Inšpiratívna rekonštrukcia opusteného domu: Vo vnútri dynamika moderného sveta, zvonku dýcha história

21. 09. 2020
Zdieľať

Vila v starom portugalskom meste bola počas ostatných rokov opustená. Noví majitelia chceli jej revitalizáciu. Tak, aby zostal viditeľný archetyp pôvodnej stavby v historickom jadre, a zároveň, aby vyhovovala dynamike moderného života.

Výsledkom je stavba, ktorá zvonku „sadne“ do historického prostredia, neruší ho modernými prvkami. Avšak vo vnútri sú priestory upravené podľa súčasných štandardov komfortu a skúseností, ktoré sú zahrnuté v minimalistickej súčasnosti.

Rekoštrukcia domu Casa dos Oleiros

Zdroj: Ivo Tavares Studio

Rožná stavba má dve podlažia a mezanín. Na prízemí sa nachádzajú súkromné odpočinkové miestnosti, kúpeľne a technické zázemie. Horné podlažie tvorí spoločenskú časť domu. Zahŕňa kuchyňu, jedáleň a obývačku.

Toto rozmiestnenie priestorov sa úplne líši od nášho tradičného, kde zvyčajne umiestňujeme spoločenskú časť na prízemie (kvôli prepojeniu so záhradou). V tomto prípade je to naopak preto, že horné poschodie je po premene podstatne svetlejšie a vzdušnejšie ako miestnosti na prízemí.

Rekoštrukcia domu Casa dos Oleiros

Zdroj: Ivo Tavares Studio

Mezanín: Pracovná stanica s výhľadom na hrad

Vďaka odokrytiu miest pod strechou sa otvoril veľkorysý priestor od podlahy až po strop. Tvorcovia projektu ho nechali zvýrazniť bielou farbou stien a stropov. Svetlo sa v nich príjemne odráža a zaplavuje celý priestor, ktorý bol kedysi uzatvorený. Na medzipodlaží je pracovná stanica. Vďaka novo-osadenému svetlíku je aj mezanín presvetlený a ponúka výhľad na hrad, ktorý pripomína, že sa síce nachádzate v modernom interiéri, ale všade okolo je história.

Rekoštrukcia domu Casa dos Oleiros

Zdroj: Ivo Tavares Studio

Ľahký, neformálny a príjemný

„Pokiaľ ide o materiály, chceli sme, aby projekt pôsobil ako ľahký, neformálny a príjemný. Použili sme jednoduché, ale vysoko kvalitné materiály, steny i stropy sme vymaľovali svetlými odtieňmi,“ opisujú svoje uvažovanie tvorcovia architekti z portugalského ateliéru Paulo Martins Arquitectura.

Interiér dotvorili nábytkom a podlahou z borovicového dreva. Samozrejmosťou moderného interiéru je maximálne využitie priestoru a minimálny dizajn. Vstavaný nábytok, betón, bodové osvetlenie na viacerých miestach, hranaté pravidelné tvary. Príjemný čistý a prehľadný dizajn je na podlaží s kuchyňou zvýraznený kontrastnou čiernou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Rekoštrukcia domu Casa dos Oleiros

Zdroj: Ivo Tavares Studio

Casa dos Oleiros

Architektonický ateliér: Paulo Martins Arquitectura
www.paulomartins.com.pt

www.instagram.com/paulomartinsarqdesign/

Lokalita: Castelo Branco, Portugalsko

Realizácia: 2020

Plocha: 110 m2

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva domu v zahraničí rekonštrukcia domu
Zdieľať článok

Diskusia