Nádherná zrubová chata na Táloch, do ktorej by ste sa hneď nasťahovali

06. 09. 2016
Zdieľať

Zariaďovanie novostavby z drevených trámov má svoje špecifiká. S tým, na čo sme zvyknutí pri murovaných domoch, by tu človek veru nepochodil. Drevu sa totiž treba prispôsobiť konštrukciou aj plánovaním – či už ide o vstavaný nábytok, alebo osvetlenie.


Štýl modernej chaty. Architekti navrhli interiér tak, aby bolo zrejmé, že ide o rekreačný zrub v horách. Využili predmety, ktoré navodzujú atmosféru chaty, ako štylizovanú trofej či ďalekohľad, a tiež prvky, ktoré charakterizujú majiteľa. Jeho obľúbená značka whisky sa napríklad objavuje na potlači skrinky v obývačke aj na zástene v kuchyni.

Štýl modernej chaty. Architekti navrhli interiér tak, aby bolo zrejmé, že ide o rekreačný zrub v horách. Využili predmety, ktoré navodzujú atmosféru chaty, ako štylizovanú trofej či ďalekohľad, a tiež prvky, ktoré charakterizujú majiteľa. Jeho obľúbená značka whisky sa napríklad objavuje na potlači skrinky v obývačke aj na zástene v kuchyni.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Jeleňa vyrobili architekti vlastnoručne: „Je to pravá ručná robota – priamočiarou pílkou z preglejky :-).“

Obývačka je zariadená jednoducho a čisto. „Nechceli sme ju ‚preplácať’ nábytkom, je tu len nutné minimum.“

Pokoj a vôňa lesa a zároveň blízko do civilizácie, navyše len kúsok od známeho lyžiarskeho strediska – víkendy v takejto lokalite by potešili nejedného našinca. Majitelia zrubu v Nízkych Tatrách poňali svoje chatárčenie veľkoryso a spoločensky, počítali pri ňom aj s priateľmi. Na ploche približne 190 m2 si tu môže voľné dni pohodlne užiť hoci aj 12 ľudí. 


„Na samotě u lesa“, s nádherným výhľadom a len niekoľkými susedmi za chrbtom. Okolie ešte len čaká na úpravu – architekti tu navrhli výsadbu kosodreviny, brusníc, čučoriedok a miestnych tráv pomedzi kamene tak, aby záhrada splynula s okolitou prírodou.

„Na samotě u lesa“, s nádherným výhľadom a len niekoľkými susedmi za chrbtom. Okolie ešte len čaká na úpravu – architekti tu navrhli výsadbu kosodreviny, brusníc, čučoriedok a miestnych tráv pomedzi kamene tak, aby záhrada splynula s okolitou prírodou.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

„Návrh aj realizácia interiéru tu boli zložitejšie, než je obvyklé – všade sme museli počítať so sadaním zrubu a všetky prvky, ktoré sa bežne kotvia do stien, tu museli byť navrhnuté ako konzoly alebo samonosné predsadené steny.“

Marek Pavlech, architekt


Príjemná logika kozuba. V otvorenom spoločenskom priestore určuje kozub hranicu medzi obývačkou a jedálňou – vďaka obojstrannej vložke si možno v oboch častiach užívať atmosféru ohňa. Bočná nika je praktickým miestom na uloženie dreva.

Príjemná logika kozuba. V otvorenom spoločenskom priestore určuje kozub hranicu medzi obývačkou a jedálňou – vďaka obojstrannej vložke si možno v oboch častiach užívať atmosféru ohňa. Bočná nika je praktickým miestom na uloženie dreva.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Prevahu dreva na stenách architekti utlmili neutrálnou betónovou dlažbou a bielou plochou kuchynskej linky.

V mene logiky a pohodlia

Dispozícia chaty sa nesie v duchu overenej logiky – takmer celé prízemie zaberá veľký spoločenský priestor rozdelený kozubom na obývačku a kuchynsko-jedálenskú časť. V obývačke je otvorený cez dve podlažia, čo ešte podčiarkuje jeho veľkorysé rozmery. K prízemiu patrí aj hlavná spálňa so samostatnou kúpeľňou a šatníkom, poschodie je celé vyhradené detským izbám a spálni, ktoré sú prístupné z galérie nad obývačkou.

Aj keď bolo riešenie typovej stavby v zásade praktické, architekti Pavlech a Paulišin, ktorých majitelia požiadali o návrh interiéru, dispozíciu jemne upravili: „Vymenili sme kuchyňu s jedálňou, čím obe získali vhodnejšiu polohu. Priestor v úzkom zálive na kuchyňu akurát postačil, jedáleň by tu však bola zbytočne stiesnená. Na novom mieste je navyše jedálenský stôl v blízkosti kozuba, ktorý dotvára atmosféru a sála teplo, takže sa tu sedí veľmi príjemne,“ vysvetľuje Marek Pavlech.

„Interiér sme, našťastie, začali navrhovať v čase, keď sa ešte dali urobiť niektoré zmeny v rozvodoch,“ dodáva. „Vedenie sietí je v zrube úplne iné než v bežnom dome. Všetko treba vopred presne premyslieť a zrealizovať počas hrubej stavby, pretože dodatočné zmeny sú problematické – každý zásah do dreva totiž vidno a nie všetko sa dá zamaskovať. Aj keď sme mali šikovných elektrikárov, nedalo sa všetko zrealizovať presne tak, ako sme chceli.“


Zadná stena linky z hrubej stabilnej MDF dosky drží skrinky, ktoré sa bežne vešajú na stenu. Atypicky sa musel riešiť aj prívod vody a odpad. Hoci architekti počítali s výškovou rezervou 25 cm, za necelé dva roky zrub sadol tak, že z jedného nosného trámu nad linkou sa muselo spíliť, aby netlačil na horné skrinky.

Zadná stena linky z hrubej stabilnej MDF dosky drží skrinky, ktoré sa bežne vešajú na stenu. Atypicky sa musel riešiť aj prívod vody a odpad. Hoci architekti počítali s výškovou rezervou 25 cm, za necelé dva roky zrub sadol tak, že z jedného nosného trámu nad linkou sa muselo spíliť, aby netlačil na horné skrinky.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Teplo z dreva. Z veľkého centrálne umiestneného teplovzdušného kozuba sa rozvádza teplo do všetkých miestností.

Teplo z dreva. Z veľkého centrálne umiestneného teplovzdušného kozuba sa rozvádza teplo do všetkých miestností.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Kuchyňa a jedáleň si oproti pôvodne navrhnutej dispozícii vymenili miesto. Jedáleň tak získala viac priestoru aj príjemnejšiu polohu v blízkosti kozuba.

Kuchyňa a jedáleň si oproti pôvodne navrhnutej dispozícii vymenili miesto. Jedáleň tak získala viac priestoru aj príjemnejšiu polohu v blízkosti kozuba.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Jedálenský stôl nechali architekti vyrobiť na mieru najmä z dôvodu jeho rozmerov – potrebovali taký, ku ktorému môže naraz zasadnúť až 10 ľudí. Dyhovanie je urobené tak precízne, že stôl vyzerá celkom ako z masívneho dreva.


Sklenená zástena nenápadne chráni drevené trámy za linkou pred znečistením. Aj tento originálny prvok musel byť vyriešený ako konzola ukotvená k linke, tak, aby sklo nebolo zviazané so stenou.

Sklenená zástena nenápadne chráni drevené trámy za linkou pred znečistením. Aj tento originálny prvok musel byť vyriešený ako konzola ukotvená k linke, tak, aby sklo nebolo zviazané so stenou.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Lavica pod oknom v jedálni je odkazom na slovenské tradície. Slúži na oddych, čítanie, ale aj na príležitostné prespanie (periny sú skryté vo vnútri).

Lavica pod oknom v jedálni je odkazom na slovenské tradície. Slúži na oddych, čítanie, ale aj na príležitostné prespanie (periny sú skryté vo vnútri).
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Steny v pohybe

Pri zrube musí byť človek trpezlivý. Hrubá stavba totiž potrebuje dva až tri roky na to, aby si sadla, aby sa všetky drevené konštrukcie dostali do polohy, v ktorej už viac-menej zotrvajú. Obvykle sa až potom osádzajú okná a dvere a zariaďuje sa interiér. Tu ale majiteľ trval na tom, že chce chatu využívať čo najskôr, architekti teda museli použiť „plán B“ – všetok nábytok a vstavané prvky navrhli tak, aby ostala na sadanie nosných drevených konštrukcií rezerva približne 25 cm.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„Samozrejme, so sadaním stavby sa dá počítať,“ hovorí Michal Paulišin. „Žiadna konštrukcia, ktorá vyzerá, že je upevnená na stene, k nej v skutočnosti uchytená nie je. Všetky sú tu samonosné. Napríklad v kúpeľniach sme obklad aj zariadenie upevnili na predsadené steny alebo murované priečky. Tie sa zasúvajú do káps pod stropom, ktoré maskujú potrebnú medzeru. Rovnako sú riešené aj všetky okná a dvere,“ vysvetľuje architekt.

Komplikovanejší než obvykle bol aj návrh kuchynskej linky či schodiska, kde bolo potrebné siahnuť po technicky náročnejších alebo kompromisných riešeniach.


Spoločenský priestor je v obývacej časti otvorený cez dve podlažia. Impozantnú výšku využili architekti na pôsobivú kompozíciu svietidiel.

Spoločenský priestor je v obývacej časti otvorený cez dve podlažia. Impozantnú výšku využili architekti na pôsobivú kompozíciu svietidiel.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Bez tieňohry. Svietidlá – pavučinové gule – dali vyrobiť na mieru. Použili v nich matné žiarovky, aby na stenách nekreslili štruktúru tienidiel.


Efektné zavesenie svietidiel vo vysokom priestore chcelo čas aj guráž. Vešali sa z mobilného lešenia a ich umiestnenie zabralo celý deň. „Iný je totiž 3D model a iná realizácia – polohu niektorých svietidiel napríklad určili už hotové vývody, ostatné sme museli prispôsobiť tak, aby vytvorili vhodnú kompozíciu,“ spomínajú architekti. Kvalitné LED žiarovky vydržia niekoľko rokov, takže sa nebudú musieť tak skoro meniť.

Efektné zavesenie svietidiel vo vysokom priestore chcelo čas aj guráž. Vešali sa z mobilného lešenia a ich umiestnenie zabralo celý deň. „Iný je totiž 3D model a iná realizácia – polohu niektorých svietidiel napríklad určili už hotové vývody, ostatné sme museli prispôsobiť tak, aby vytvorili vhodnú kompozíciu,“ spomínajú architekti. Kvalitné LED žiarovky vydržia niekoľko rokov, takže sa nebudú musieť tak skoro meniť.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

„Majitelia si určili základné požiadavky, ktorých sme sa držali, ale inak sme mali pri navrhovaní voľnú ruku, čo bolo veľmi fajn. Keď klient nezasahuje do každej drobnosti, všetko ide oveľa rýchlejšie a aj výsledok je obvykle lepší.“

Michal Paulišin, architekt


Vytapetovaná stena v predsieni je, podobne ako mnohé ďalšie, v skutočnosti samonosnou predstenou. Až za ňou je zrubová konštrukcia, ktorá sa tak môže samostatne pohybovať.

v
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Vytapetovaná stena v predsieni je, podobne ako mnohé ďalšie, v skutočnosti samonosnou predstenou. Až za ňou je zrubová konštrukcia, ktorá sa tak môže samostatne pohybovať.


Atypická knižnica komunikuje vďaka materiálu s okolitými stenami, formou sa však vyčleňuje. Funguje ako skladačka uchytená na koľajničkách, ktoré umožňujú sadanie nosnej steny za ňou. Aby sa drevo nekrútilo, použili lepený dubový masív.

Atypická knižnica komunikuje vďaka materiálu s okolitými stenami, formou sa však vyčleňuje. Funguje ako skladačka uchytená na koľajničkách, ktoré umožňujú sadanie nosnej steny za ňou. Aby sa drevo nekrútilo, použili lepený dubový masív.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Obklady aj zariadenie sú namontované na predstene, ktorá sa postupne, ako zrub sadá, zasúva do priestorovej kapsy pod stropom. Nikde tak nevidno žiadne škáry. Podobne sú urobené aj všetky okná a dvere.

Obklady aj zariadenie sú namontované na predstene, ktorá sa postupne, ako zrub sadá, zasúva do priestorovej kapsy pod stropom. Nikde tak nevidno žiadne škáry. Podobne sú urobené aj všetky okná a dvere.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Hlavná spálňa je zariadená jednoducho a účelne. Zariadenie, svietidlá a textílie v pokojných tónoch hnedej, sivej a béžovej navodzujú spolu so všadeprítomným drevom pocit útulnosti.

Hlavná spálňa je zariadená jednoducho a účelne. Zariadenie, svietidlá a textílie v pokojných tónoch hnedej, sivej a béžovej navodzujú spolu so všadeprítomným drevom pocit útulnosti.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka


Svietidlá robia atmosféru. Ich výberu a kompozícii preto venovali architekti veľkú pozornosť. Niektoré sa vyrábali na mieru, iné vytvorili architekti sami alebo vhodne použili hotové solitéry či celé série.

Svietidlá robia atmosféru. Ich výberu a kompozícii preto venovali architekti veľkú pozornosť. Niektoré sa vyrábali na mieru, iné vytvorili architekti sami alebo vhodne použili hotové solitéry či celé série.
Nora Sapárová a Jakub Čaprnka

Pri montáži svietidiel v zrube sa musia používať nehorľavé podložky, nie každé svietidlo ju však má vo výbave. V niektorých prípadoch ich museli vyrobiť elektrikári.

DOM V KOCKE

Zrubová chata, Tále (Nízke Tatry)

Stavba: typový zrubový dom
Interiér: pavlech :: paulišin architekti
Úžitková plocha: 192 m2 
Realizácia: stavba 2014 – 2015, interiér 2015

Ing. arch. Marek Pavlech, Ing. arch. Michal Paulišin 
pavlech paulišin architekti
www.pparchitekti.sk
info@pparchitekti.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO NORA SAPÁROVÁ A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ časopis Môj dom 8/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy drevenice zruby
Zdieľať článok

Diskusia