Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

17. 06. 2018 Diskusia Zdieľať

Dispozičné úpravy a návrh interiéru v byte vo funkcionalistickej vile z roku 1930, nazývanej aj Haasova vila a navrhnutej architektom Ernstom Wiesnerom. Vila bola v osemdesiatych rokoch doplnená o prístavbu k strešnému bytu, z ktorej sa vystupuje na hlavnú terasu.


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

Stavebné úpravy riešia maximálne využitie priestoru vzhľadom na požiadavky investora, a to odstránením nenosných priečok a vložením dreveného boxu s hygienickým zázemím do stredu dispozície. Prebúraním časti nosnej steny dochádza k požadovanému prepojeniu kuchyne (s jedálňou) a obývacej izby. Vzniká vzdušnejší a svetlejší priestor.


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

Obývacia izba je navyše prepojená s terasou novým francúzskym oknom, umiestneným na južnej fasáde.


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

 

Ústredným motívom, opakujúcim sa v celom byte, je systém drevených obkladov s čiastočným perforovaním. Umožňuje decentné až mystické presvetlenie interiéru bez toho, aby narušoval pocit súkromia.


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

Pôvodný byt sa skladal z dvoch malých izieb, hygienického zázemia, kuchyne a obývačky.  Klient požadoval zmenu kategórie na 4 + kk a celkovo chcel byt zmeniť na priestrannejší. 


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

Preto koncept na mnohých miestach pracuje s variabilnou dispozíciou. Vo východnom krídle možno drevenou skladacou stenou rozdeliť miestnosť na spálňu a obývačku. V južnej chodbe medzi kuchyňou a obývačkou možno otvorením perforovaných kúpeľňových dvierok vytvoriť miestnosť na domáce práce. 


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

Každá nika či voľný priestor sa maximálne využili na ukladanie. Nové funkčné celky budú v ďalšej etape zrealizované i na terase, a to v podobe slnečných kúpeľov, záhonov s extenzívnou či intenzívnou zeleňou (oboje odkaz na Wiesnerov zámer), posedenia s grilom a detského kútika. 


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

V ďalšej fáze bude hmota prístavby exteriérovo zvýraznená popínavými rastlinami, ktoré budú postupom času meniť vzhľad. Podčiarknu tak historickú premenu domu s vrstvením čiastočných zásahov. Ústrednou myšlienkou bolo navrhnúť „dom so záhradou na streche“.


Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930
Jakub Holas

 

Autori: studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá

Projekt: 2016

Realizácia: 2017

Fotograf: Jakub Holas

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty Interiér roku návrhy interiérov rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia