Priestranný a slnkom zaliaty byt vyniká svojou neopozeranosťou

08. 06. 2018
Zdieľať

Byt z 50. rokov minulého storočia potreboval len malú dispozičnú úpravu, aby sa dosiahla maximálna vzdušnosť a poriadok. Jeho majitelia urobili dobre, keď sa rozhodli zachovať pôvodné prvky, čo prispelo k jeho originalite a neopozeranosti.


Z pôvodných prvkov si majitelia ponechali aj niekoľko kusov starého nábytku, ktorý bolo potrebné repasovať. Na skrinku so zrkadlom a poličkou dnes už narazíte zriedka, kedysi však zdobila nejednu domácnosť.

Z pôvodných prvkov si majitelia ponechali aj niekoľko kusov starého nábytku, ktorý bolo potrebné repasovať. Na skrinku so zrkadlom a poličkou dnes už narazíte zriedka, kedysi však zdobila nejednu domácnosť.
JURAJ STAROVECKÝ


Obývacia izba je riešená vzdušne, sedačkou s čistými líniami a kombináciou subtílnych konferenčných stolíkov.

Obývacia izba je riešená vzdušne, sedačkou s čistými líniami a kombináciou subtílnych konferenčných stolíkov.
JURAJ STAROVECKÝ

Maximum svetla a priestrannosť

Mladý pár – keramička a IT-čkár – už pred kúpou bytu býval v tejto lokalite, ktorá sa mu páčila kvôli peknému okoliu, ale najmä charakteru bytov, ktorý im vyhovoval. Trojizbový byt pôsobí veľmi harmonicky, svetlo a nenútene. Pôvodné okná, podlahy i radiátory z 50. rokov minulého storočia len podčiarkli štýl, pre ktorý sa majitelia prirodzene rozhodli.

Prvú časť bytu tvorí chodba s vedľajšími priestormi a kuchyňou, ktoré sú zjednotené hexagónovou dlažbu sivej farby. Kúpeľňa a kuchyňa majú na exponovaných plochách použité biele obklady malých formátov, ktoré sú autorsky dotvorené drobnými grafickými motívmi. Túto časť uzatvára malá pracovňa. Druhá časť bytu je opticky spojená pôvodnou vlysovou podlahou a nábytkom z preglejky, ktorá je upravená bielym prechodom do stratena.

Obývacia izba je priestranná a vzdušná vďaka veľkým oknám. Knižnica je umiestnená vo vnútornom rohu miestnosti a na druhej strane ju vyvažuje skrinka so zrkadlom a poličkou, ktorú sa rozhodli majitelia ponechať z pôvodného zariadenia interiéru. Spálňa je riešená jednoducho, dominuje v nej vstavaný šatník s originálnymi úchytkami z lodiarskych lán. 

 


Šikovný kuchynský ostrov je pohyblivý a zo strany jedálenského stola ponúka priestor na menšiu kuchársku knižnicu.

Šikovný kuchynský ostrov je pohyblivý a zo strany jedálenského stola ponúka priestor na menšiu kuchársku knižnicu.
JURAJ STAROVECKÝ

Pôvodná lampa nad pracovným pultom korešponduje svojim charakterom s porcelánovým svietidlom umiestneným nad jedálenským stolom, ktoré si majiteľka bytu navrhla a zrealizovala sama.


Linka je z väčšej strany uzavretá, riešená v jednoduchej bielej farbe s hladkým povrchom. Ozvláštňujúca je otvorená polica z preglejky a autorsky dotvorené obklady.

Linka je z väčšej strany uzavretá, riešená v jednoduchej bielej farbe s hladkým povrchom. Ozvláštňujúca je otvorená polica z preglejky a autorsky dotvorené obklady.
JURAJ STAROVECKÝ

„Návrh bol veľmi jednoduchý a od začiatku jasný. S majiteľmi sme boli na jednej vlnovej dĺžke, čo prispelo aj ku dobrej atmosfére a príjemnej spolupráci počas celej prestavby.“ 

Soňa Králiková, architektka

 


Malá pracovňa slúži najmä mladej umelkyni, ktorá často pracuje aj doma za stolom, navrhnutým Samuelom Rihákom. Svoje miesto si tu našiel i bicykel, zavesený na stene.

Malá pracovňa slúži najmä mladej umelkyni, ktorá často pracuje aj doma za stolom, navrhnutým Samuelom Rihákom. Svoje miesto si tu našiel i bicykel, zavesený na stene.
JURAJ STAROVECKÝ


Pôvodné retro dvere hneď po príchode odhalia celkový charakter bytu.

Pôvodné retro dvere hneď po príchode odhalia celkový charakter bytu.
JURAJ STAROVECKÝ

Mirkin pohľad 

Tento priestranný a slnkom zaliaty byt má veľmi šikovné dispozičné riešenie, ktoré je rozdelené na dve zóny – aktívnu a pasívnu, čo sa v menších bytoch nie vždy dá tak jednoznačne docieliť. Z praktického hľadiska k tomu dopomáhajú aj vhodne zvolené podlahy, ktoré priestor rozlíšili aj po optickej stránke. Tam, kde sa viac pracuje a špiní, dobre zapadla hexagónová dlažba v sivej farbe a pre pocit hrejivosti v zóne oddychu zase teplá vlysová podlaha. Veľmi sa mi páči kuchyňa, ktorá, aj keď má menšie rozmery, je navrhnutá do najmenších detailov a každý prvok v nej má svoje presné miesto.Celý interiér je pekným príkladom spojenia minimalizmu a retro štýlu do podoby, ktorá na mňa pôsobí moderným a nepreplácaným dojmom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

 

ARCHITEKTI

Soňa Králiková – MIMOarchitekti, Jana Tartaľová, Michal Tartaľ – ARCHHOLIKS

www.mimoarchitekti.sk
www.archholiks.sk

zrekonštruovaný byt

úžitková plocha 75 m2

lokalita Bratislava

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: JURAJ STAROVECKÝ
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia bytu retro štýl
Zdieľať článok

Diskusia