Nepoužiteľný bungalov zo 60. rokov na úzkom pozemku si domáci dotvorili sami

03. 05. 2021
Zdieľať

Úzky pozemok, stavba, ktorá nebola prakticky ničím inšpirujúca a obmedzená možnosť zväčšiť obytný priestor – to boli vstupné dáta rekonštrukcie bungalovu zo 60. rokov.

Spočiatku si nesľubovali veľa. Predsa len sa objavil pozitívny prvok, na ktorom mohli premenu spojenú s rozšírením postaviť. Architekti nechali časť priestoru nedefinovanú. Ožil spontánne – podľa potrieb domácich.

Na prvý pohľad ťažko renovovateľný bungalov s mnohými negatívami sa podarilo premeniť na veľmi zaujímavý projekt a s finálnym riešením sú spokojní aj domáci. Keď architekti očisťovali dispozíciu od nánosov desaťročí, našli zaujímavý prvok.

Terasa bungalovu medzi stenami

Medzi presklenou otvárateľnou stenou obývačky a múrom s otvormi príjemná terasa. Zdroj: Jeroen Verrecht

Základný pôdorys stavby predstavoval jeden a pol štvorca. K pôvodnému tvaru pridali jeho zrkadlový obraz, a tak získali tri rovnaké štvorce nového pôdorysu. Uprostred, na mieste, kde sa pôvodný pôdorys stretáva s novým, zrkadlovým obrazom stojí krb.

Prečítajte si tiež
Biely dom od bratislavských architektov plný svetla a zelene

Konštrukčný prvok zároveň člení priestor

V prednom a zadnom štvorci dispozície nájdete nezvyčajný konštrukčný prvok – asymetricky umiestnený biely kríž, ktorý funguje ako podpora stropu. Okrem toho, však zároveň funkčne člení priestor bez toho, aby ho obral o vzdušnosť alebo svetlo.

Autori rekonštrukcie tento kríž nazývajú stredobodom okolo ktorého sa odvíja priestor miestností. V strednom štvorci – centrálnom priestore, kde je obývacia izba je ústredným motívom betónová priečka, uprostred ktorej stojí krb. Funguje, ako odkaz na bod, kde končil pôvodný pôdorys bungalovu.

Terasa bungalovu

Medzi presklenou otvárateľnou stenou obývačky a múrom s otvormi príjemná terasa. Zdroj: Jeroen Verrecht

Presklená stena obývačky a susedia v blízkosti

Južná stena obývačky je presklená, architektov neodradila ani blízkosť susedov. „Táto skutočnosť nás naopak ešte viac stimulovala k tomu, aby sme dospeli k tvorivému riešeniu. Okná sme riešili ako čiastočne zapustené a v obrysoch pôvodnej prístavby sme postavili múry s prázdnymi okennými otvormi,“ opisujú zaujímavé riešenie autori projektu. Takto vznikla medzi presklenou otvárateľnou stenou obývačky a múrom s otvormi príjemná terasa.

Prečítajte si tiež
Nenápadný bungalov pri Bratislave na pokojnom mieste bývalých záhrad a sadov
asymetricky umiestnený biely kríž, ktorý funguje ako podpora stropu

V prednom a zadnom štvorci dispozície nájdete nezvyčajný konštrukčný prvok – asymetricky umiestnený biely kríž, ktorý funguje ako podpora stropu. Zdroj: Jeroen Verrecht

Múr slúži ako ochranca súkromia domácich pred zrakmi susedov a tiež poskytuje potrebný tieň. Za ním sa nachádza záhrada, takže terasa funguje aj ako medzipriestor medzi interiérom a exteriérom. Vďaka tomuto riešeniu vznikla tiež zaujímavá interakcia medzi okrajovými štvorcami dispozície – kuchyňou s jedálňou a nočnou časťou. Výsledkom je dojem priestrannosti a príjemné presvetlenie všetkých miestností.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kútik pre deti

Tieto priestory sú plne adaptívne potrebám domácich, a preto sú veľmi originálne. Jeden z týchto priestorov si napríklad osvojili deti a vyčlenili si ho ako miesto, kam si chodia sadnúť s knihou. Zdroj: Jeroen Verrecht

Vysoké stropy a nedefinované priestory

Interiéru dominujú vysoké stropy, ktoré boli zámerne ponechané v surovom stave. Steny sú natreté štukom. Architekti ponechali časť priestorov bez jasnej definície funkcií. Vyvíjajú sa postupne a spontánne – podľa toho, čo potrebujú obyvatelia domu a na čo ich používajú. Tieto priestory sú plne adaptívne potrebám domácich, a preto sú veľmi originálne.

Jeden z týchto priestorov si napríklad osvojili deti a vyčlenili si ho ako miesto, kam si chodia sadnúť s knihou. A to je iba jeden príklad toho, ako si môžu sami obyvatelia navrhnúť vlastný životný priestor, alebo jeho časť úplne intuitívne.

Rodinný dom so záhradou

Dispozícia a riešenie domu domácim plne vyhovuje. Zdroj: Jeroen Verrecht

House C-VL

Architektonický ateliér: GRAUX & BAEYENS architecten

Lokalita: De Haan, Belgicko

Realizácia: 2017

Prečítajte si tiež
Jednopodlažný murovaný dom, ktorý spojil rodinu

Sabína Zavarská

Foto: Jeroen Verrecht

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy geometrické tvary pôvodný stav presklená stena rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia