Rekonštrukcia vytúženého 30-ročného bytu v bratislavskom paneláku

Rekonštrukcia vytúženého 30-ročného bytu v bratislavskom paneláku

08. 01. 2013
Zdieľať

Darmo sa podaktorí pozerajú na paneláky cez prsty, majú ony niečo do seba. Najmä na starších, neprehustených sídliskách, kde je obvykle dostatok zelene a blízko do školy aj do obchodu, sa býva naozaj príjemne. A z niektorých je to aj do centra kúsok. Jedno zo šikovných zabývaných sídlisk v hlavnom meste učarovalo aj mladej rodine – vyhliadli si dokonca konkrétny typ bytu, na ktorý si boli ochotní počkať.

Na svoj sídliskový ideál čakali mladí manželia takmer rok. Ale dočkali sa. A keďže pri starších bytoch netreba nič nechávať na náhodu, dopredu si vybrali aj architekta, ktorého interiéry sa im páčili. Prizvali ho na obhliadku nádejného adepta na kúpu, a až keď architekt Rudolf Lesňák povedal svoj názor a odhadol cenu rekonštrukcie, padlo konečné rozhodnutie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


V novej kuchyňo-obývačke sa našlo miesto na priestrannú rohovú linku, rozkladací jedálenský stôl pre 4 až 6 osôb a veľkú rohovú sedačku. Zladenie farieb a materiálov v jednom priestore považoval autor interiéru, architekt Rudolf Lesňák, za samozrejmosť. Na oživenie inak farebne striedmeho zariadenia využil v tomto prípade sviežu zelenú. „Zelená zároveň kompenzuje červenkastý odtieň podlahy,“ chváli voľbu domácich architekt. Jasnú farbu však do neutrálneho základu priniesli len jedálenské stoličky a koberec pri sedačke, časom ich môže podporiť ešte pár ďalších doplnkov. A ak obyvateľov bytu zelená omrzí, nebude veľký problém presedlať na inú farbu.

V novej kuchyňo-obývačke sa našlo miesto na priestrannú rohovú linku, rozkladací jedálenský stôl pre 4 až 6 osôb a veľkú rohovú sedačku. Zladenie farieb a materiálov v jednom priestore považoval autor interiéru, architekt Rudolf Lesňák, za samozrejmosť. Na oživenie inak farebne striedmeho zariadenia využil v tomto prípade sviežu zelenú. „Zelená zároveň kompenzuje červenkastý odtieň podlahy,“ chváli voľbu domácich architekt. Jasnú farbu však do neutrálneho základu priniesli len jedálenské stoličky a koberec pri sedačke, časom ich môže podporiť ešte pár ďalších doplnkov. A ak obyvateľov bytu zelená omrzí, nebude veľký problém presedlať na inú farbu.
Dano Veselský


(Predtým) Kuchyňu oddeľovala od susednej miestnosti priečka so širokými posuvnými dverami. Izbu, ktorá je dnes obývačkou, využívali predchádzajúci majitelia bytu ako študentskú.

(Predtým) Kuchyňu oddeľovala od susednej miestnosti priečka so širokými posuvnými dverami. Izbu, ktorá je dnes obývačkou, využívali predchádzajúci majitelia bytu ako študentskú.
Dano Veselský

Recept na omladzovaciu kúru

Tridsaťročný panelákový byt už naozaj potreboval rekonštrukciu ako soľ – menilo sa všetko okrem okien (tie už totiž vymenené boli): elektroinštalačné rozvody, podlahy, omietky, kúpeľňa, WC… a samozrejme, aj všetok nábytok, ktorý sa väčšinou vyrábal na mieru. Na rodinný rozpočet by to bol poriadny nápor, nebyť šikovnosti domáceho pána, ktorý urobil časť stavebných prác svojpomocne. Na to, aby sa bežný byt v starom paneláku zmenil na moderné bývanie podľa predstáv dnešných mladých ľudí, však boli potrebné aj zmeny v dispozícii.

V pôvodnom byte boli obývačka a kuchyňa dve samostatné miestnosti – po zbúraní priečky medzi nimi vznikol moderný otvorený obytný priestor. Vďaka tomu, že pôvodné dvere do kuchyne zamurovali, kuchynská linka umiestnená pri tejto stene môže byť asi o meter dlhšia. Táto časť linky je uložená na konzole, čo kuchyňu odľahčuje a zjednodušuje aj údržbu podlahy pod linkou.

V pôvodnom byte bola vstupná časť rozdelená priečkou na predizbu a šatník. Výmenou šatníka za dve oddelené niky, skryté za posuvnými dverami, sa získalo množstvo prehľadne usporiadaného a dobre prístupného odkladacieho priestoru – ten napravo (bližšie pri dverách) slúži na uskladnenie sezónnych vecí, ten vľavo (pri kúpeľni) ako šatník a práčovňa. Dvere z priesvitného lexanu pôsobia odľahčene a predsieň opticky nezmenšujú. Tým, že sa v šatníku našlo miesto aj na práčku, sa uvoľnil priestor v kúpeľni, ktorá takisto pôsobí vzdušnejšie.
Dano Veselský


V pôvodnom byte boli obývačka a kuchyňa dve samostatné miestnosti – po zbúraní priečky medzi nimi vznikol moderný otvorený obytný priestor. Vďaka tomu, že pôvodné dvere do kuchyne zamurovali, kuchynská linka umiestnená pri tejto stene môže byť asi o meter dlhšia. Táto časť linky je uložená na konzole, čo kuchyňu odľahčuje a zjednodušuje aj údržbu podlahy pod linkou.


Ku kvalitám jednoduchej bielej linky prispelo aj vnútorné vybavenie od renomovanej značky Blum.

Ku kvalitám jednoduchej bielej linky prispelo aj vnútorné vybavenie od renomovanej značky Blum.
Dano Veselský


Predtým

(Predtým) Samostatná kuchyňa zariadená tmavým nábytkom pôsobila stiesňujúco.
Dano Veselský


Predtým

Dispozičné vylepšenia

Dve priečky vybúrať, jednu postaviť, znel verdikt Rudolfa Lesňáka. Domáci sa síce búrania betónových stien trochu obávali, nakoniec ale zverili osud svojho bytu do rúk skúseného architekta a dnes neľutujú. Prvým adeptom na búranie bola stena, ktorá pomerne neprakticky oddeľovala úzku chodbu hneď za vstupnými dverami od rovnako úzkeho šatníka. Ten veľa úložného priestoru neposkytoval – zmestili sa sem nanajvýš police popri dlhšej stene a ostalo ledva miesto na prejdenie. Deliacu priečku teda vybúrali a nahradili ju posuvnými dverami, za ktorými sa dnes skrývajú dve samostatné niky – jedna slúži na uskladnenie sezónnych vecí, druhá ako šatník a práčovňa. Týmto riešením sa podstatne zväčšil využiteľný úložný priestor, ktorý je navyše pohodlne prístupný. Keďže nové posuvné dvere sú naozaj široké, architekt zvolil na ich výplň veľmi ľahký lexan. S ťažkými dverami by sa totiž zle manipulovalo. Ďalšou výhodou priesvitného (ale nepriehľadného) materiálu je, že opticky nezmenšuje priestor predizby tak, ako pôvodná priečka. 

Na komfortnej rohovej sedačke In elis Neo môžu pohodlne sedieť všetci členovia rodiny, jej rozmery sú zároveň prispôsobené rozmerom obývačky. Konečnú podobu sedačky určila odolná tmavohnedá látka. Na stenu nad sedačkou by sa vyslovene žiadal obraz (alebo obrazy) – ten pravý sa však zatiaľ nenašiel.

Na komfortnej rohovej sedačke In elis Neo môžu pohodlne sedieť všetci členovia rodiny, jej rozmery sú zároveň prispôsobené rozmerom obývačky. Konečnú podobu sedačky určila odolná tmavohnedá látka. Na stenu nad sedačkou by sa vyslovene žiadal obraz (alebo obrazy) – ten pravý sa však zatiaľ nenašiel.
Dano Veselský

Spojenie obývačky s kuchyňou

Na búranie odsúdil architekt aj priečku medzi kuchyňou a obývačkou. Pôvodne v nej boli široké posuvné dvere a domáci spočiatku chceli čiastočnú priečku bez dverí ponechať. „Bolo by to ale len také symbolické oddelenie. Nechránila by ani pred hlukom, ani pred zápachom, len by prekážala v priehľade a priestor pocitovo zmenšovala,“ argumentuje Rudolf Lesňák. Odstránením priečky medzi kuchyňou a obývačkou nakoniec vznikol pekný veľký otvorený priestor, hodný moderného bytu. Výhodou je, že má okná na oboch stranách, vďaka čomu sa dá rýchle a účinné prevetrať.
Nové riešenie prinieslo aj ďalšiu výhodu – do jednej miestnosti totiž, pochopiteľne, stačia jedny dvere, takže tie, ktoré viedli do predtým samostatnej kuchyne, zamurovali. Vďaka tomu môže byť teraz kuchynská linka, umiestnená práve pri tejto stene, takmer o meter dlhšia.

Tapeta oživuje stenu za televízorom, akvárium zabudované v nábytku vnáša do obývačky skutočný život. „Akvárium bolo špeciálnou požiadavkou, ktorá ma celkom potešila,“ priznáva architekt. „Je to veľmi atraktívny, ale zároveň aj veľmi špecifický interiérový prvok, takže ho ľudia chcú iba výnimočne – investor totiž musí mať k tejto záľube naozaj vzťah.“
Napriek subtílnemu vzhľadu obsahuje zostava skriniek dostatok úložných priestorov.

Tapeta oživuje stenu za televízorom, akvárium zabudované v nábytku vnáša do obývačky skutočný život. „Akvárium bolo špeciálnou požiadavkou, ktorá ma celkom potešila,“ priznáva architekt. „Je to veľmi atraktívny, ale zároveň aj veľmi špecifický interiérový prvok, takže ho ľudia chcú iba výnimočne – investor totiž musí mať k tejto záľube naozaj vzťah.“
Napriek subtílnemu vzhľadu obsahuje zostava skriniek dostatok úložných priestorov.
Dano Veselský


Tapeta oživuje stenu za televízorom, akvárium zabudované v nábytku vnáša do obývačky skutočný život. „Akvárium bolo špeciálnou požiadavkou, ktorá ma celkom potešila,“ priznáva architekt. „Je to veľmi atraktívny, ale zároveň aj veľmi špecifický interiérový prvok, takže ho ľudia chcú iba výnimočne – investor totiž musí mať k tejto záľube naozaj vzťah.“
Napriek subtílnemu vzhľadu obsahuje zostava skriniek dostatok úložných priestorov.

Tapeta oživuje stenu za televízorom, akvárium zabudované v nábytku vnáša do obývačky skutočný život. „Akvárium bolo špeciálnou požiadavkou, ktorá ma celkom potešila,“ priznáva architekt. „Je to veľmi atraktívny, ale zároveň aj veľmi špecifický interiérový prvok, takže ho ľudia chcú iba výnimočne – investor totiž musí mať k tejto záľube naozaj vzťah.“
Napriek subtílnemu vzhľadu obsahuje zostava skriniek dostatok úložných priestorov.
Dano Veselský

Návrat k hale

Byt už predtým prešiel rekonštrukciou – predchádzajúci majitelia vybúrali priečku medzi dvoma najmenšími izbami pôvodne štvorizbového bytu a tiež priečku, ktorá ich oddeľovala od haly. Pred kúpeľňou a WC tak vznikol veľký priestor, ktorý využívali ako obývačku. Rules Architekti sa v tejto časti dispozície rozhodli pre návrat k takmer pôvodnému, podstatne praktickejšiemu stavu – doplnili priečku, ktorou sa miestnosť pred kúpeľňou rozdelila na halu a priestrannú detskú izbu pre malú slečnu. V novej priečke sú síce len jedny dvere, jej časť je ale zo sadrokartónu, takže ak časom dostane dievčatko sestričku alebo bračeka a nastane čas rozdeliť jednu veľkú detskú izbu na dve, vyrezanie ďalších dverí nebude problém.
„Hala prístupná z predsiene je typickým príkladom priestorovo nehospodárneho riešenia bytu,“ myslí si architekt Lesňák. „Je zbytočne veľká na to, aby plnila len funkciu prepojenia miestností, ale príliš malá na to, aby sa dala využiť inak,“ vysvetľuje. „Keďže sme sa však snažili obmedziť stavebné zásahy na minimum, táto časť bytu nakoniec ostala bez väčších dispozičných zmien, rovnako ako spálňa rodičov, kúpeľňa a WC.“

V pôvodnom byte bola vstupná časť rozdelená priečkou na predizbu a šatník. Výmenou šatníka za dve oddelené niky, skryté za posuvnými dverami, sa získalo množstvo prehľadne usporiadaného a dobre prístupného odkladacieho priestoru – ten napravo (bližšie pri dverách) slúži na uskladnenie sezónnych vecí, ten vľavo (pri kúpeľni) ako šatník a práčovňa. Dvere z priesvitného lexanu pôsobia odľahčene a predsieň opticky nezmenšujú. Tým, že sa v šatníku našlo miesto aj na práčku, sa uvoľnil priestor v kúpeľni, ktorá takisto pôsobí vzdušnejšie.

V pôvodnom byte bola vstupná časť rozdelená priečkou na predizbu a šatník. Výmenou šatníka za dve oddelené niky, skryté za posuvnými dverami, sa získalo množstvo prehľadne usporiadaného a dobre prístupného odkladacieho priestoru – ten napravo (bližšie pri dverách) slúži na uskladnenie sezónnych vecí, ten vľavo (pri kúpeľni) ako šatník a práčovňa. Dvere z priesvitného lexanu pôsobia odľahčene a predsieň opticky nezmenšujú. Tým, že sa v šatníku našlo miesto aj na práčku, sa uvoľnil priestor v kúpeľni, ktorá takisto pôsobí vzdušnejšie.
Dano Veselský


V pôvodnom byte bola vstupná časť rozdelená priečkou na predizbu a šatník. Výmenou šatníka za dve oddelené niky, skryté za posuvnými dverami, sa získalo množstvo prehľadne usporiadaného a dobre prístupného odkladacieho priestoru – ten napravo (bližšie pri dverách) slúži na uskladnenie sezónnych vecí, ten vľavo (pri kúpeľni) ako šatník a práčovňa. Dvere z priesvitného lexanu pôsobia odľahčene a predsieň opticky nezmenšujú. Tým, že sa v šatníku našlo miesto aj na práčku, sa uvoľnil priestor v kúpeľni, ktorá takisto pôsobí vzdušnejšie.

V pôvodnom byte bola vstupná časť rozdelená priečkou na predizbu a šatník. Výmenou šatníka za dve oddelené niky, skryté za posuvnými dverami, sa získalo množstvo prehľadne usporiadaného a dobre prístupného odkladacieho priestoru – ten napravo (bližšie pri dverách) slúži na uskladnenie sezónnych vecí, ten vľavo (pri kúpeľni) ako šatník a práčovňa. Dvere z priesvitného lexanu pôsobia odľahčene a predsieň opticky nezmenšujú. Tým, že sa v šatníku našlo miesto aj na práčku, sa uvoľnil priestor v kúpeľni, ktorá takisto pôsobí vzdušnejšie.
Dano Veselský

Kúpeľňa oslobodená od prania

Predchádzajúca rekonštrukcia zmenila aj podobu kúpeľne, takže umakartové jadro už v byte nestrašilo, ani takéto hygienické zázemie však nezodpovedalo modernému vkusu nových majiteľov. Aby udržali náklady na prestavbu v rozumnej výške, steny kúpeľne aj toalety ostali takmer na mieste – iba záchod o čosi zväčšili, aby sa sem vošlo umývadlo s bidetovou spŕškou: „V malých priestoroch, kam sa nezmestí bidet, je to výborné riešenie,“ odporúča architekt. Keďže priečka sa ďalej zalamuje podľa šachty na zvislé vedenia, v tomto mieste vznikla nad vaňou nika – „Je praktická na šampóny alebo mydlo a rozhodne krajšia, než väčšina poličiek,“ upozorňuje Rudolf Lesňák na zaujímavý detail. Tento príjemne oživujúci prvok pritom kúpeľni neubral viac než 30 cm2.
To, čo z kúpeľne obetovali v prospech toalety a praktickej niky, však bohato vynahradilo presťahovanie práčky. Nové miesto pre ňu našli v šatníku: „Je to možno nezvyčajné riešenie, ale prečo si kaziť kúpeľňu práčkou, keď to nie je nevyhnutné? Jediný dôvod na práčku umiestnenú v kúpeľni totiž je, že potrebuje vodu a odpad. A ak sa dajú voda aj odpad bez problémov potiahnuť do susedného šatníka, kde je na práčku dostatok miesta, môže sa kúpeľňa elegantne zbaviť jedného veľkého objektu, ktorý v nej nevyhnutne nemusí byť,“ vysvetľuje architekt dôvody na možno atypické, ale rozhodne praktické umiestnenie spotrebiča.

Rodičovská spálňa je pomerne úzka a štandardná šatníková skriňa sa sem nezmestila. Architekt vyriešil tento problém špeciálnym kusom nábytku – posteľou aj skriňou v jednom. Všetky úložné priestory sú navrhnuté v skrini za posteľou, tak, aby miestnosť nepôsobila zapratane.

Rodičovská spálňa je pomerne úzka a štandardná šatníková skriňa sa sem nezmestila. Architekt vyriešil tento problém špeciálnym kusom nábytku – posteľou aj skriňou v jednom. Všetky úložné priestory sú navrhnuté v skrini za posteľou, tak, aby miestnosť nepôsobila zapratane.
Dano Veselský


Predtým

Hoci kúpeľňa už jednou rekonštrukciou prešla, modernému vkusu nových majiteľov rozhodne nezodpovedala.
Rules Architekti


Predtým

Úskalia realizácie

Rules Architekti nakoniec dotiahli do finále aj realizáciu interiéru. „Považujem to za dôležité,“ zdôrazňuje Rudolf Lesňák. „Nemáme totiž dobré skúsenosti s tým, keď investor zverí realizáciu inej firme. Často sa potom vyskytnú rôzne improvizácie, ktoré zmenia proporcie nábytku alebo detaily, napríklad hrúbku pracovnej dosky… a keď sa stretne viac takýchto detailov výsledok je potom buď horší než pôvodný zámer, alebo úplne zlý. Investorov zvyčajne vedie k takémuto rozhodnutiu nižšia cena, ktorú im ponúknu inde. Nízka prvá ponuka sa však obvykle postupne zvyšuje spolu s tým, ako si firma ozrejmuje všetky detaily,“ vysvetľuje architekt. „My zaručujeme prvotriednu kvalitu nábytku a cenu na veľmi korektnej úrovni. V tejto sume je pritom započítaný aj autorský dozor, pri ktorom sa vyriešia všetky prípadne sporné detaily, takže výsledok bude určite presne taký, ako bol navrhnutý.“ 

Nika pri vani je určená na odloženie hygienických potrieb, ktoré treba mať poruke, v zásuvke umývadlovej skrinky je ďalší odkladací priestor na väčšie a menej často používané predmety, napríklad čistiace prostriedky. Keďže miestnosť nemá prirodzené vetranie, uloženie uterákov a bielizne tu architekti neodporúčali.

Nová kúpeľňa vznikla na rovnakom pôdoryse ako jej predchodkyňa. Overená kombinácia farieb: čierna podlaha, biele obklady, žlté steny a drevo, pôsobí útulne a čisto zároveň a priestoru bez prirodzeného osvetlenia dodáva teplo aj pozitívnu energiu.
Nika pri vani je určená na odloženie hygienických potrieb, ktoré treba mať poruke, v zásuvke umývadlovej skrinky je ďalší odkladací priestor na väčšie a menej často používané predmety, napríklad čistiace prostriedky. Keďže miestnosť nemá prirodzené vetranie, uloženie uterákov a bielizne tu architekti neodporúčali.
Dano Veselský


Nika pri vani je určená na odloženie hygienických potrieb, ktoré treba mať poruke, v zásuvke umývadlovej skrinky je ďalší odkladací priestor na väčšie a menej často používané predmety, napríklad čistiace prostriedky. Keďže miestnosť nemá prirodzené vetranie, uloženie uterákov a bielizne tu architekti neodporúčali.


Nová kúpeľňa vznikla na rovnakom pôdoryse ako jej predchodkyňa. Overená kombinácia farieb: čierna podlaha, biele obklady, žlté steny a drevo, pôsobí útulne a čisto zároveň a priestoru bez prirodzeného osvetlenia dodáva teplo aj pozitívnu energiu.

Nová kúpeľňa vznikla na rovnakom pôdoryse ako jej predchodkyňa. Overená kombinácia farieb: čierna podlaha, biele obklady, žlté steny a drevo, pôsobí útulne a čisto zároveň a priestoru bez prirodzeného osvetlenia dodáva teplo aj pozitívnu energiu.
Nika pri vani je určená na odloženie hygienických potrieb, ktoré treba mať poruke, v zásuvke umývadlovej skrinky je ďalší odkladací priestor na väčšie a menej často používané predmety, napríklad čistiace prostriedky. Keďže miestnosť nemá prirodzené vetranie, uloženie uterákov a bielizne tu architekti neodporúčali.
Dano Veselský


Nová kúpeľňa vznikla na rovnakom pôdoryse ako jej predchodkyňa. Overená kombinácia farieb: čierna podlaha, biele obklady, žlté steny a drevo, pôsobí útulne a čisto zároveň a priestoru bez prirodzeného osvetlenia dodáva teplo aj pozitívnu energiu.

 

Pôdorys bytu 86,6 m2
1 vstupná hala 8,2 m2
2 chodba 8,6 m2
3 kúpeľňa s vaňou 5,0 m2
4 WC 1,2 m2
5 obývačka spojená 
s kuchyňou 32,7 m2
6 detská izba 16,0 m2
7 rodičovská izba 14,9 m2

Pôdorys bytu 86,6 m2
1 vstupná hala 8,2 m2
2 chodba 8,6 m2
3 kúpeľňa s vaňou 5,0 m2
4 WC 1,2 m2
5 obývačka spojená
s kuchyňou 32,7 m2
6 detská izba 16,0 m2
7 rodičovská izba 14,9 m2
Rules Architekti

Vizitka architekta

Architektonický ateliér Rules Architekti
 
Architektonický ateliér Rules Architekti (Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Peter Gajdarik, Ing. Milan Grega, Ing. arch. Tomáš Huliman, Bc. Miroslav Šustek, Ing. arch. Mária Trnovská, Bc. Lucia Zbihlejová) poskytuje komplexné služby v oblasti architektúry, urbanizmu a interiérov v Bratislave a okolí. V architektúre kladie dôraz na energetickú nenáročnosť budov, v interiéroch na jednoduchosť, komfort používania a komplexnosť riešenia.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byt bytovka panelák sídlisko
Zdieľať článok

Diskusia