Zdroj: Matúš Gondek

Malý byt so zlou dispozíciou sa zmenil na nepoznanie. Dotvára ho farba, ktorá upokojuje

05. 06. 2023
Zdieľať

Jednoizbový byt v historickom centre Bratislavy, ktorý bol riešením z minulých storočí, sa zmenil na funkčný dvojizbový byt s charakteristickými prvkami patriacimi práve sem. Celý proces návrhu a rekonštrukcie trval približne tri roky. Dnes ponúka plocha 42 metrov štvorcových funkčný priestor na moderné bývanie.

Majiteľ Matúš Gondek sa ako skúsený architekt rozhodol spojiť profesijné skúsenosti s osobnou motiváciou a pustiť sa do celkovej rekonštrukcie bytu, ktorému tak dal vlastný charakter.

Pôvodný stav

stará spálňa s drevenou posteľou

V byte bola jedna veľká izba, kde sa žilo, pracovalo a spalo. Zdroj: Playarchitects

„Ak by sme sa pozreli na pôvodný pôdorys bytu, ten korešpondoval možno tak s koncom 19. alebo so začiatkom 20. storočia. Na súčasné bývanie by to bolo niečo absolútne nevyhovujúce. Zjednodušene sa dá povedať, že tu bola jedna veľká izba, kde sa žilo, pracovalo a spalo. A jedna menšia miestnosť, ktorá slúžila ako kuchyňa a sprcha,“ hovorí Matúš

stará kuchyňa

Jedna menšia miestnosť slúžila ako kuchyňa a sprcha. Zdroj: Playarchitects

Po novom

Ako architekt a majiteľ v jednej osobe spomenul, byt dlhšie ležal ladom. No a v ňom – takisto dlhšie – ležala myšlienka jeho nového konceptu. „Hoci mojou prvou požiadavkou bola funkčnosť, chcel som dať bytu aj istý charakter.“ Postupne sa táto myšlienka rozvíjala, až dozrela.

Prečítajte si tiež
Ako prispôsobiť dom z 50. rokov životu mladej rodiny? Pomohlo nové delenie priestoru a staré tehly

Priznal to staré

Históriu má okolie, má ju budova, má ju tento byt. Tak prečo to skrývať? Rovnako to vnímali aj architekti. Matúš, ktorý projekt aj realizoval, chcel, aby to, čo je v byte staré, zostalo čitateľné:

spálňa s tehlovou stenou a tyrkysovo zelenou kúpeľňou

Kúpeľňa priamo v spálni pripomína komfort hotelových izieb. V bytovom priestore je rovnakým benefitom, ale aj zaujímavým prvkom. Zdroj: Matúš Gondek

Vidieť to napríklad hneď na stenách. Ich konštrukciu som odhalil až na tehly a zvýraznil bielou farbou. Pôvodný charakter som ponechal v podstate celému obalu bytu – nosným konštrukciám, už spomenutým stenám či vstupným dverám,“ prezrádza Matúš Gondek.

kuchyňa s tehlovou stenou dreveným stolom a tmavou linkou

Funkčnosť je novou pridanou hodnotou bytu. Architekt ju vložil do vstavaného nábytkového jadra, v ktorom plní zámer i moderná kuchynská linka. O prepojenie celého priestoru sa postarali aj estetické prvky – aj v kuchyni sa napríklad opakuje zelený obklad. Zdroj: Matúš Gondek

„V novom riešení  však dostal byt úplné nové, na mieru vytvorené nábytkové jadro, to znamená novú kuchyňu, kúpeľňu a oddeľujúce priečky. Tento celok vznikol vložením vstavaného nábytkového prvku. V zásade sú tu pohyblivými kusmi zariadenia len sedačka a posteľ. Všetko ostatné je vstavané,“ pokračuje.

Vzdušný a presvetlený

No a s funkčnosťou prišla do priestoru aj vzdušnosť. Byt sa presvetlil. Poeticky povedané – naplno sa otvoril, a to aj vo svojej malej ploche. Naopak, veľkorysá je tu výška. Architektúra minulosti totiž zanechala v byte vysoké okná aj vysoké stropy.

obývačka s veľkými oknami a zelenou sedačkou

Pôvodný charakter bytu je priznaný na jeho „obale“ – stenách, oknách, vstupných dverách… A všimli ste si aj taký detail, akým je klasický článkový radiátor? Nie je pôvodný, majiteľ ho dal vyrobiť na mieru, no táto retro a zároveň trendová záležitosť dokonale podčiarkuje charakter aj atmosféru priestoru. Zdroj: Matúš Gondek

Upokojujúca farebná kombinácia

Malý byt dnes charakterizuje pokojná atmosféra s vyváženou kombináciou zelenej, bielej a čiernej a historický odkaz, na ktorý nadviazal aj návrh jeho rekonštrukcie.

obývačka a kuchyňa ladená do zelena

Nová dispozícia priestor bytu presvetlila a prevzdušnila. Farebná kombinácia mu dodala ten podstatný charakter a určité odkazy na minulosť mu zas ponechali punc staromestského bývania. Zdroj: Matúš Gondek

„Výber farby bol jedným z kľúčových faktorov pre charakter bytu. Chcel som, aby dostal svoj silný prívlastok, keď ho niekto uvidí. Napríklad aj v duchu: ‚Ten zelený byt, pamätáš?‘ Navyše ja osobne som mal kedysi spálňu zelenej farby a veľmi ma to upokojovalo. Čiže je v tom aj malá osobná skúsenosť,“ dopĺňa majiteľ.

Prečítajte si tiež
Neveľký zásah zmenil atmosféru starého bytu na nepoznanie. Odhalili a zrenovovali trámový strop aj parkety

Čas a skúsenosť pomohli

Túžba zmeniť tento priestor, no nie prvoplánovo, sa spájala práve s dôrazom na spomínanú históriu. Harmóniu v celom priestore pomohol architektovi vytvoriť možno aj výrazný časový benefit, ktorý mal. No a za výberom pozitívnej zelenej a jej odtieňov sa skrýva aj osobná skúsenosť.

Zelený byt na Dobrovičovej

Architekti:  Playarchitects – Matúš Gondek a Branislav Hantabal
Lokalita: Dobrovičova ulica, Bratislava
Rozloha: 42 m2

Text: Evka Vašková, Erika Kuhnová
Foto: Matúš Gondek, Playarchitects
Zdroj: časopis Môj dom

 

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia bytu tehlová stena zelená v interiéri
Zdieľať článok

Diskusia