Zdroj: Matej Hakár

Starší trojizbový byt v Pezinku premenili na nepoznanie. Z chodbovej kobky je kúpeľňa

14. 06. 2023
Zdieľať

Túžba pekne bývať povzbudila štvorčlennú rodinu k zaujímavej taktike. Nadviazali s architektmi spoluprácu ešte skôr, než vlastnili nejakú nehnuteľnosť. Z trojice vytypovaných bytov vyšiel najlepšie byt na Ulici 1. mája v Pezinku s výhľadom na Malé Karpaty. Architekti Peter Čurlej, Matej Fekiač a Simona Kolimárová v ňom rozpoznali jasný potenciál.

Trojizbový byt sa nachádza v bodovom bytovom dome zo sedemdesiatych rokov minulého storočia. Tesne susedí so zástavbou rodinných domov. Záujem o staršiu nehnuteľnosť pramenil z vízie priznať pôvodný materiál stien a stropov. Zmena sa mala dotknúť aj zásahu do dispozície.

Namiesto skladu kúpeľňa

Otvorenie priestoru pre dennú časť znamenalo prepojiť pôvodnú spálňu s obývačkou. Z bývalej samostatnej kuchyne s nikou a samostatnou komorou na potraviny vznikla spálňa. Odstránením umakartového jadra sa podarilo zjednotiť jej pôdorys a zväčšiť rozlohu.

spálňa, nočný stolík s kvetom

Z bývalej samostatnej kuchyne s nikou a samostatnou komorou na potraviny vznikla spálňa. Zdroj: Matej Hakár

Kúpeľňa so sprchovým kútom vznikla z kobky prístupnej zo spoločnej chodby bytového domu vedľa vstupných dverí. Architektom sa ju podarilo pomocou nového dverného otvoru pričleniť k bytu. Pôvodné miesto si zachovalo samostatné WC a detská izba oproti spálni.

Foto kúpeľne nájdete v galérii.

Pri zmene funkcií väčšiny miestností sa prihliadalo na bezproblémovú prevádzku domácnosti a dostatok súkromia pre všetkých členov rodiny. Byt pôsobí ako jeden celok i prostredníctvom zjednotených materiálov a zariadenia na mieru.

chodba so zrkadlovými skriňami

Zrkadlá priestor opticky zväčšujú. Zdroj: Matej Hakár

Priestor nafúkne zrkadlo

Už pri vstupe padne do oka dominantný celoplošný drevený panel napravo. Sú v ňom dvere do kúpeľne, WC a spálne. Priestor opticky zväčšuje skriňový úložný systém so zrkadlovou plochou, čalúneným kútikom s vešiakom a lavicou na uloženie topánok. To všetko máte pri vstupe naľavo.

Chodba vedie od vstupu k veľkému čiernemu okrúhlemu stolu, ktorý prepája a zároveň rozdeľuje zónu kuchyne a obývacieho priestoru.

Prečítajte si tiež
Ako z problému spraviť výhodu? Zo 70-ročnej komory sa stalo centrum bytu

Kuchyňa s ostrovom

Kuchyňu tvorí kuchynská linka so zaujímavo zredukovanými hornými skrinkami a kuchynský ostrov na nožičkách. Je v ňom úložný priestor a zabudovaný sporák.

O príjemnú klímu sa stará závesný ostrovný digestor. Nechýbajú dve čierne barové stoličky. Kuchynský ostrov stojí kolmo na užšie okno. V kuchyni je jediné.

Kuchyňa

Najvýraznejšie sú čierne kúsky zariadenia. V kuchyni sú to barové stoličky. Zdroj: Matej Hakár

Málo nábytku, veľký efekt

Zariadenie obývačky pozostáva z jednoduchej rohovej sedačky v svetlosivom odtieni, okrúhleho čierneho konferenčného stolíka, jedného radu malých závesných skriniek a LED televízora nad nimi. Atmosféru dotvárajú rôzne druhy izbových rastlín. K obývacej izbe prislúcha balkón.

obývačka s tehlovou stenou, televízor, čierny konferenčný stolík

Priznaná tehlová stena a betónový strop priniesli so sebou originálny dizajn interiéru. Zdroj: Matej Hakár

Súkromie rodičov aj detí

Priznaná tehlová stena a betónový strop priniesli so sebou originálny dizajn interiéru. Spálňa a detská izba však majú štandardne biele hladké steny a stropy, ktoré byt prirodzene presvetľujú a harmonizujú

Detská izba je v porovnaní so spálňou väčšia a s okenným otvorom uprostred. To umožnilo architektom umiestniť nábytok pre dve deti symetricky.

Pri okne sa nachádza z každej strany písací stôl. V rámci limitovaných priestorových možností sa tesne vedľa nich nachádzajú postele. Skriňový systém oproti oknu tlmí zvuky z bytu.

stojan s kvetmi na parketovej podlahe

Byt nepôsobí chladne aj vďaka drevenej parketovej podlahe. Zdroj: Matej Hakár

Dyha, biela a terazzo

Plochu polovice chodby, kúpeľne a WC zjednocuje svetlé terazzo. Ostatné priestory vizuálne zohrieva drevená podlaha.

“Materiálové riešenie pozostáva z jednoduchej kombinácie dubovej dyhy a bielej farby v podobe striekaných stolárskych výrobkov doplnených o kovové prvky.” uvádzajú architekti ďalšie podrobnosti k zariadeniu.

Prečítajte si tiež
Prečo ušli z mesta na vidiek? 52 metrov štvorcových a 270-stupňový výhľad v dome z termodreva

Čierna ako doplnok

Interiér pôsobí útulným dojmom. Okrem niekoľkých kusov čierneho nábytku ho zvýrazňujú čierne doplnky v podobe svetiel, svetelných líšt, vypínačov, elektrických zásuviek, kľučiek, vodovodných batérií, radiátorov a kvetináčov.

Byt na Ulici 1. mája

Architekti: Ing. arch. Peter Čurlej, Ing. arch. Matej Fekiač, Ing. arch. Simona Kolimárová

Lokalita: Pezinok

Podlahová plocha: 72,75 m2

Návrh: 2019

Realizácia: 2021 – 2022

Text: Katarína Mácová
Foto: Matej Hakár

 

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené parkety rekonštrukcia bytu tehlová stena
Zdieľať článok
Tehla vyzlečená donaha: Bratislavský byt prekvapil minimalizmomDom z tehly

Tehla vyzlečená donaha: Bratislavský byt prekvapil minimalizmom

Dom pre umelca: Industriálny štýl zdobený tehlouDom z tehly

Dom pre umelca: Industriálny štýl zdobený tehlou

Toto si premyslite ešte pred zahájením sezóny! Praktické spôsoby, ako ochrániť zeleninu na záhradeUrob si sám

Toto si premyslite ešte pred zahájením sezóny! Praktické spôsoby, ako ochrániť zeleninu na záhrade

Viete, kedy by ste mali čistiť listy izbových rastlín citrónovou šťavou?Urob si sám

Viete, kedy by ste mali čistiť listy izbových rastlín citrónovou šťavou?

Diskusia