Spustnutý dom mal všetko, po čom päťčlenná rodina túžila. Ako sa im ho podarilo nafúknuť a zrenovovať?

09. 06. 2021
Zdieľať

Keď si Anna a Sam pozreli dom v radovej zástavbe z roku 1930, mali pocit, akoby našli poklad. Budova bola nielenže postavená v tichej obytnej zóne a obkolesená zeleňou, ale ak by ju kúpili, mali by len na skok do rozľahlého Eppingského lesa. Pre rodinu s troma malými deťmi predstavovala všetko, po čom túžili.

Dom však nebol ani zďaleka v stave, aby sa doň mohla nasťahovať mladá rodina. Napoly rozpadnutú budovu od roku 1950 nik neobýval a potrebovala veľkú rekonštrukciu. Manželov čakali týždne premýšľania a plánovania. Vlastne, zrejme len Annu. Pre interiérovú dizajnérku to bola výzva a Sam všetky vizualizácie aj konečný dizajn s radosťou prenechal na ňu.

Prečítajte si tiež
Storočná chalupa sa dočkala znovuzrodenia! Okrem rekonštrukcie aj vkusné rozšírenie

Najväčšou zmenou bola celková dispozícia. Keďže dom svojou veľkosťou päťčlennej rodine nijako nepostačoval, riešením bola prístavba. Vlastne hneď dve. Tou prvou si plánovali rozšíriť denný priestor na prízemí a druhá mala zväčšiť horné poschodie o ďalšie dve spálne dokonca s výhľadom na neďaleký les. Anna vytvorila vkusný moderný interiér s nádychom obľúbeného škandinávskeho štýlu.

Spleť zemitých farieb a teplých odtieňov, ako aj použité materiály, akými sú drevo, ratan či ľan, sú jasným vyjadrením jej lásky k prírode. Citlivo vyberané svetlá, doplnky i textílie vytvárajú dokopy svieži harmonický celok. A môžete iba hádať, ktorý umelec stojí za akvarelovými maľbami na stenách. Annina kreativita má mnoho podôb, čo dosvedčujú i autorské obrazy. Väčšina z nich vznikla počas lockdownu.

Dni strávené v izolácii sa majiteľka domu snažila stráviť čo najzmysluplnejšie. Počas týchto dlhých týždňov mala konečne dostatok času, aby našla ideálnu konšteláciu nábytku, dodala stenám tie správne farby a mohla doladiť celý interiér do posledného detailu. Vďaka svojim dizajnérskym skúsenostiam a talentu dokázala Anna vytvoriť harmonický domov s atmosférou hygge a jemným dotykom prírody.

Jedáleň s veľkými svietidlami

Pôsobivé stropné svietidlá v jedálni sú od Cult Furniture. Osvetlenie v podobnom štýle ponúka i nórsky výrobca Markslöjd alebo švédska značka Pholc. Jednoduché, cenovo dostupné svietidlá so škandinávskym dizajnom nájdete na Slovensku aj pod značkou Nordlux. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

Anna vraví…

Kuchyňa a jedáleň sa v porovnaní s pôvodnou dispozíciou zmenili od základu. Vždy som túžila po prístavbe so strešnými oknami, chcela som, aby tu bolo čo najviac svetla. Na pomoc sme si prizvali skúseného architekta, pretože sme plánovali predĺženie s dĺžkou až 4,5 metra. Trvalo veľmi dlho, kým sa rozhodla pre umiestnenie kuchyne. Svoj pôvodný návrh som zmenila niekoľkokrát! Kuchynskú linku máme od Wren Kitchen.

Hľadala som niečo moderné a svieže a keď som zistila, že majú v ponuke dvierka v mojom vysnívanom odtieni zelenej, neváhala som. Aby bol celý priestor čo najviac vzdušný, rozhodla som sa pre koncept bez horných skriniek. Dlhá polica, ktorú vidíte nad drezom je vlastne drevená parapetná doska prichytená konzolami od Ferm Living.

Stena s obrazmi nad posedením

V byte sa nezabudlo ani na detaily ako napríklad svietidlá a obrazy. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

Pracovnú dosku z odolného quartzu nám doviezli a nainštalovali krátko po nasťahovaní, takže sme museli chvíľu fungovať bez nej. Päť mesiacov, počas ktorých sme boli krátko nato všetci zavretí doma pre lockdown, bolo celkom náročných. Tri malé deti nás dokázali riadne zamestnať. Na druhej strane – vďaka veľkému priestoru v novom dome si každý z nás vedel nájsť i potrebné súkromie, keď bolo treba. Otvorený priestor na prízemí mi dovoľoval počas každodenného varenia dozerať na deti, kým sa hrali alebo si kreslili pri jedálenskom stole. Tu sme jedli, tu sme sa hrali, do svojich izbičiek chodili iba spať.

Prečítajte si tiež
Odvážne rozšírenie rodinného domu, ktoré okolie prijalo rozpačito. Čo vy na to?

V ostrovčeku pod barovým sedením majú schované všetky obľúbené hračky, takže nemuseli nikam chodiť. Vždy keď sa dohrajú, šupnú ich na miesto a je upratané! To, čo milujem v tejto miestnosti najviac, sú jedálenské stoličky. Kúpila som ich cez eBay od majiteľa reštaurácie, ktorý končil prevádzku a takto odpredával zariadenie. Veľmi sa mi páči ich tvar, do nášho domu podľa mňa sadnú ako uliate. Dve samostatné kreslá som dostala od priateľky. U nich doma nemali využitie už pár rokov. Rámy som premaľovala načierno a nechala ich prečalúniť mäkkou buklé tkaninou.

Dom pred rekonštrukciou

Predtým. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

„Veľká záhrada je jedným z najväčších benefitov tohto domu. Bola jedným z hlavných dôvodov, prečo sme sa pre túto nehnuteľnosť rozhodli. Pridaním skladacích sklenených dvier sa nám podarilo plynule prepojiť celý priestor so záhradou, akoby medzi nimi neboli žiadne hranice. Počas leta a teplých mesiacov tu trávime množstvo času, až máme pocit, akoby sme boli vonku stále.“

Dom s otvorenou terasou do záhrady

Veľká záhrada je jedným z najväčších benefitov tohto domu. Bola jedným z hlavných dôvodov, prečo sme sa pre túto nehnuteľnosť rozhodli. Pridaním skladacích sklenených dvier sa nám podarilo plynule prepojiť celý priestor so záhradou, akoby medzi nimi neboli žiadne hranice. Počas leta a teplých mesiacov tu trávime množstvo času, až máme pocit, akoby sme boli vonku stále. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

TOP TIP

Súdržný a harmonický celok dosiahnete tak, že kľúčové farby zopakujete na viacerých miestach – na obrazoch, textíliách a na doplnkoch.

„Najviac času trávime v otvorenom priestore s kuchyňou. Občas je však dobré, ak má človek možnosť ísť si niekam odpočinúť, keď je už okolitého ruchu priveľa. Takýmto útočiskom je naša obývačka. Neutrálna paleta a odtiene modrej na mňa pôsobia upokojujúco. Tmavomodrá stena pridala izbe na útulnosti. Trvalo mi roky, kým som vybrala ten správny obraz, ktorý visí nad starým kozubom. Hľadala som maľbu, ktorá by utlmila všetky existujúce farby a vzory naokolo. Zo starého domu sme si totiž priviezli viaceré kúsky nábytku – pohovky a kreslá i veľkú farebnú tapisériu. Nechcela som preto ďalší výrazný prvok, skôr naopak. Grafika Maggie Stephenson ma očarila jednoduchosťou, ktorá z nej vyžaruje.“

Pohovka a knižnica

Dve odlišné samostatne stojace pohovky doplnila Anna subtílnym konferenčným stolíkom a ľahučkým ratanovým kreslom bez podrúčok. Spoločným menovateľom všetkých solitérnych kusov sú dubové nožičky, vďaka čomu pôsobia spolu ako dobre zohraný tím. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

„Dom bol opustený viac ako 17 rokov, takže sme si nechali spraviť nové elektrické rozvody aj kúrenie. Vstupné dvere sme museli takisto nechať vyrobiť nové – aby spĺňali všetky súčasné protipožiarne predpisy. Stolára sme však požiadali, aby sa pri ich výrobe snažil čo najviac priblížiť štýlu z roku 1930. Všimli ste si sklenené tabule s vitrážou? Neuveríte, ale sú pôvodné. Myslím, že sme mali veľké šťastie, keď sme ich našli po toľkých rokoch neporušené.“

Prečítajte si tiež
Nevyužitú zimnú záhradu zbúrali a nahradili ju prístavbou, ktorá domácim zmenila život

„Spálňa i detské izby sa nachádzajú na poschodí. Austin a Leo sa delia o spoločnú izbu a najmladšia Sadie má svoje vlastné kráľovstvo. Chlapčenskú izbu sme ladili do bielej a modrej. Keď som zariaďovala izbu dcérke, nechala som sa inšpirovať svojou vlastnou z detstva, na ktorú mám krásne spomienky. A tak som Sadie dopriala smršť farieb v podobe žltej a ružovej. So Samom sme sa deťom rozhodli vyčleniť dve najväčšie izby na poschodí, aby mali dostatok miesta na hranie. Zatiaľ síce pomerne veľa času trávia s nami na prízemí, ale verím, že časom sa to zmení.“

Detská izba farebná

Detské izby sú veselé a podľa predstavy detí. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

TOP TIP
Natrite steny deťom rôznymi odtieňmi v štýle „color blocking“. Ak dáte tmavší odtieň na spodok, izba bude pôsobiť útulnejšie.

Pri zariaďovaní interiéru Annu najviac bavilo miešať moderné so starým. Na internete hľadala kúsky, ktoré by sa svojimi líniami čo najviac podobali na tie z polovice minulého storočia. Spálňa je zariadená jednoducho. Dominantnú tmavomodrú stenu sa majiteľka opäť rozhodla ozvláštniť opäť dlhou policou. Ich výhodou je, že sú vzdušné, jednoduché a pritom variabilné. Pomocou rôznych kvetináčov a rastlín, malieb a doplnkov dokážete na nich vytvoriť zátišie a raz-dva zmeniť vzhľad celého priestoru.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

TOP TIP
Rozdeľte hlavnú stenu na dve časti pomocou farieb a dlhej police, na ktorej môžete podľa nálady zoskupovať a kombinovať maľby, fotografie a rôzne dekorácie.
Vaňa pod oknom v kúpeľni

Kombinácia bielych a marhuľových obkladačiek, modernej terazzovej podlahy a čiernych doplnkov robí kúpeľňu mimoriadne sviežou. Vďaka veľkému nepriehľadnému oknu nad vaňou sem vniká i dostatok denného svetla. Zdroj: Chris Snook/Real Hommes.co.uk

„Na našu kúpeľňu som veľmi hrdá. Stálo ma nesmierne veľa úsilia, kým sa mi ju podarilo dotiahnuť do tejto podoby. Samovi sa od samého začiatku nepáčilo nič, čo som navrhla a vybrala. Nakoniec mu nezostávalo nič iné, iba mi dôverovať. Teraz je z nej nadšený. Obaja sa v nej cítime veľmi príjemne, je to naša oáza pokoja, naše tiché útočisko. Niečo také dokážete oceniť hlavne vtedy, keď máte dom plný detí. Podľa pôvodných výpočtov sa nám do malej kúpeľne zmestila len vaňa. Predstavovala som si samostatne stojacu – na nožičkách. Pre sprchový kút sme zvažovali vytvoriť samostatnú miestnosť. Lenže počas búrania sme zistili, že si potrebné centimetre navyše dokážeme odkrojiť z veľkej vetracej šachty. A tak sa nám nakoniec podarilo vybudovať priestranný sprchový kút v rámci jednej kúpeľne.“

ČASOVÁ OS

  • Marec 2019: Prvá prehliadka domu
  • August 2019: Podpísanie kúpnej zmluvy
  • September 2019: Búracie a demolačné práce
  • Január 2020: Ukončenie prístavby a nadstavby
  • Február 2020: Osadenie okien
  • Marec 2020: Nasťahovanie
  • September 2020: Prvá grilovačka na záhrade

Profil

MAJITELIA

Anna Lea-Wilsonová, interiérová dizajnérka (fernhouse.london), jej manžel Sam Silverman, právnik, ich tri deti – Austin, Leo a Sadie, a mačky Betty a Barry

NEHNUTEĽNOSŤ

Zrekonštruovaný 5-izbový dom z roku 1930 v tichej londýnskej štvrti Upper Walthamstow, Veľká Británia

NÁKLADY NA REKONŠTRUKCIU

101 500 €

Text: Ali Lovett, preklad a úprava Katarína Paukeje

Foto: Chris Snook, Realhomes.co.uk

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: farebné a materiálové riešenie nadstavba domu renovácia nábytku rodinná záhrada rodinné domy zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia