Renovácia a prestavba dvojizbového bytu s ojedinelým poňatím dizajnu a farieb

08. 03. 2019 Zdieľať

Zásadným krokom pri renovácii tohto bytu bolo scelenie rozkúskovaného priestoru a jeho nové logické usporiadanie. Zariadenie navrhnuté na mieru a nezvyčajné farby potom vytvorili pôsobivý kontrast k pôvodným prvkom historickej budovy. Neveľký byt dnes vďaka tomu pôsobí príjemne vzdušne a rozhodne mu nemožno uprieť originalitu.


Pohľad z predsiene do obývačky. Pri rekonštrukcii strhli falošný strop a objavila sa katalánska rebierková klenba s drevenými trámami. Architekti ju nechali natrieť nabielo, aby maximálne podporili svetlosť interiéru.

Pohľad z predsiene do obývačky. Pri rekonštrukcii strhli falošný strop a objavila sa katalánska rebierková klenba s drevenými trámami. Architekti ju nechali natrieť nabielo, aby maximálne podporili svetlosť interiéru.
Roberto Ruiz

Predtým zbytočne rozčlenený priestor znovu získal pôvodnú krásu a vzniklo v ňom moderné bývanie s autentickou atmosférou tunajšej historickej architektúry.

 

Spojenie

Predtým bol byt rozkúskovaný na viacero malých mies­tností. Jeho súčasťou boli až tri spálne – dve orientované do ulice, tretia umiestená vedľa obývačky a kuchyne vtlačených do tmavého kúta. Pri rekonštrukcii architekti zásadne zmenili dispozíciu, pričom sa im podarilo vyťažiť maximum z historického priestoru so štvormetrovou výškou, stropom s rebierkovou klenbou, hrubými múrmi a veľkými oknami. V časti orientovanej do ulice vytvorili otvorenú dennú zónu.

Zbúrali tu všetky priečky a ponechali len nosný múr, ktorý oddeľuje novovzniknutú dennú časť od spálne. Nadviazali naň aj novým originálnym deliacim prvkom medzi obývačkou a vstupnou zónou, ktorý zároveň vytvoril v predsieni šikovný šatník. Tento na zákazku vyrobený tmavomodrý blok s úložnými priestormi pojme všetko oblečenie, doplnky, športové potreby i ďalšie vybavenie. V rytme lakovaných dvierok vyskladaných od podlahy po strop sú umne skryté aj dvere do spálne, do obývačky sa zas vchádza 2,5 m vysokým otvoreným priechodom.

Svetloružové panely, ktoré lemujú priechod v modrom boxe, sú zároveň dverami do šatníkových skríň. Zaujímavým detailom je aj ružovo obložená nika, ktorá vpúšťa denné svetlo z obývačky do šatníkovej časti predsiene. Je vykrojená presne naproti obnovenému malému okienku, ktoré bolo pred rekonštrukciou zaslepené. 


Na mieru vyrobený tmavomodrý blok tvorí pokračovanie nosného múru oddeľujúceho dennú časť bytu. Jeho autori mu pridelili niekoľko úloh: logicky rozčleniť byt, poskytnúť praktické odkladacie priestory, zároveň zamaskovať nepravidelnosti starých múrov a zvýrazniť monumentálnosť historického priestoru. Podľa návrhu architektov Serboliho a Colomba ho vyrobila firma FustHeri.

Na mieru vyrobený tmavomodrý blok tvorí pokračovanie nosného múru oddeľujúceho dennú časť bytu. Jeho autori mu pridelili niekoľko úloh: logicky rozčleniť byt, poskytnúť praktické odkladacie priestory, zároveň zamaskovať nepravidelnosti starých múrov a zvýrazniť monumentálnosť historického priestoru. Podľa návrhu architektov Serboliho a Colomba ho vyrobila firma FustHeri.
Roberto Ruiz

Príručné stolíky Cala, opäť od Doshi Levien, a Vieques od Patricie Urquioly vyrába taktiež Kettal.

Kresielko Roll Club Chair navrhla pre značku Kettal Patricia Urquiola. Vyrába sa v mnohých farebných variáciách, s textilným poťahom z kolekcie Terrain fabrics z dielne Doshi Levien. 


Krásnym aj praktickým detailom je 120 cm široká, ružovo obložená nika, ktorá do predsiene prepúšťa denné svetlo a funguje aj ako dekoratívny prvok.

Krásnym aj praktickým detailom je 120 cm široká, ružovo obložená nika, ktorá do predsiene prepúšťa denné svetlo a funguje aj ako dekoratívny prvok.
Roberto Ruiz


Nový denný priestor, ktorý zahŕňa obývačku, jedáleň a kuchyňu, je orientovaný do ulice. Profituje tak z dvoch veľkých balkónových okien so zreštaurovanými starými drevenými okenicami.

Nový denný priestor, ktorý zahŕňa obývačku, jedáleň a kuchyňu, je orientovaný do ulice. Profituje tak z dvoch veľkých balkónových okien so zreštaurovanými starými drevenými okenicami.
Roberto Ruiz

Nástenné svietidlo Fold navrhli architekti priamo do tohto bytu a nechali ho vyrobiť vo firme Metalware.

Otvorenosť

Vzdušný priestor obývačky a kuchyne dnes profituje z dvoch veľkých balkónových okien so zreštaurovanými drevenými okenicami. Podhľady, ktoré predtým zakrývali pôvodný strop, nechali architekti strhnúť, vďaka čomu znovu uzrela svetlo sveta katalánska rebierková klenba podopieraná drevenými trámami. Architekti ich nechali natrieť nabielo, aby sa ešte zvýšila svetlosť interiéru.

Nosnú stenu s úctyhodnou hrúbkou 40 cm, ktorá oddeľuje obývačku a spálňu, zas pokryli drsnou omietkou, aby ešte viac vynikla jej masívnosť. Veľmi decentnú farebnosť otvorenej kuchyne s kuchynským ostrovom veselo narúša koralový oblúkový útvar – hoci je jej neprehliadnuteľným prvkom, nemá s kuchyňou vlastne nič spoločné. Je v ňom totiž umiestená hosťovská kúpeľňa, na ktorej majiteľka bytu trvala. Keďže architekti nechceli novou kúpeľňou obmedziť otvorenosť priestoru, rozhodli sa pre zámerne odlišný vložený objekt tvarovaný do oblúka, ktorý síce siaha až po klenbový strop, nijako ho však nepotláča.

Oblúkový motív potom v miestnosti zopakovali ešte niekoľkokrát – na ploche za pracovnou doskou, na kuchynskom ostrovčeku i na jedálenskom stole, ktoré sú vyrobené z ružového terazza. Architekti Andrea Serboli a Matteo Colombo tu jednoducho odviedli skvelú prácu a vytvorili nerušivo výrazný priestor.


Kuchyňa a jedálenská zóna sú prepojené s obývačkou, čím vznikol príjemne vzdušný denný priestor. Opticky ho pomohlo zväčšiť aj zjednotenie plôch – drevená podlaha od značky Baltic Wood a originálny nabielo natretý strop.

Kuchyňa a jedálenská zóna sú prepojené s obývačkou, čím vznikol príjemne vzdušný denný priestor. Opticky ho pomohlo zväčšiť aj zjednotenie plôch – drevená podlaha od značky Baltic Wood a originálny nabielo natretý strop.
Roberto Ruiz

V jednoduchosti je krása. Byt nie je preplnený nábytkom a ten, ktorý tu je, pôsobí subtílne a vyznačuje sa jednoduchým dizajnom. „Barovky“ Revolver sú od dánskej značky Hay a jedálenské stoličky Ypperlig si majiteľka zaobstarala v Ikei.


Kúpeľňa majiteľky, do ktorej sa vchádza iba zo spálne, dodržuje farebnosť bytu a rovnaký jednoduchý štýl. Sanita a armatúry sú od značky Roca.

Kúpeľňa majiteľky, do ktorej sa vchádza iba zo spálne, dodržuje farebnosť bytu a rovnaký jednoduchý štýl. Sanita a armatúry sú od značky Roca.
Roberto Ruiz

Martinin pohľad

Barcelonský byt ma nadchol. Páči sa mi, ako si architekti poradili s neveľkým priestorom a dokázali doň dostať všetky funkčné prvky. Trošku nepraktické mi pripadá, že sa do kúpeľne pre hostí musí prejsť cez kuchyňu. Evidentne to však bola najschodnejšia cesta, ako splniť želanie majiteľky, dostať do bytu ďalšiu kúpeľňu, no neuškodiť pritom proporciám obytného priestoru. Mám veľmi rada španielske poňatie farieb a dizajnu, ktoré je hravé a veselé. Patricia Urquiola je skvelá a jej návrhy ma veľmi bavia. Produkty od španielskej značky Kettal tu dopĺňa škandinávsky dizajn, hoci aj v podobe nábytku z Ikey, ktorá dokáže ponúknuť naozaj dobré veci. Jedálenský stôl, ktorého základ tvorí podnož práve z Ikey doplnená doskou z ružového terazza, je príkladom toho, ako môže aj nábytková konfekcia prispieť k originalite.

AUTORI

Za úspešnou realizáciou stoja architekti Andrea Serboli a Matteo Colombo z ateliéru Colombo and Serboli Architecture (CaSa). www.colomboserboli.com

 

malý byt

renovácia a prestavba

dispozícia 2 + kk

obytná plocha 65 m²

lokalita Barcelona, Španielsko

TEXT MARTINA PAULOVÁ
FOTO ROBERTO RUIZ
ZDROJ časopis Môj dom 2/2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty malé byty prestavba bytu rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok