál – terazzo.
LUCIA HÔ-CHÍ

„Bola to po všetkých stránkach príjemná spolupráca. Majitelia boli otvorení každému nápadu a vždy boli milí, takže aj prípadné komplikácie sa riešili ľahšie.“

Lucia a Lucia, autorky interiéru


Veľký jedálenský stôl je dominantným kusom nábytku, ktorý si prirodzene žiada originalitu. Tú získal vďaka kombinácii terazzovej dosky a kovovej podnože. Spolu s nimi však nadobudol aj veľkú hmotnosť, s ktorou je nutné počítať.

Veľký jedálenský stôl je dominantným kusom nábytku, ktorý si prirodzene žiada originalitu. Tú získal vďaka kombinácii terazzovej dosky a kovovej podnože. Spolu s nimi však nadobudol aj veľkú hmotnosť, s ktorou je nutné počítať.
LUCIA HÔ-CHÍ

Farebnosť = atmosféra. V každej miestnosti vybrali Lucie dominantnú stenu a zvolili na ňu charakteristickú farbu, ktorá tak ovplyvňuje atmosféru celého priestoru.

Pre každého tá jeho. Na výber rôznych stoličiek k jedálenskému stolu bol jednoduchý dôvod – každému z rodiny sa najlepšie sedí na inej. Každý tu teda má tú svoju ideálnu.


Kuchyňa ostala na svojom mieste, iba lesklé biele dvierka vymenili za matné. Pribudol tiež čierny kuchynský ostrov, zástena a pracovná plocha z terazza.

Kuchyňa ostala na svojom mieste, iba lesklé biele dvierka vymenili za matné. Pribudol tiež čierny kuchynský ostrov, zástena a pracovná plocha z terazza.
LUCIA HÔ-CHÍ

Pri výbere rastlín do bytu aj pri aranžovaní kvetov pri fotení sa autorky spoľahli na floristky z Ateliéru Papaver, ktoré pravidelne spolupracujú aj s naším časopisom.


Priehľadná policová zostava urobila v otvorenom priestore poriadok – oddeľuje aj spája, a zároveň zútulňuje kuchyňu pri pohľade z obývačky. Majiteľka má z kuchyne výhľad do obývačky a zároveň je od nej vizuálne oddelená.

Priehľadná policová zostava urobila v otvorenom priestore poriadok – oddeľuje aj spája, a zároveň zútulňuje kuchyňu pri pohľade z obývačky. Majiteľka má z kuchyne výhľad do obývačky a zároveň je od nej vizuálne oddelená.
LUCIA HÔ-CHÍ

Variabilný systém steny pozostáva z kovových rúrok s dierkami, do ktorých sa vsádzajú priečniky a police, ktoré sa dajú podľa potreby rôzne preskupovať. V čiernej kovovej konštrukcii sa zároveň zopakoval základný materiál susednej zasklenej deliacej steny.

Základom obývačky je sedačka pohodlná pre celú rodinu. Namiesto pôvodne plánovaných neutrálnych odtieňov sa majitelia rozhodli pre veselú žltú farbu, ktorá sa nakoniec ukázala ako dobrá voľba. „Priestor s tmavou podlahou sa tým príjemne rozjasnil. Sedačka sa síce vymyká z farebného princípu miestnosti, ale je to také osviežujúce vybočenie,“ uznáva Lucia č. 1.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Terazzo v procese zútulňovania

V byte bolo pôvodne viacero pekných prvkov, celý dojem zo zariadenia sa však obmedzoval lesk – biely a kovový. Jednoducho nepôsobil ani útulne, ani rodinne. Všetok lesk a chladný kov preto museli preč. Majitelia zároveň chceli, aby bol ich byt originálny, túžili po niečom zaujímavom, čo inde nevideli. Lucie postavili svoj návrh na kombinácii troch materiálov, medzi ktorými sa osobitým základom stalo terazzo. To sa v interiéri objavuje na viacerých miestach: hneď vo vstupnej časti vymenili podlahu za terazzovú, pokryli ním stenu v kúpeľni a vymysleli z neho niekoľko kusov nábytku.

Prvým z kľúčovej trojice materiálov sa teda stalo terazzo, ktoré spĺňalo požiadavku originality a ponúkalo zaujímavé možnosti použitia. Ďalší – čierny kov – určila zasklená konštrukcia deliacej steny medzi pracovňou a jedálňou, ktorá bola v celom návrhu podstatná. A nakoniec drevo, na ktoré sa dá pri zútulňovaní interiéru vždy spoľahnúť. Lucie ho zladili ako so zvyškom materiálovej trojice, tak aj s pôvodnou drevenou podlahou, ktorá ostala vo väčšine miestností.

Základná paleta nového interiéru bola teda neutrálna – čierno-hnedo-sivá – a vychádzala z podstaty zvolených materiálov. Pre každú miestnosť v byte potom vybrali ešte charakteristickú farbu, ktorá dotvorila jej atmosféru.


V dievčenskej izbe dopĺňa biely nábytok tmavoružová farba dominantnej steny za posteľou. Na posteli „so šuplíkom“ je dosť miesta aj pre kamarátku, nežné „pavučinkové lampy“ a nočnú lampu sem vyrobili Lucie.

V dievčenskej izbe dopĺňa biely nábytok tmavoružová farba dominantnej steny za posteľou. Na posteli „so šuplíkom“ je dosť miesta aj pre kamarátku, nežné „pavučinkové lampy“ a nočnú lampu sem vyrobili Lucie.
LUCIA HÔ-CHÍ


Tmavší odtieň steny za posteľou navodil v spálni pokojnú atmosféru.

Tmavší odtieň steny za posteľou navodil v spálni pokojnú atmosféru.
LUCIA HÔ-CHÍ

Erikin pohľad

Širšie zadanie než „moderný, ale útulný“ si možno len ťažko predstaviť. Lucie z ateliéru Hausmaus stavili pri jeho napĺňaní na materiálovú klasiku a urobili dobre – na drevo a čierne oceľové konštrukcie má určite každý nejakú príjemnú spomienku, ktorá ovplyvňuje jeho pocit z týchto materiálov. A ani terazzo, hoci momentálne patrí k horúcim trendom, nie je na dizajnovej scéne nováčikom. Na moderné pôsobenie stačí využiť súčasné formy. Farby a materiály majú obvykle asi najväčší vplyv na pocit z interiéru, na mňa však v tomto prípade najviac zapôsobili rafinované deliace steny, ktoré výrazne ovplyvnili priestor z každého hľadiska – kovovo-sklenená stena oddeľujúca novú pracovňu, variabilný systém deliaci aj spájajúci kuchyňu s obývačkou aj policová zostava, ktorá rafinovane maskuje šatník v detskej izbe.  

 

AUTORKY

Architektka Lucia Kušnírová a dizajnérka aj fotografka Lucia Hô-Chi z kreatívneho štúdia HAUSMAUS.

www.hausmaus.sk

byt v novostavbe

dispozícia 4 + kk 

plocha 162 m2

lokalita Bratislava

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO LUCIA HÔ-CHI
ZDROJ časopis Môj dom 8/2018

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty hausmaus novostavby rekonštrukcia bytu zariaďovanie bytu
Zdieľať článok

Diskusia