Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok (+ video!)

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok (+ video!)

09. 11. 2016
Zdieľať

Projekt s názvom House of Rolf je odvážnou realizáciou obytného priestoru v pôvodnom priestore kôlne s využitím odpadu, ktorý zostal po zbúraní neďalekej kancelárskej budovy, ktorá bola presunutá bližšie ku "kôlni".


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Dielo je výsledkom kolaborácie Rolfa Brugginka a Nieka Wagemansa. Dom sa nachádza v holandskom Utrechte a jeho realizácia prebehla počas roku 2016.


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Stavba je riešená skutočne netradične, či už z exteriérového alebo interiérového hľadiska. Kôlňa, na ktorej základoch stojí nový príbytok, je štvoruholníková budova s pôdorysom o rozlohe 15 x 7 metrov a výškou 5,5 metra. Strechu drží päť nosných trámov, ktoré pomyselne predeľujú priestor na šesť rovnakých častí. 


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Dizajn domu je jednoducho rozvrhnutý do troch zón, z ktorých každá obsahuje 2 časti z celkového počtu 6.


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Prvá zóna je ponechaná „prázdna“ – nie je tu vybudované žiadne poschodie. Táto zóna slúži ako vstupná hala a zároveň je v rámci nej priznaná veľkorysá povaha priestoru vysokého viac ako päť metrov. 


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Stredná zóna pozostáva zo štruktúry, ktorá je úplne oddelená od plášťa budovy, čiže je možné cez ňu vidieť až na druhý koniec domu. Konštrukčne je riešená pomocou sústavy celkov, ktoré pripomínajú lodné kontajnery a zabezpečujú priestor pre kuchyňu, jedáleň, spálňu, toaletu, sprchu, kúpeľňu a pracovňu. Vaňa na okraji poschodia je zaujímavým experimentom, ktorý však v bežnom živote pôsobí pomerne nebezpečne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Tretia zóna pôsobí ako relaxačný priestor, spoločenská miestnosť s drevenou galériou. Na stene je umiestnené veľkoformátové okno a prechod priamo na zadnú záhradku. Priestor vďaka výhľadu na zeleň a drevenú konštrukciu pôsobí veľmi útulne a uvoľňujúco.


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Hlavným cieľom projektu bolo využiť maximálne množstvo odpadu z pôvodných kancelárií, ideálne tak, aby nič nevyšlo nazmar. Cieľ sa podarilo naplniť a vznikol skutočne nezvyčajný príbytok, ktorý môže slúžiť ako inšpirácia pre výstavbu ďalších „recyklovaných“ domov.


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf


Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok

Z kôlne a množstva odpadu vybudovali perfektný príbytok
Rolf

Prehľad:

Názov projektu: House of Rolf
Lokalita: Utrecht, Holandsko 
Architekt: Rolf Bruggink
Realizačný tím: Niek Wagemans, Yffi van den Berg
Realizácia: 2016

Text: Anna Martausová
Foto: Rolf
Zdroj: homedsgn.com, rolf.fr

Kategória: Návšteva
Tagy: House of Rolf kôlňa recyklácia
Zdieľať článok

Diskusia