Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú
Káva má tisícky chutí sama osebe. A keď kvalitný čierny životabudič doplníme netradičnými potravinami, môže vzniknúť nová originálna chuť. Účinky nového nápoja zároveň prinesú pre telo pozitívnu vzpruhu a často ulahodia nielen zdraviu, ale aj oku. Pražiar Václav Faltus a baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko nám prezradili, ako dosiahnuť nezvyčajné chute kávy.
Poznáte tieto netradičné trendy miešania kávy?
Kým niektorí polemizujú, či do kávy patrí cukor alebo mlieko, odvážlivci neváhajú a kombinujú ju s citrónom, so sirupmi, s inými nápojmi či dokonca s čiernym uhlím. „Je fascinujúce, ako káva ľudí baví už stovky rokov a koľko nových trendov jej prípravy sa objaví každý rok,“ hovorí baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. „Osobne ma veľmi teší, že sa tento nápoj stále vyvíja. Základom každej trendy novinky však musí byť kvalitná káva. Potom sa s ňou dá experimentovať.“
Ranná vzpruha
Kofeín je jedna z látok, ktorá robí z kávy najpopulárnejší nápoj na svete. „Káva má oveľa viac účinkov, ktoré blahodarne ovplyvňujú zdravie človeka a sú vedecky potvrdené. Hovorím, samozrejme, o kvalitnej zrnkovej káve, ktorá je správne zberaná, fermentovaná, pražená aj pripravená,“ zapája sa do debaty pražiar Václav Faltus, ktorý má na konte mnoho medailí za svoje pražiarske umenie.
Bulletproof káva
Schopnosť niektorých baristov experimentovať s miešaním kávy s inými druhmi potravín niekedy prinesie trend, ktorý zachváti celý svet. Medzi také patrí aj bulletproof káva. Ide o inovatívnu kávu s tukom – s maslom, kokosovým olejom alebo s oboma naraz. Jej vyznávači pripúšťajú, že to nie je šálka kávy pre každého, pretože má veľmi špecifickú chuť. Ale prisahajú, že jej benefity stoja za to.
Tuky vo forme masla a kokosového oleja – oba ideálne v biokvalite – skombinované s vysokokvalitnou a správne upraženou zrnkovou kávou sú rýchlou vzpruhou pre organizmus, a to bez toho, aby spôsobili akýkoľvek výkyv glukózy v krvi alebo ťažkosti s trávením. Tuky sú dôležité pre celý organizmus vrátane mozgu. Bulletproof káva navyše čiastočne zasýti a je diaľnicou k vysokému výkonu bez zbytočného zaťaženia organizmu.
Každý vyznávač bulletproof kávy má svoj vlastný odskúšaný recept. Základom je čerstvo pomletá kvalitná zrnková káva. Vo french presse sa zaleje zovretou vodou vychladnutou na 95 stupňov. Po vylúhovaní sa káva preleje do mixéra. Treba pridať kravské maslo alebo ghí, olej a mixovať, kým sa navrchu nápoja neurobí pena. Potom sa káva naleje do šálky a skvelý deň plný energie sa môže začať!
Káva s citrusmi
Spojenie špecifickej chute kávy s kyslým citrónom neznie na prvé počutie veľmi lákavo. Napriek tomu má káva s citrónom mnoho fanúšikov. „Citrusy sa k niektorým druhom kávy skutočne hodia, pristanú jej aj mandarínky, pomaranč a limetka,“ hovorí M. Matúšová zo Zlatého Zrnka.
Ružová káva
„Experimentovanie s kávou je fajn, pokiaľ neškodí zdraviu. Určite netreba veriť všetkému, čo nájdeme na internete,“ je presvedčená baristka zo Zlatého Zrnka. „Ak niekto túži po nových chutiach, môže skúsiť bezpečnejšiu a zaujímavú pink coffee alebo čierne Goth latte.“
Originálna ružová káva je skutočne ružová. Nezvyčajnú farbu robí šťava z červenej repy. Je to známy antioxidant, ktorý prospieva pečeni, cievam aj srdcu. S kávou sa servíruje tak, že sa v pomere 1 : 2 zmieša s mliekom, našľahá sa a potom sa naleje do kávy. Že ide skutočne o pink coffee a nie „fejk“ zafarbený ružovým farbivom, ľahko odhalíte podľa jemnej sladkastej chuti.
Čiernočierne Goth latte
Čierna káva nie je nijaká novinka, hoci v skutočnosti má rôzne odtiene hnedej alebo orieškovej. Trendom je však Goth latte, skutočne čierna káva zafarbená aktívnym uhlím.
Aktívne uhlie dnes už bežne dostať v niektorých obchodoch s kulinárskymi špecialitami a používa sa napríklad na čierne hamburgerové žemle, palacinky, vafle alebo na výrobu čiernej zmrzliny.
Okrem nezvyčajnej farby obohacuje kávu o detoxikačné účinky, pretože aktívne uhlie na seba dokáže viazať niektoré jedy a odpadové látky a odvádzať ich z organizmu.
Podľa vášho gusta
„U nás v Zlatom Zrnku vyznávame názor, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob pitia kávy. Nech si ju dá každý tak, ako mu chutí – malú alebo veľkú, s cukrom, s mliekom, s penou… Filtrovanú za tepla alebo za studena alebo pripravenú inak. Ak si urobí svoju šálku z kvalitnej kávy, bude z nej mať pôžitok pre zmysly aj pre telo,“ konštatuje V. Faltus.
Základom každej novinky je kvalitná káva.
Kávy rôznych chutí – od horkých cez ovocné, orieškové až po čokoládové – nájdete v každej dobrej pražiarni kávy alebo v kaviarni s pražiarňou. „Ak sa pražiar vo svojom remesle vyzná, kávu praží s láskou a zároveň počúva svojich zákazníkov, určite má v portfóliu aj kávu, ktorá nezaťažuje žalúdok a trávenie, či kvalitnú bezkofeínovú kávu a vie, že ak niekto chce, aby bola šálka kávy kofeínovou bombou, treba ju nechať dlhšie filtrovať,“ hovorí M. Matúšová. „Kávové trendy sú určite fajn, ale niekedy sa v nich snažíme nájsť to, čo je už dávno vymyslené,“ uzatvára skúsená baristka.
Redakčne upravila: Sabína Zavarská
Zdroj: Zlaté zrnko, Časopis Môj dom
Foto: Zlaté zrnko, iStock