Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

17. 01. 2019
Zdieľať

Ako to môže vyzerať, keď sa rodina, ktorá Tatry pravidelne navštevovala, rozhodne v nich usadiť?


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327323
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Materiály vo vlastnej podstate

Základnou predstavou bol moderný, útulný priestor, ktorý sa bude jemne dotýkať industriálneho štýlu. Ten mal odkazovať na technické pamiatky a špecifiká Tatier, napríklad lanovky. Dotyk cítiť v svietidlách, na barových stoličkách, či surovejších materiáloch. Pri hľadaní ideového riešenia boli majitelia aj SEMANarchitekti na jednej vlne. Na oboch stranách zvíťazili prírodné materiály a materiály vo svojej prirodzenej podstate. 


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327335
MarcusMotion – SEMANarchitekti

 

Drevo je hlavným prvkom celého interiéru. Vznikol tak čistý, funkčný a zároveň útulný priestor. „Snažíme sa navrhovať byty tak, aby odzrkadľovali budúcich majiteľov. Zvolili sme akýsi „vidiecky minimalizmus“. Nabudúce to však pokojne môže byť aj úlet“, vysvetľuje architekt Michal Seman.


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327351
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Ako je riešená dispozícia?

Štvorizbový rekonštruovaný byt v Tatrách – vo výnimočnej časti obce Vysoké Tatry – je zaujímavý aj dispozíciou, ktorá vznikla prepojením dovtedy akoby nesúvisiacich izieb. Je rozdelený na dennú a nočnú časť, pričom dennú časť tvorí obývacia izba, jedáleň, kuchyňa, chodba a nočnú detská izba, hosťovská izba, ktorá funguje tiež ako pracovňa, spálňa, kúpeľňa, WC a práčovňou. 


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327373
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Podstatné zmeny

Pôvodný interiér bol členitý a tmavý – rozdelený dvoma hrubými nosnými múrmi. Veľmi nepraktická bola aj dlhá chodba, ktorá prechádzala celým bytom a zbytočne uberala z obytného priestoru, ktorý by sa dal využiť funkčne. Rekonštrukcia otvorila a odľahčila nosné múry, čím sa podarilo prepojiť kuchyňu s obývačkou a zároveň sa z bývalej chodby stala súčasť obytného priestoru.


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327349
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Najbližšie k vonkajšej terase sa nachádza jedálenská časť. Už pri jedle, rovnako ako aj pri pobyte na terase, sa domáci môžu tešiť s nádherného výhľadu na Tatry. V kuchyni nechýba priestor pre spoločné stretnutie rodiny na raňajkách, či posedenie s priateľmi. 


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327363
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Funkčná spomienka z minulosti

Medzi obvodovým múrom a záhlavím postele v izbách sa objavuje starý známy prvok – perinák. Jeho úlohou nie je pripomenúť časy socializmu, ale vytvoriť praktické úložné priestory, ktoré zároveň izolujú priestor na spanie od chladu múrov. V obývačke dominuje tehlová stena v kontraste s betónom oproti – odkaz na stavebný materiál budovy.


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327375
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Špeciality bytu

Byt je jedinečný, aj stvárnenie niektorých nezvyčajných požiadaviek jeho obyvateľov. O čo ide? Napríklad o vaňu – prianie majiteľov, nachádzajúcu sa priamo v spálni, terasu na streche a krb na najvyššom poschodí. Vaňa spĺňa funkciu mini wellnes centra. Spálňa sa tak stáva priestorom, ktorý nezavriete len čo ráno vstanete, je to priestor aj na relax alebo prácu, k čomu slúži pracovný kútik vedľa vstavanej skrine. Povrchová úprava steny za vaňou bez problémov odoláva vode a nie je nutná ani zástena.  


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327383
MarcusMotion – SEMANarchitekti

V Tatrách teplo

Realizácia mala náročné medzifázy. Takto ich charakterizuje Michal Seman: „Hrubú stavbu interiéru sme riešili v zime, čo trochu skomplikovalo stavebné práce, hlavne vysúšanie betónu. Podlahu sme museli klásť dvakrát kvôli zvyškovej vlhkosti. Priestory neboli predtým rovnomerne vykurované. Šikovní majstri nazbierali litre a litre vody, ktorá sa hromadila ako dážď v Tatrách. Pôvodné elektrické kúrenie fóliami sme vymenili za systém suchej teplovodnej podlahovky, ktorú poháňa elektrokotol, skrytý v kuchyni. Vzhľadom na orientáciu bytu na svetové strany má každá izba vlastnú reguláciu teploty.“ Akumulačný krb v obývačke slúži ako sekundárny zdroj tepla.  

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327387
MarcusMotion – SEMANarchitekti

Aj fasáda sa dočkala vylepšenia 

„Pôvodnú fasádu nepodarenej prístavby k tatranskej povojnovej stavbe sa nám podarilo vylepšiť. Vniesli sme symetriu do priečelia a navyše sme vytvorili terasu s výhľadom, aká sa ťažko hľadá. Prepojením interiéru a exteriéru vznikol byt, ktorý pripomína rozlohou dom,“ vysvetľuje Michal Seman. Vymenené okná sa farbou v exteriéri pridali k zvyšku budovy, a vo vnútri ich biela farba ladí s interiérom. 


Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

2327393
MarcusMotion – SEMANarchitekti

 

Byt v Tatrách v skratke

Architektonický ateliér: SEMANarchitekti, www.mseman.sk

Architekt: Mgr. Art. Michal Seman

Realizácia: 2018

Podlahová plocha bytu: 129 m2

Terasa: 28 m2

Lokalita: Vysoké Tatry

Sabína Zavarská
Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty industriálny štýl minimalizmus rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia