Bungalov s pavúčími nohami vyriešil problém so svahovitým pozemkom

29. 01. 2016
Zdieľať

Pri pohľade od ulice nič nenasvedčuje tomu, že dom v jabloneckej mestskej časti Mšeno sa nejako výrazne odlišuje od bežných drevostavieb. Keď však prijmete pozvanie domáceho pána „do pivnice“, razom zistíte, že všetko je inak. A úžasom sa vám tají dych.


Keď na pozemok padne šero, môže pozorovateľ nadobudnúť dojem, že dom sa vznáša vo vzduchu. Dômyselné konštrukčné riešenie základov je vďaka tmavej farbe takmer neviditeľné.

Keď na pozemok padne šero, môže pozorovateľ nadobudnúť dojem, že dom sa vznáša vo vzduchu. Dômyselné konštrukčné riešenie základov je vďaka tmavej farbe takmer neviditeľné.
FOTES


Nebolo to jednoduché, ale nakoniec sa to podarilo. Konštrukcia oceľových pavúkov a ich úchyty sa zvárali viac ráz, kým remeselníci objavili to správne riešenie.

Nebolo to jednoduché, ale nakoniec sa to podarilo. Konštrukcia oceľových pavúkov a ich úchyty sa zvárali viac ráz, kým remeselníci objavili to správne riešenie.
Dano Veselský

Že dom a majiteľ skrátka patria k sebe a inak by to všetko ani nemohlo byť vymyslené, je zrejmé už po niekoľkých minútach rozhovoru. Domáci pán ako majiteľ stavebnej firmy počas svojho života už nejaký ten dom postavil a ako obyvateľ ich už niekoľko zažil na vlastnej koži, takže pri stavbe tohto, ako on sám hovorí, svojho posledného, sa rozhodol, že nebude robiť žiadne kompromisy.

A pretože ho pri vzájomnej spolupráci zaujal rukopis architekta Jána Stempela, bolo jasné, že lepšieho partnera si na túto cestu nemohol vybrať. Už prvý návrh, hoci možno až neočakávane odvážny, majiteľ s nadšením prijal. Namiesto toho, aby zavrhol netradičný spôsob založenia stavby, začal ako skutočný profesionál hľadať najlepšie možné riešenie.


Fasáda smerom do ulice a najbližšie k plotu je plná, tvorená obkladom z cédrového dreva. Našťastie ide o severnú a východnú orientáciu, takže architekt zabil dve muchy jednou ranou. Vyriešil tak problém súkromia, ale zároveň sa nespreneveril nízkoenergetickým štandardom.

Fasáda smerom do ulice a najbližšie k plotu je plná, tvorená obkladom z cédrového dreva. Našťastie ide o severnú a východnú orientáciu, takže architekt zabil dve muchy jednou ranou. Vyriešil tak problém súkromia, ale zároveň sa nespreneveril nízkoenergetickým štandardom.
Dano Veselský

Bez schodov sa nakoniec majiteľ nezaobišiel. Zostali však iba v exteriéri.

„Na pohľad efektné riešenie v sebe ukrýva veľa praktických výhod. Dom sa nachádza v horách, kde by sneh a jeho topenie pri zapustení domu do svahu prinášal neustále komplikácie. Pomerne jednoduché zakladanie a úspora hydroizolácií ušetrili veľa financií na zvyšok stavby.“
autori návrhu


Obývacia izba plynule prechádza do terasy. Veľké sklené dvere, ktoré sa tiahnu až po strop, dodávajú priestoru vzdušnosť a interiér domu krásne presvetlia. Výhľad z okna neraz zaujme majiteľov domu viac ako práve vysielaný televízny program.

Obývacia izba plynule prechádza do terasy. Veľké sklené dvere, ktoré sa tiahnu až po strop, dodávajú priestoru vzdušnosť a interiér domu krásne presvetlia. Výhľad z okna neraz zaujme majiteľov domu viac ako práve vysielaný televízny program.
FOTES


V najvzdialenejšom rohu pozemku je už dnes situované posedenie na terase, ktoré umožňuje vychutnať si v súkromí a prakticky uprostred zelene pohľady, ktoré svahovitý pozemok ponúka. Všetky komplikácie a nevýhody sú vďaka tomu v okamihu zabudnuté.

V najvzdialenejšom rohu pozemku je už dnes situované posedenie na terase, ktoré umožňuje vychutnať si v súkromí a prakticky uprostred zelene pohľady, ktoré svahovitý pozemok ponúka. Všetky komplikácie a nevýhody sú vďaka tomu v okamihu zabudnuté.
FOTES

Liek na všetky komplikácie? Hlavne elegantne a jednoducho

Na rozdiel od mnohých iných stavieb postavených vo svahu, táto sa ho v podstate len pridržiava – vlastne sa akoby istí, a to v podobe oceľovej lávky, po ktorej sa do domu vstupuje a pod ktorou sú doň privedené všetky inžinierske siete. Dom je založený na dvoch betónových pätkách zapustených hlboko do svahu. Do pätiek stavitelia ukotvili dva štvorramenné oceľové pavúky, ktoré nesú základovú dosku – oceľový rošt. Na ňom je postavená konštrukcia z oceľového skeletu a drevených rámov.

Hoci to nebol prvotný zámer, koncepcia domu zodpovedá nízkoenergetickému štandardu. Konštrukčne je riešený tak, aby boli v zime maximalizované slnečné zisky – prostredníctvom zasklenej južnej a západnej fasády, v lete bráni prehrievaniu presah strechy. Dom je tak z hľadiska teploty veľmi komfortný – ak ho v zime nevykúri slnko, príde na pomoc moderná technika, konkrétne elektrokotol v kombinácii s rekuperáciou. Majiteľ si tak podľa chuti môže prikúriť kozubom v obývacej izbe. 


Celý interiér je riešený veľmi prakticky a kompaktne – technickejšie zázemie sa nachádza v hmote bližšie k svahu (chodba, kúpeľňa, miestnosť na vzduchotechniku, koniec-koncov i kuchyňa). Obytné a odpočinkové miestnosti nájdeme v polovici vznášajúcej sa nad terénom (z tohto pohľadu vľavo).

Celý interiér je riešený veľmi prakticky a kompaktne – technickejšie zázemie sa nachádza v hmote bližšie k svahu (chodba, kúpeľňa, miestnosť na vzduchotechniku, koniec-koncov i kuchyňa). Obytné a odpočinkové miestnosti nájdeme v polovici vznášajúcej sa nad terénom (z tohto pohľadu vľavo).
Dano Veselský


Dominantným farebným prvkom obytného priestoru, kde inak prevažuje biela v kontraste s tmavými tónmi, je pohodlná veľká červená sedačka. Je akýmsi spoločenským i relaxačným centrom – môžete si z nej vychutnať film, krásy interiéru, pohľady na mesto i poklebetiť s kuchárom zvŕtajúcim sa za kuchynskou linkou.

Dominantným farebným prvkom obytného priestoru, kde inak prevažuje biela v kontraste s tmavými tónmi, je pohodlná veľká červená sedačka. Je akýmsi spoločenským i relaxačným centrom – môžete si z nej vychutnať film, krásy interiéru, pohľady na mesto i poklebetiť s kuchárom zvŕtajúcim sa za kuchynskou linkou.
Dano Veselský


V spálni nič nevyruší ani toho najchúlostivejšieho spáča. Nie je tu priehrštie nábytku ani farieb. Základným motívom je kontrast svetlých a tmavých odtieňov. Intimitu doprajú zatiahnuté závesy. Centrálne osvetlenie netreba, cez deň ho zabezpečí veľké okno, večer poslúži malá lampička. A potom už len zhasnúť a spať...

V spálni nič nevyruší ani toho najchúlostivejšieho spáča. Nie je tu priehrštie nábytku ani farieb. Základným motívom je kontrast svetlých a tmavých odtieňov. Intimitu doprajú zatiahnuté závesy. Centrálne osvetlenie netreba, cez deň ho zabezpečí veľké okno, večer poslúži malá lampička. A potom už len zhasnúť a spať…
Dano Veselský


V spálni nič nevyruší ani toho najchúlostivejšieho spáča. Nie je tu priehrštie nábytku ani farieb. Základným motívom je kontrast svetlých a tmavých odtieňov. Intimitu doprajú zatiahnuté závesy. Centrálne osvetlenie netreba, cez deň ho zabezpečí veľké okno, večer poslúži malá lampička. A potom už len zhasnúť a spať…

Podľa gusta vlka samotára

Dispozícia vychádza zo životného štýlu pána domu. Želal si bungalov pre jedného s hosťovskou izbou pre občasné návštevy detí a známych (rozvrhnutie miestností by mohlo slúžiť aj mladej rodine), kde ho nebudú obťažovať schody. Hneď za vstupom do domu je šatňa s dverami vedúcimi do technickej miestnosti a dostatok úložného priestoru v podobe na mieru navrhnutých skríň. V interiéri je vertikálna os umocnená vďaka tomu, že všetky dvere sú navrhnuté až do výšky stropu. Všetko tak pôsobí veľmi kompaktne, zvislé línie nič neruší…

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Celý príbeh domu sa odohráva pozdĺž hlavnej komunikácie, ktorou je spojovacia chodba. Naľavo od vchodu je umiestnená oddychová časť (spálňa, kúpeľňa), v strede nájdete vchod do dielne a pracovne. Ak sa vyberiete napravo, ocitnete sa v obytnej časti domu. Obývacia izba je spojená s kuchyňou a jedálňou, kuchyňa je od zvyšku priestoru oddelená hmotou kuchynskej linky a kozuba. Predĺžením relaxačnej zóny je terasa, ktorá sa tiahne pozdĺž južnej a západnej fasády až k jedálni. 


Interiér je zariadený relatívne skromne. Dominujú mu neutrálne tóny, výraznejším farebným akcentom je iba zelená stena ako téma, ktorá sa tiahne skoro celým domom, a červená sedacia súprava v obývacej izbe.

Interiér je zariadený relatívne skromne. Dominujú mu neutrálne tóny, výraznejším farebným akcentom je iba zelená stena ako téma, ktorá sa tiahne skoro celým domom, a červená sedacia súprava v obývacej izbe.
Dano Veselský


Vstup na terasu je možný z jedálne aj z ostatných miestností, ktoré sa nachádzajú po jej dĺžke. Vďaka veľkoformátovému zaskleniu je dom svetlý, prirodzene prepojený s exteriérom, v ktorom prevažuje upokojujúca zeleň.

Vstup na terasu je možný z jedálne aj z ostatných miestností, ktoré sa nachádzajú po jej dĺžke. Vďaka veľkoformátovému zaskleniu je dom svetlý, prirodzene prepojený s exteriérom, v ktorom prevažuje upokojujúca zeleň.
Dano Veselský


Sila vertikály. Majiteľ si želal vysoké dvere, vytiahnuté až k stropu. Z estetického hľadiska ide o veľmi efektné riešení.

Sila vertikály. Majiteľ si želal vysoké dvere, vytiahnuté až k stropu. Z estetického hľadiska ide o veľmi efektné riešení.
Dano Veselský

Zelená stena je zjednocujúcim prvkom celého priestoru. Tiahne sa pozdĺž celej chodby, ktorá tvorí komunikačnú tepnu domu.


1703475

stempel & tesař architekti

Stempel a Tesar architekti

Tvorivé duo, ktoré tvorí Ing. arch. Ján Stempel (1959) a Ing. arch. Jan Tesař (1981). Spoločné štúdio založili v roku 2008. Ján Stempel je absolventom Fakulty architektúry Technickej univerzity v Budapešti, svoju prax začal v dnes už legendárnom ateliéri SIAL. Od roku 2006 pôsobí ako vedúci ateliéru na Fakulte architektúry ČVUT v Prahe. Počas pobytu v Holandsku pracoval v renomovanej kancelárii Jeanne Dekkers architektur.

REALIZÁCIA PROJEKTU V MŠENE: 2011 – 2012
www.stempel-tesar.com

Text Dominika Záveská
Foto Dano Veselský a FOTES
Zdroj Ako ušetriť a postaviť nízkoenergetický dom, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalov drevostavba návšteva
Zdieľať článok

Diskusia