Rodinný dom pri lese vyniká udržateľnosťou, logikou i geniom loci

12. 10. 2021
Zdieľať

Jedno krídlo pre domácich, druhé pre hostí. Obe spája spoločenský priestor s obývačkou, kuchyňou a jedálňou. Tak sa dá stručne charakterizovať rodinný dom pri českých Pardubiciach, ktorý vzišiel z dielne AIR ateliéru. Podobne, ako iné projekty Vítězslava Táborského a Aleša Jeřábka, aj táto novostavba sa nesie v znamení motta ateliéru: „Architektúra Inšpirovaná Rozumom“.

Predstava investora vždy tvorí základ, na ktorom musia architekti stavať. V tomto prípade si prial rodinný dom, ktorý by bol príjemným prostredím nielen pre neho a jeho manželku, ale aj pre celú ich rodinu, predovšetkým pre vnúčatá. Podarilo sa mu nájsť krásny pozemok na okraji zástavby v tesnej blízkosti lesa. Základné charakteristiky domu mali byť: bezbariérový, priestranný a dizajnom mal pripomínať skôr chatu ako luxusnú novostavbu. Atmosféra v ňom mala odrážať atmosféru miesta.

Prečítajte si tiež
Zo skromnej lesníckej chatky vyrástla moderná chata pre rodinu

Veľký pozemok oklieštili stavebné obmedzenia

Aj tie najlepšie predstavy majiteľov pozemku sú neraz obmedzené pravidlami výstavby v danej lokalite. Ani v tomto prípade to nebolo inak. Hoci bol pozemok pomerne veľký, výstavba na ňom bola veľmi obmedzená vtedajším územným plánom. Konkrétne bolo potrebné dodržať ochranné pásmo lesa, pásmo nadzemného aj podzemného vedenia.

Členitý rodinný dom s prístreškom

Z ulice pôsobí jednoducho, skrýva však veľkorysý obytný priestor s bazénom a saunou. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Tvar rodinného domu sa musel prispôsobiť týmto podmienkam. Výsledkom je stavba s úžitkovou plochou 158,5 m2 a zastavanou plochou 441 m2. Časť tejto zastavanej plochy tvorí uzatvárateľná terasa s výhľadom na les, ktorá nadväzuje na bazén.

Prečítajte si tiež
Pohodlná drevostavba pre rodinu? Typový dom si upravili k maximálnej spokojnosti

Jedno krídlo pre hostí, druhé pre domácich a herňa na galérii

Architekti rozčlenili stavbu na východné a západné krídlo. Východné krídlo je určené pre hostí. V podkroví sa nachádza galéria, ktorá funguje ako herňa pre deti, ale je prispôsobiteľná aj na iné potreby. Srdcom domu (medzi východným a západným krídlom) je veľkorysý obytný priestor orientovaný na severnú stranu smerom k lesu. Prirodzené svetlo sa doň dostáva tiež cez strechu galérie. Západné krídlo zahŕňa šatňu, spálňu, pracovňu a kúpeľňu domácich. Z kúpeľne môžu vyjsť na malú terasu, kde je vonkajšia sauna, ktorá sa dá bez problémov používať celoročne.

Veľký spoločenský priestor s konštrukciou krovu

Srdcom domu je veľkorysý obytný priestor orientovaný na severnú stranu smerom k lesu. Prirodzené svetlo sa doň dostáva tiež cez strechu galérie. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Namiesto polystyrénu keramika s minerálnou vatou

Výber materiálu bol pri riešení návrhu rodinného domu v Rosiciach nemenej dôležitý. Kľúčovou požiadavkou investora totiž bola udržateľnosť stavby. Riešením je použitie keramických tvárnic s minerálnou vatou a opaľované drevo na fasáde.

„Vatové tvárnice s integrovanou tepelnou izoláciou sme použili preto, aby nebolo potrebné použiť polystyrén. To znamená, že z funkčného hľadiska sa izolácia nemusí obnovovať minimálne po dobu 35 rokov. Fasáda domu je drevená, ani tú netreba nijako obnovovať, pretože drevo je opaľované. V interiéri je prenosné médium podlahového kúrenia v podobe vody ohrievanej plynovým kotlom. Tiež je možné pripojiť tepelné čerpadlo,“ vysvetľujú autori projektu.

Jedáleň v dome s výhľadom do lesa

Jedáleň. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Vo vnútri vybielené drevo, vonku opaľované

Vo vnútri dominuje veľmi harmonicky pôsobiaca konštrukcia krovu z ľahko vybieleného dreva. Stropy sú trámové s betónovou doskou. V súkromných miestnostiach majú nízku výšku, vďaka ktorej vytvárajú komornú atmosféru spálňových krídel. Zároveň sú protiváhou k otvorenému centrálnemu obytnému priestoru. Na fasáde domu sa strieda biela omietka s dreveným obkladom z opaľovaného smreku. A na záver zaujímavosť. Drevené prvky, vrátane fasády, dokončovali majitelia svojpomocne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Rodinný dom ako horská chata? Ekonomicky riešená stavba, v ktorej vládne drevo

RD Rosice nad Labem

architektonický ateliér: Air ateliér

autori: Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek

lokalita: Pardubice, ČR

plocha: 158,50 m2

realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Jiří Alexander Bednář

Kategória: Návšteva
Tagy: drevená konštrukcia krytá terasa otvorený priestor prírodné materiály rodinné domy sauny udržateľnosť
Zdieľať článok

Diskusia