Z nepodarenej dispozície nakoniec vyťažili presvetlený byt s krásnymi výhľadmi

24. 04. 2020
Zdieľať

Z bytu v jednej z najatraktívnejších častí Brooklynu bol prekrásny výhľad do rozľahlého Prospect parku. Jeho dispozícia však za veľa nestála.

Majitelia bytu na prestížnej adrese sa rozhodli pre rekonštrukciu, ktorá mala zásadne zasiahnuť do neveľmi vydareného dispozičného riešenia. Na pomoc si prizvali architektonické štúdio Barker Associates Architecture Office, ktoré vedie Alexandra Barker, a pustili sa do práce.

Základnou požiadavkou bolo zlúčiť obytné priestory do jedného veľkého multifunkčného celku s nerušeným výhľadom do parku. Keďže pani domu je cvičiteľkou jogy, chcela mať možnosť využiť veľký priestor aj na svoje cvičenie a lekcie.

Zariadenie interiéru preto architekti navrhli tak, aby bolo možné kedykoľvek ho jednoducho odsunúť k stene a miestnosť od neho rýchlo „vyčistiť“. Obývačka je hlavným priestorom bytu s výhľadom na zeleň a tomu zodpovedá aj jej zariadenie. Rastlinstvo viditeľné za oknami dopĺňa množstvo zavesených kvetináčov s izbovými rastlinami na jednej z nabielo vymaľovaných stien. Stenu naproti zas oživuje séria rôzne veľkých obrázkov a miesto medzi oknami gobelín s prírodnými motívmi.

Farebne je celý interiér ladený do svetlejších prírodných tónov – zastúpená je škála béžovej, terakotovej a sivej, ktoré dopĺňajú decentné sivomodré poťahy oboch pohoviek. Priestor pôsobí veľmi harmonickým a upokojujúcim dojmom, pritom však nie je ani trochu nudný.

Zo všetkých miestností bytu je nádherný výhľad, ktorý je dnes hodnotnou súčasťou bývania. Pôvodná dispozícia však nedovoľovala túto výhodu naplno využiť.


Kuchyňa má tvar písmena U. Linka je kombináciou otvorených dubových políc a uzavretých bielych skriniek z produkcie značky Ikea – popri praktickom usporiadaní s dostatkom pracovných plôch aj miesta na odkladanie tak priestor získal vzdušnosť bez nudnosti.

byt v Brooklyne
FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Kuchyňa má tvar písmena U. Linka je kombináciou otvorených dubových políc a uzavretých bielych skriniek z produkcie značky Ikea – popri praktickom usporiadaní s dostatkom pracovných plôch aj miesta na odkladanie tak priestor získal vzdušnosť bez nudnosti.

Okolo jedálenského stola sa z obývačky dostaneme do kuchyne, ktorú architekti premiestili do stredu bytu, takže tvorí srdce domova viditeľné zo všetkých kútov. Zároveň je ale opticky oddelená od obývačkovej zóny ostrovčekom s kuchynským drezom a barovým pultom priestorovo ukotveným k nosnému stĺpu.

V kuchyni sa farby zintenzívňujú najmä v mieste sýtozeleného obkladu za pracovnou doskou, ktorý vytvára výrazný geometrický vzor. Geometria je vtipne využitá aj v obdĺžnikovej nike nad jedálenským stolom, a to nápaditým a pritom jednoduchým spôsobom – pomocou naukladaných kníh.

Biele kovové barové stoličky rozmiestené pozdĺž dreveného barového pultu sú odeté do bielej kožušiny a dojem z celého priestoru je veselo očarujúci. V kuchyni v tvare písmena U je dostatok miesta, pracovných plôch i úložných možností, pri ktorých sa príjemne striedajú otvorené police z prírodného duba so skrinkami z Ikey uzavretými bielymi lesklými dvierkami. Táto paleta materiálov a farieb dodáva interiéru vzdušnosť aj hravosť zároveň. 

Tip redakcie
V novom interiéri sa dajú využiť aj staré dvere. Tieto kedysi slúžili v sklade a po renovácii majú novú farbu aj novú funkciu v byte.


Terakotové dvere, ktoré sa posúvajú po efektnom masívnom oceľovom kovaní, oddeľujú privátnu časť bytu od spoločenskej. Súčasťou pokojnej súkromnej zóny je okrem hlavnej spálne aj malá televízna miestnosť.

byt v Brooklyne
FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Terakotové dvere, ktoré sa posúvajú po efektnom masívnom oceľovom kovaní, oddeľujú privátnu časť bytu od spoločenskej. Súčasťou pokojnej súkromnej zóny je okrem hlavnej spálne aj malá televízna miestnosť.

Hlavná spálňa je situovaná hneď pri vstupe do bytu. Dostatok súkromia v nej však majiteľom zaručuje rafinované dispozičné usporiadanie – do samotného spacieho priestoru sa vchádza cez malú miestnosť, ktorá sa využíva na pozeranie televízie. Obe miestnosti navzájom spája i oddeľuje posuvná stena s efektným perforovaním.

Navyše sa celá táto privátna zóna dá izolovať od spoločenskej časti bytu masívnymi posuvnými dverami. Vybavenie je ladené v štýle etno a aj tu sa uplatnilo dizajnérmi často zmieňované pravidlo – opakovaním vzorov, farieb a materiálov v priestore sa dosiahne žiaduci dojem ucelenosti. 


Do detskej izby sa vchádza priamo z obývačky. Nie je práve najväčšia, no pre jednu slečnu je tu miesta dosť. Vďaka dvom oknám je najmä dostatočne svetlá a ponúka výhľad, aký v meste len tak ľahko nenájdete.

byt v Brooklyne
FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Do detskej izby sa vchádza priamo z obývačky. Nie je práve najväčšia, no pre jednu slečnu je tu miesta dosť. Vďaka dvom oknám je najmä dostatočne svetlá a ponúka výhľad, aký v meste len tak ľahko nenájdete.

Do detskej izby sa vstupuje z obývačky. Je dievčenským kráľovstvom s vysokou posteľou s úložným priestorom, malým šatníkom a nevyhnutným písacím stolom. Vďaka dvom oknám je miestnosť zaliata svetlom a aj odtiaľto je príjemný výhľad do parku, ktorého história siaha až do konca 19. storočia – jeho autormi sú Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux, ktorí navrhli aj manhattanský Central Park.

Tip redakcie
V interiéri by sa malo opakovať zopár výraznejších prvkov, ktoré ho opticky prepoja a vytvoria pocit súladu a vyrovnanosti.


Na televíznu miestnosť nie sme v našich končinách zvyknutí, no pre viaceré západné kultúry je typická. Obývačka je tu vyslovene spoločenskou zónou a sledovanie televízie či počúvanie hudby patrí do súkromia – týmto činnostiam je preto vyhradená akási druhá, menšia privátna obývačka. Aj takéto dispozičné členenie má z pohľadu rodinného života svoju logiku.

byt v Brooklyne
FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Na televíznu miestnosť nie sme v našich končinách zvyknutí, no pre viaceré západné kultúry je typická. Obývačka je tu vyslovene spoločenskou zónou a sledovanie televízie či počúvanie hudby patrí do súkromia – týmto činnostiam je preto vyhradená akási druhá, menšia privátna obývačka. Aj takéto dispozičné členenie má z pohľadu rodinného života svoju logiku.

Izbové rastliny sú nielen peknou dekoráciou, ale zároveň čistia vzduch. Kvetináče zavesené na stene sú šikovným riešením, vďaka ktorému sa im nebudete musieť vyhýbať pri upratovaní.


Zaujímavým prvkom je ozdobná posuvná stena, za ktorou je skrytý veľký televízor. Jej dekor zodpovedá štýlu oboch miestností, a hoci ich od seba oddeľuje, zároveň je i stmeľujúcim prvkom.

byt v Brooklyne
FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Zaujímavým prvkom je ozdobná posuvná stena, za ktorou je skrytý veľký televízor. Jej dekor zodpovedá štýlu oboch miestností, a hoci ich od seba oddeľuje, zároveň je i stmeľujúcim prvkom.

Tip: Všetko pre rekonštrukciu na jednom mieste

Profil

Majitelia

Manželia s jednou dcérou

Nehnuteľnosť

Štvorizbový byt v bytovom dome v Brooklyne v blízkosti Prospect parku

Text: Martina Paulová 
Foto: FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: izbové rastliny rekonštrukcia bytu štvorizbové byty
Zdieľať článok

Diskusia