Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

15. 05. 2019
Zdieľať

Ako vytvoriť svetlú obytnú zónu v staršom tmavom dome? Architekti problém vyriešili čiernou modernou prístavbou, ktorá je z veľkej časti presklená. Počas projektovania sa stretli s viacerými problémami, ale výsledok je príjemný.


Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou
Yellow Cloud Studio

Otvorený priestor a kontakt s prírodou

Majitelia domu si želali namiesto tmavého roztriešteného priestoru, v ktorom mali obytné miestnosti doposiaľ, veľkú svetlú obývaciu miestnosť spojenú s kuchyňou a jedálňou. Z vnútornej jedálne chceli vyjsť na vonkajšiu terasu s možnosťou stolovania v súkromnej záhrade, zároveň mal aj interiér ponúkať výhľad na prírodu.

 


Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou
Yellow Cloud Studio

Súkromie na prvom mieste

Architekti sa počas tvorby projektu stretli s viacerými výzvami, ktoré museli zdolať, inak by výsledný efekt nebol taký pôsobivý. Jednou z nich bolo umiestnenie čierneho obdĺžnika s dennými miestnosťami na svahu tak, aby prechod cez rôzne výškové úrovne zbytočne nekomplikoval projekt a zároveň, aby umiestnenie prístavby plne rešpektovalo súkromie domácich. Inak by prakticky takáto denná zóna nemala význam. V novej prístavbe má svoje miesto aj študovňa.


Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou
Yellow Cloud Studio

Chrbtom k ulici

Tmavá obdĺžniková budova stojí k ulici „slepou“ stenou, a teda nič zo svojho poslania neprezrádza, pôsobí tajomne. Veľkými presklenými priestormi sa otvára do súkromia záhrady. Vonkajšia terasa má integrované sedenie a je chránená pred vplyvom nepriaznivého počasia. Premyslené riešenie dispozície poskytuje domácim pocit spojenia s exteriérom, vzdušnosť aj dostatok prirodzeného svetla. Vonkajšie prvky sú vyrobené z liateho betónu. Súkromie v niektorých častiach chráni plot zo svetlého smrekovca.


Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou
Yellow Cloud Studio

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Hra tvarov a tieňov

Presklené časti fasády sú umiestnené tak, aby dovnútra privádzali prirodzené svetlo, zároveň ho lámu, aby nepôsobilo nepríjemne. Vďaka postupnosti priestorov, preskleným zónam a geometrickým tvarom sa architektom podarilo vytvoriť zaujímavú hru tieňov. Výsledkom ich práce je čistý jednoduchý priestranný celok, ktorý vytvára medzistupeň medzi záhradou a uzatvoreným priestorom pôvodného domu. Fasáda je obložená čiernym zvislým dreveným obkladom. 


Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou
Yellow Cloud Studio

 

Charcoal House v skratke

architektonické štúdio: Yellow Cloud Studio

lokalita: New Malden, Londýn

plocha: 102 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Yellow Cloud Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: presklené fasády prístavby domov rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia