Petržalský byt v pánskom štýle ako stvorený pre pohodlné bývanie

11. 06. 2019
Zdieľať

Pánsky byt v novostavbe na konci Petržalky nás po vstupe privítal veľmi príjemnou atmosférou. Vďačí za ňu šikovnej spolupráci majiteľa a architekta, ktorí v ňom veľmi precízne vytvorili miesto na pohodlné bývanie a kvalitný, ničím nerušený relax. Pretože o to tu v prvom rade išlo.


ÚSTREDNÝM MOTÍVOM v dennej zóne je obraz Borovice v hmle zarámovaný v podsvietenom drevenom ráme, ktorý udáva atmosféru celému priestoru.

ÚSTREDNÝM MOTÍVOM v dennej zóne je obraz Borovice v hmle zarámovaný v podsvietenom drevenom ráme, ktorý udáva atmosféru celému priestoru.
Miro Pochyba

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Vydarená spolupráca

Na začiatku príbehu tohto bytu stojí náš časopis. Áno, s istým zveličením by sme mohli povedať, že nebyť Môjho domu, výsledok by bol pravdepodobne celkom iný. Ale keďže majiteľ bytu je naším pravidelným čitateľom, všetko sa to začalo jeho listovaním.

Raz ho totiž zaujala rubrika Riešenie, v ktorej architekt Michal Ondrejčo navrhoval čitateľovi zariadenie pánskeho bytu. Oslovil ho teda s tým, že sa mu jeho návrh pre časopis páčil a že v podobnom duchu si vie predstaviť aj svoj byt v novostavbe, do ktorého sa mal nasťahovať.

Keďže developer termín posunul ešte o celý jeden rok, dvojica majiteľ – architekt mala dosť času „vyhrať“ sa s detailmi. A v byte to rozhodne vidno. Všetko je dôkladne premyslené, funkčné, praktické, navyše aj mimoriadne estetické, presne také, ako majiteľ chcel.

 


Výber digestora bol pomerne náročný. Nájsť taký, ktorý by spĺňal požiadavky na dobrý výkon, navyše by sa svojím tvarom hodil ku kuchyni, chvíľu trvalo. Pátrať sa však oplatilo, keďže tento hranatý kus sem dokonale zapadol farbou i tvarom.

Výber digestora bol pomerne náročný. Nájsť taký, ktorý by spĺňal požiadavky na dobrý výkon, navyše by sa svojím tvarom hodil ku kuchyni, chvíľu trvalo. Pátrať sa však oplatilo, keďže tento hranatý kus sem dokonale zapadol farbou i tvarom.
Miro Pochyba

„Otázka znela, či by mala byť v takomto priestore dominantná kuchyňa… Zamýšľali sme sa s majiteľom, ako často varí, a následne sme tomu dali aj praktický, aj dizajnový rozmer. Zvolili sme otváracie dvierka, za ktorými je schovaný drez. Keď sa kuchyňa nepoužíva, jednoducho sa zavrie a vznikne ničím nerušený dojem bielej plochy, aby mohli vyniknúť iné prednosti bytu.“ 

Michal Ondrejčo, autor interiéru


Na stene za posteľou je na mieru vyrobená šatníková skriňa s nočnými stolíkmi a záhlavie postele tvorí drevený obklad, ktorý pôsobí teplo a vytvára s bielou príjemný kontrast.

Na stene za posteľou je na mieru vyrobená šatníková skriňa s nočnými stolíkmi a záhlavie postele tvorí drevený obklad, ktorý pôsobí teplo a vytvára s bielou príjemný kontrast.
Miro Pochyba

Čalúnená posteľ, koberec, závesy a textílie miestnosť opticky prehrievajú.

„Toto je už tretí byt a konečne splnil všetky moje predstavy, ako sú vyhovujúca lokalita, blízkosť prírody i centra mesta, veľká slnečná terasa. Návrh a realizácia interiéru pod taktovkou architekta naplnili všetky moje očakávania. Byt je funkčný, praktický, elegantný a pohodlný. Okrem príjemných podmienok na bývanie poskytuje aj mnoho  úložných priestorov, a čo je hlavné, ľahko a rýchlo sa dá upratať. A to je výhoda na nezaplatenie. “ 

Peter, majiteľ


Keďže majiteľ je vášnivý cestovateľ a vlastní ohromné množstvo kníh a bedekrov, jednou z podmienok v zadaní pre architekta bol dostatok úložného priestoru pre ne. Stena v pracovni je vyrobená na mieru. Oproti nej sa nachádza pracovný stôl a dvere na balkón. Nájdete tu však i „prekvapenie“ v podobe skrytej a výsuvnej žehliacej dosky, ktorá je zabudovaná do šatníkovej skrine. Praktický mužský pohľad na vec sa ani tu nezaprie.

Keďže majiteľ je vášnivý cestovateľ a vlastní ohromné množstvo kníh a bedekrov, jednou z podmienok v zadaní pre architekta bol dostatok úložného priestoru pre ne. Stena v pracovni je vyrobená na mieru. Oproti nej sa nachádza pracovný stôl a dvere na balkón. Nájdete tu však i „prekvapenie“ v podobe skrytej a výsuvnej žehliacej dosky, ktorá je zabudovaná do šatníkovej skrine. Praktický mužský pohľad na vec sa ani tu nezaprie.
Miro Pochyba

Tapetu na ľavej stene objavil v obchode majiteľ a jej fotky posielal mobilom architektovi, ktorý bol v tom čase odcestovaný. Ten usúdil, že by sa mohla do celého konceptu hodiť. A naozaj. Keď ju zbadal naživo, bol ňou taký nadšený, že na ňu zakázal čokoľvek vešať. Peter preto natiahol po dĺžke steny šnúry, na ktoré pripevnil fotky svojich príbuzných či priateľov a vytvoril si tak akúsi malú domácu spomienkovú galériu.

Borovice v hmle

Architekt a interiérový dizajnér Michal Ondrejčo na začiatku spolupráce vždy zisťuje, čo sa klientom páči, a od toho sa následne pri tvorbe návrhu odrazí.

„V tomto prípade som mal veľké šťastie, keďže majiteľ mi nechal viac-menej voľné ruky. Jediné požiadavky boli, aby tu bolo veľa úložného priestoru, miesta na knihy, čítací kútik a aby bol byt nenáročný na údržbu. Špecifikom mala byť aj akási nadnesenosť, aby sa tu budúci majitelia cítili po dlhom pracovnom dni pokojne a mohli nerušene relaxovať.“

V byte bola priúzka predsieň, zbytočný šatník, jedny dvere navyše a v kúpeľni vaňa miesto sprchovacieho kúta. Toto všetko zmenili či celkom odstránili, aby výsledný efekt vyhovoval potrebám majiteľa. Posúvala sa aj stena v kuchyni a menilo sa usporiadanie kuchynskej linky oproti pôvodnému návrhu. Kúpeľňu s toaletou chceli spojiť do jednej miestnosti, ale norma to v takomto type bytu nedovoľuje, takže ostali oddelené. Michalovi sa veľmi páči jednoduchý japonský dizajn.

Našiel preto japonský akvarel zo 17. storočia s názvom Borovice v hmle, z ktorého vybral detail a následne dal vyrobiť tapetu s jeho podobizňou. Zasadili ju do rámu a umiestnili na stenu v obývačke. Stala sa prirodzene akýmsi centrálnymi bodom priestoru a z veľkej časti ovplyvňuje atmosféru v byte.


NAMIESTO vane majiteľ preferoval sprchovací kút. Na podlahe v ňom je položené tíkové drevo a po okrajoch sú vysypané biele okruhliaky. Farebnosť je podobne decentná ako vo zvyšku bytu. Svetlá piesková kombinovaná s hnedou.

NAMIESTO vane majiteľ preferoval sprchovací kút. Na podlahe v ňom je položené tíkové drevo a po okrajoch sú vysypané biele okruhliaky. Farebnosť je podobne decentná ako vo zvyšku bytu. Svetlá piesková kombinovaná s hnedou.
Miro Pochyba

Katarínin pohľad

V tomto byte panovala veľmi príjemná atmosféra s príjemnými spoločníkmi – majiteľom a architektom –, ktorí nám porozprávali zaujímavý príbeh o tom, ako celá ich spolupráca a jej výsledok vznikli. Veľmi sa mi páči nápad architekta Michala, ktorý sa rozhodol dodať bytu výnimočnú atmosféru veľkým „obrazom“ zarámovaným v podsvietenom ráme. Myslím, že vybral krásny motív – dokonale sa hodí nielen do denného priestoru, ale aj k pokojnej energii sympatického majiteľa.

Keď som sa pozrela smerom do kuchyne, moja prvá otázka znela: „Kde máte vodu?!“ Riešenie so zatváracou kuchynskou skrinkou skrývajúcou drez ma dostalo. Jednoduché a efektné, ideálne do kuchýň, ktoré nepotrebujú zatieniť zvyšok spoločného priestoru. Na dispozícii bytu sa mi páči, že z každej jednej miestnosti je prístup na balkón alebo terasu.

Vďaka množstvu úložných priestorov vyniknú len tie krajšie a príjemnejšie veci, všetko ostatné je schované na svojom mieste a umocňuje pocit pokoja a pohody, ktorý bol v byte priam hmatateľný. Naozaj veľmi pekná realizácia. 

KTO TU BÝVA

Majiteľ bytu Peter je vášnivý cestovateľ. Väčšinu voľného času trávi na turistike v horách alebo na bicykli. Rád spoznáva nové miesta, pamiatky, hrady a zámky.  Sprievodcovia tak tvoria významnú časť zariadenia bytu. Popri cestovaní si vždy vie nájsť čas aj na hádzanú, ktorej je veľkým fanúšikom, ako aj na dobrý film.

AUTOR INTERIÉRU

Michal Ondrejčo

Architekt, ktorý rád navrhuje pekné veci vhodné do života. Riadi sa heslom, že všetko krásne musí byť praktické a naopak, všetko praktické môže byť aj krásne. Má rád hravosť, v jeho prácach často nájdete výraznejší kontrastný prvok, ktorý udáva charakter priestoru. www.michal-ondrejco.sk

 

pánsky byt

dispozícia: 3 + kk

rozloha: 68 m2 + 38 m2 terasa

lokalita: Bratislava, Slnečnice

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2019

Kategória: Navrhovanie interiéru Návšteva
Tagy: byty novostavby pánske byty pánsky štýl Slnečnice
Zdieľať článok

Diskusia