Byt, ktorý sa vyfarbil

Byt, ktorý sa vyfarbil

03. 08. 2006
Zdieľať

Rozhodnutím plánovačov v časoch nedávno minulých býva takmer polovica z nás v panelákoch rôzneho veku a (ne)kvality. Roky potom zápasíme s nepodarenými dispozíciami, netesniacimi oknami, umakartom podliehajúcim veku. Pre niekoho je panelák len prechodnou zastávkou, pre iného nočnou morou, pre ďalšieho východiskom z núdze, no a pre mnohých priam životným štýlom. Bývanie za priaznivú cenu, vyhovujúca infraštruktúra či dobrí susedia nás naučili pozerať na tú našu klietku v panelákovej králikárni trošku vrúcnejšie…


Byt, ktorý sa vyfarbil

60367



Podobne na tom boli aj majitelia bytu v panelovom byte na typickom veľkomestskom sídlisku. Roky túžili po zmene, aby nakoniec zistili, že im trojizbový byt na najvyššom podlaží panelového domu na okraji mesta vlastne vyhovuje. Preto sa rozhodli svoj životný priestor skvalitniť a obohatiť. O pomoc požiadali architektku Radku Faltusovú.


Byt, ktorý sa vyfarbil

60363
Jana Labuťová

Architektka, ktorá má za sebou už pekný rad viac či menej veľkorysých rekonštrukcií, sama tvrdí, že dáva prednosť radikálnejším prestavbám. Rozpočet klienta je však často jedným zo základných architektonických prikázaní, preto sa podujala navrhovať také zmeny, ktoré prinesú bytu novú kvalitu bez príliš zásadných a nákladných riešení. Najväčšia, i keď dnes už nenápadná a nezasvätenému návštevníkovi dokonale ukrytá zmena nás čaká hneď pri vstupe – hranice bytu sa totiž posunuli v ústrety návštevníkovi – smerom do spoločnej domovej chodby. Získaný priestor slúži ako predsieň so šatníkom ukrytým za posuvnou stenou.

Ementál v hale

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Byt, ktorý sa vyfarbil

60360
Jana Labuťová

Čo nás však zaujme na prvý pohľad, je farebné riešenie bytu. Modrá je predsieň i hala, obývačka, kuchyňa a kúpeľňa dostali vlastné odtiene. Predtým než byt farebne oživili, všetky steny i stropy vystierkovali a zasekali elektrorozvody. Panely i všadeprítomné rozvodné lišty vďaka tomu zmizli pod rukami šikovných murárov. Zvolené farby byt opticky zväčšujú, navyše rozdelenie neveľkých izieb na akési farebné komôrky v nás vyvoláva pocit, že je ich akosi viac než v skutočnosti. Pri pohľade z haly sa vďaka tomu návštevník cíti, akoby stál uprostred veľkého farebného ementálu.


Byt, ktorý sa vyfarbil

60362
Jana Labuťová

Do haly, akéhosi uzlového bodu celého bytu, kde sa stretávajú všetky interiérové cesty – medzi obývačkou a detskou izbou, spálňou a kuchyňou, predsieňou a kúpeľňou –, vedie len priechod bez dverí. Aj sem sa zmestila zaujímavo riešená šatníková skriňa vyrobená na mieru. Musím sa priznať, že napriek tomu, že oblúky v interiéroch príliš neobľubujem, zmäkčenie inak dominantného kusa nábytku citlivým zaoblením je nápadom na pohľad veľmi príjemným a atraktívnym. Navyše – rohová skriňa vďaka tomu perfektne funguje.

Nasleduje krátka zastávka v kúpeľni – pri prestavbe sa domáci už tradične rozlúčili s umakartovým jadrom –, kde zaujme najmä asymetrická vaňa – užitočný vynález kúpeľňových dizajnérov, ktorý akoby vznikal priamo na mieru našich panelákových mikrokúpeľní. Jednoduché a účelné.

Slíž v kuchyni


Byt, ktorý sa vyfarbil

60364
Jana Labuťová

Srdce bytu však bije v kuchyni. Aj keď architektka sama priznáva, že uprednostňuje prestavby, pri ktorých sa priestor čo najviac otvára, tu po dohode s majiteľmi šli takpovediac proti prúdu a zámerne ponechali kuchyňu a obývačku oddelene. Na prvý pohľad sa toto riešenie môže zdať nie veľmi logické – miestnosť je totiž dosť úzka a dlhá ako slíž a jej zariadenie nebolo jednoduché. Dve proti sebe stojace zostavy úložných priestorov i dve rovnobežné pracovné plochy navyše pohyb v kuchyni komplikujú. Autorka prestavby však predmety, ktoré najviac zasahujú do priestoru, šikovne umiestnila do rohu kuchyne – ani otvorené dvere chladničky či dvierka elektrickej rúry tak ráno v kuchyni nespôsobia rodinnú dopravnú zápchu. Priestor opticky zväčšuje i kombinácia farieb a materiálov – hladké svetlé dvierka skriniek, matné sklo a dozelena ladená mozaika oživená náhodne umiestnenými červenými políčkami. Svetlý strop a zelené steny sú zásahom akoby z modernej kuchynskej učebnice.


Byt, ktorý sa vyfarbil

60361
Jana Labuťová

Losos v obývačke

Napriek tomu, že v kuchyni sa pohodlne najedia traja dospelí, ponúknutú kávu pijeme v najväčšej z miestností – v obývačke. Izba je ladená dolososova – stenám zodpovedá i výber sedacej súpravy, povrchová úprava nábytku vyrobeného na mieru ladí s dominantnou farbou miestnosti. Asymetricky osadené skrinky pracujú s priestorom – pôsobia ľahko a hravo. Špecialitou pani architektky je atypický stojan na cédečká v rohu miestnosti, ktorý je materiálovo i farebne odlíšený od ostatného zariadenia.

Čas vyhradený na našu návštevu sa pomaly končí. Príjemné dve hodiny, ktoré sme strávili v zajatí farieb, ubehli ako voda. Je nám jasné, že v takomto byte sa jeho obyvatelia i návštevy musia cítiť príjemne. Je len škoda, že spoločné priestory či výťah nás opäť vracajú do sídliskovej reality. I keď opravená a zateplená fasáda domu naznačujú, že ak budú opravy pokračovať, možno sa navštívený byt už o pár mesiacov nebude musieť hanbiť za prostredie, v ktorom tak prekvapivo vyrástol.

Kategória: Návšteva
Tagy: byt návšteva
Zdieľať článok

Diskusia